Mielipide: Jokaiselle taattava pääsy mielenterveyspalveluihin

Vantaalla aloitetaan työ terapiatakuun toteuttamiseksi ensi vuonna, kirjoittaja kertoo. Kuvituskuva. Arkisto/Agata Anttonen

toimitus

Kirjoittaja muistuttaa mielenterveysongelmien olevan suurimpia syrjäytymisen syitä, joihin tulisi saada apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Puolet suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia.

Aikuisväestöstä jopa neljännes sairastaa mielenterveydenhäiriöitä vuosittain. 75 prosenttia mielenterveyden ongelmista alkaa jo ennen 24. ikävuotta. Luvut ovat karmaisevia.

Moni hyötyisi varhaisesta keskusteluavusta, mutta joutuu odottamaan palveluihin pääsyä liian pitkään. Jos hoitoon ei pääse eikä diagnoosia saa varhaisessa vaiheessa, toipuminen voi viedä pitkäänkin tai olla jopa mahdotonta. Viiveet hoitoon pääsyssä aiheuttavat monenlaista inhimillistä kärsimystä sairastuneen elämässä. Usein mielenterveysongelmat koskettavat ja kuormittavat sairastuneen lisäksi myös hänen lähipiiriään. Läheisen sairastuessa monen elämä muuttuu.

Mielenterveysongelmat ovat suurimpia syrjäytymisen syitä. Puuttumalla mielenterveyden häiriöihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa estetään tilanteen paheneminen, ehkäistään syrjäytymistä ja vähennetään työpoissaoloja.

Terapiatakuu vahvistaisi mielenterveyshoidon perustasoa. Hoidon tarve tulisi arvioida välittömästi apua haettaessa, ja hoito aloittaa kuukauden sisällä tästä.

Kokoomuksen kannattama kansalaisaloite mielenterveyden terapiatakuusta keräsi yli 53 000 kansalaisen allekirjoitukset ja sen käsittely eduskunnassa on parhaillaan käynnissä. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa esitetään 35 miljoonaa euroa pysyvää rahoitusta mielenterveyspalveluiden terapiatakuun toteuttamiseksi.

Terapiatakuu toteuttaisi tavoitetta terveyspolitiikan yhdenvertaisuudesta ja varmistaisi sen, etteivät mielenterveysongelmista kärsivät ja heidän omaisensa jää yksin. Varhainen hoitoon pääsy ehkäisee tilanteen, jossa vastuu sairastuneesta kuormittaa kohtuuttomasti myös omaisia.

Terapiatakuulla voitaisiin ehkäistä mielenterveysongelmien siirtymistä sukupolvelta toiselle. Mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamisesta hyötyvä erityisesti he, joilla on vähiten voimavaroja vaatia ja hakea apua.

Me aloitamme Vantaalla onneksi työn terapiatakuun toteuttamiseksi ensi vuonna. Rahoitus olisi turvattava valtion puolesta, jotta jokaisella olisi mahdollisuus palveluihin.

Tehdään jokainen voitavamme siellä, missä voimme toimia. Eduskunnassa meidän velvollisuutemme on hoitaa terapiatakuun toteuttamiseen resurssit ja varmistaa, että siitä tulee kuntien lakisääteinen velvoite. Toteutetaan terapiatakuu.

Sari Multala kansanedustaja (kok.) Vantaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.