Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Vantaalta lähtöisin oleva Icehearts-toiminta säästää verovaroja – Yksi joukkue tuo säästöä jopa 3 miljoonaa euroa

Yhden Icehearts-joukkueen toiminta tuo yhteiskunnalle säästöä jopa kolme miljoonaa euroa. Säästöluku ei ole tuulesta temmattu, vaan Icehearts-toiminnan vaikuttavuutta on tutkittu.

Suomen Icehearts ry:n järjestöpäällikkö Erika Turunen kertoo, mistä Vantaalta lähtöisin olevassa toiminnassa on kyse.

– Icehearts on lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla. Haavoittuvassa asemassa oleva lapsi pääsee mukaan joukkueeseen. Sen myötä hän saa kavereita ja turvallisen aikuisen, johon voi olla milloin vain yhteydessä.

Lasten arkeen vaikuttava pitkäjänteinen työ tuo säästöä, koska sen avulla ehkäistään muun muassa erityispalveluiden tarvetta.

– Tutkimuksessa havaittiin, että toimintamme avulla ilman työ- ja koulutuspaikkaa olevien nuoren määrä puolittui. Yhden Icehearts-joukkueen toiminta ja lapsille tarjottava tuki säästi yhteiskunnan varoja pelkästään sosiaali- ja terveyskuluissa 857 000 euroa.

Turusen mainitsemat luvut ovat peräisin useista eri tutkimuksista.

– Parhaillaan käynnissä on vuonna 2015 alkanut THL:n 13-vuotinen seurantatutkimus. Sen lisäksi arvioissa on käytetty muun muassa Sitran mittaristoja ja kohortti -87 -tutkimuksen tuottamaa tietoa.

Iceheartsin periaatteet voi Turusen mukaan tiivistää kolmeen sanaan: pitkäkestoisuus, luottamus ja läsnäolo.

Läsnäolo viittaa siihen, ettei toiminnassa ole soitto- tai vastaanottoaikoja, vaan kasvattajat ovat mukana lasten ja nuorten arjessa, niin koulussa kuin harrastuksissa.

– Otamme kokonaisvaltaisesti kopin lapsesta tai nuoresta.

Tapana on lokeroida toiminta. On koulutoimintaa, iltapäivätoimintaa ja harrastusta. Turunen korostaa Iceheartsin olevan niitä kaikkia.

– Emme kuitenkaan tee tätä työtä yksin. Tärkeää on myös se hyvä työ, mitä näiden nuorten ja lasten eteen tekevät opettajat ja muut ammattilaiset eri sektoreilla.

Nuorimmat Iceheartsin joukkueisiin tulevat lapset ovat kuusivuotiaita. Heidän kanssaan tehdään matkaa aina täysi-ikäisyyden kynnykselle.

Mukana on tällä hetkellä noin 750 lasta 13 eri paikkakunnalla. Joukkueita on 46 ja samoin kasvattajia.

Icehearts saa rahoituksensa niiltä kunnilta, joissa toimintaa on. Osa varoista tulee säätiöiltä ja lahjoituksina. Hallintoa tukee STEA.

Icehearts-toiminta on tutkijoiden mielenkiinnon kohteena. Järjestö kerää myös itse tietoa tuloksista lapsilta, vanhemmilta, opettajilta ja Icehearts-kasvattajilta.

– Olemme ottaneet käyttöön sovelluksen, jolla saamme tarkkaa tietoa kasvattajiemme työstä ja Icehearts-lasten kehityksestä sekä pian myös lasten itsearvioinneista.

Turunen korostaa paljon palautetta tulevan spontaanisti lapsilta ja lasten huoltajilta.

– Parasta on lasten palaute. Kun lapsi toteaa, että ennen hänellä ei ollut yhtään kaveria, mutta joukkueen myötä hän sai 20 kaveria.

Iceheartsista tekemää työtä ja sen vaikuttavuutta avataan suurelle yleisölle vastikään julkaistussa videossa. Video löytyy netistä osoitteesta: www.icehearts.fi.