Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Kauppakeskittymät ovat osa muuttuvan kaupungin historiaa

Kaupunki elää jatkuvassa muutoksessa. Vanhaa puretaan ja uutta nousee tilalle. Olemme osa historian kulkua ja Vantaan kaupunginmuseon tehtävänä on seurata mukana ja dokumentoida tätä muutosta.

Museon tallennusvastuulle on valtakunnallisessa museoiden työnjaossa kirjattu kaupungistuminen, lähiöt ja ostoskeskukset. Niin, ostoskeskukset, nuo nykyajan olohuoneet ja keitaat pimeyden keskellä.

Tällä kertaa esittelemme kuvaparin eri puolilta Vantaata.

Toinen kuva on noin kolmen vuoden takaa, ja toinen otettu tänä syksynä, tasan kuukausi sitten. Mitä ajatuksia ne herättävät?

Kuvissa on kaksi ostoskeskittymää, kaksi erilaista kuvaa. Ensimmäisessä ollaan Martinkeskuksessa, juuri ennen sen purkamista. Tilat ovat tyhjentyneet, vanerilevy naulattu ikkunaan. Näyttäisi siltä, että viimeinenkin asiakas on matkalla ulos.

Toisessa kuvassa ollaan Porttipuiston kupeessa Helsinki Outletin avajaisissa 1. marraskuuta 2019. Ihmiset odottavat, kello käy, ilotulitteet räiskyvät. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Maailma muuttuu ja ihminen sen mukana. Kuvien kautta näemme sen mitä oli ennen ja mitä on nyt. Näin joulun alla on hyvä pysähtyä miettimään myös tämän kuvaparin sanomaa.

Anna-Reetta Rikala

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin.