Vantaa osti taideteoksen eurolla – perustus- ja muihin kuluihin uppoaa 200 000 euroa

Pohjola-talon edustalta tuttu Revontulet-teos on nyt lähellä lentoasemaa. Aapo Siippainen

Armi Suojanen

Kolmisenkymmentä vuotta Pohjolan toimitalon edustalla Helsingin Niemenmäessä seissyt tornimainen taideteos löytyy nyt Vantaalta.

Vantaa osti teräksestä ja akryylimuovista valmistetun teoksen tänä keväänä yhdellä eurolla, kun se palautui taiteilija Antti Maasalolle, kertoo projektisuunnittelija Seija Tulonen Vantaan kaupungilta.

Taiteilija tarjosi teosta kaupungille, koska se poistettiin Pohjola-talon pihalta toimitalon purkamisen ja asuntorakentamisen tieltä. Teoksen kauppahinta oli mitätön, mutta sen perustus- ja pystytysurakan sekä valaistuksen ja happopesun kustannukset nousevat noin 200 000 euroon, laskee Tulonen.

Vielä keväällä Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin arvioi Ylen haastattelussa, että kuluja tulee noin 30 000 euroa.

Vantaan ostettua Pohjolan syk e -teoksen, sille palautettiin sen alkuperäinen nimi Revontulet Tornin voi jo nähdä Lentoasemantien ja Tikkurilantien solmussa Veromiehessä, lähellä isoa Aviapolis-kylttiä.

Revontulet nousi pystyyn tällä viikolla, mutta se ei ole vielä valmis. Se pitää pestä hapolla, jotta tornin alaosaan hierretyt maisemat Suomesta saadaan näkyviin.

Teräksen pinnalla on likaa, jota tarttui teoksen juurella olleen altaan vedestä. Vantaalle vesiallasta ei tehdä.

Vaativan happopesun voi tehdä vasta +20 asteessa, joten se lykkääntyy ensi keväälle. Tulonen toteaa, että pesua ei voitu tehdä säilytyksen aikana, koska teos oli vaakatasossa eikä sitä olisi voinut puhdistaa riittävän huolellisesti.

Valotaideteoksen pystytyksen osuminen kylmään vuodenaikaan johtuu Tulosen mukaan muun muassa siitä, että ensin paikalle piti tehdä rakennesuunnitelma sekä tutkia maaperää ja väliin tuli kesälomakausikin.

Teoksesta puuttuu vielä myös valaistus, joka kohdistuu sekä tornin ala- että yläosaan.

– Teoksen alaosan pollarivalaisimet asennetaan tammikuussa. Muut valaisimet asennetaan alkukesästä, Tulonen sanoo.

Valaistuksen viipyminen johtuu Tulosen mukaan valaisinten pitkistä toimitusajoista ja myös sääolosuhteista.

– Ylävaloja, jotka valaisevat tuulessa liikkuvia moduuleja, ei voi asentaa pakkasessa.

Revontulet liitetään Vantaan taidemuseon kokoelmiin. Juhlallinen julkistaminen pidetään ensi syksynä, kun on pimeää, sillä valaistus on olennainen osa teosta.

Revontulet-teos painaa 10,5 tonnia, ja se on korkeudeltaan 13,5 metriä. Teoksen halkaisija on 3,6 metriä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut