Näin Vantaalta lähtöisin oleva Icehearts-toiminta säästää verovaroja – Yksi joukkue tuo säästöä jopa 3 miljoonaa euroa

Iceheartsin toiminta on lähtöisin Vantaalta. Nyt toiminta on laajentunut 12 muullekin paikkakunnalle. Icehearts ry

Tiina Örn

Yhden Icehearts-joukkueen toiminta tuo yhteiskunnalle säästöä jopa kolme miljoonaa euroa. Säästöluku ei ole tuulesta temmattu, vaan Icehearts-toiminnan vaikuttavuutta on tutkittu.

Suomen Icehearts ry:n järjestöpäällikkö Erika Turunen kertoo, mistä Vantaalta lähtöisin olevassa toiminnassa on kyse.

– Icehearts on lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla. Haavoittuvassa asemassa oleva lapsi pääsee mukaan joukkueeseen. Sen myötä hän saa kavereita ja turvallisen aikuisen, johon voi olla milloin vain yhteydessä.

Lasten arkeen vaikuttava pitkäjänteinen työ tuo säästöä, koska sen avulla ehkäistään muun muassa erityispalveluiden tarvetta.

– Tutkimuksessa havaittiin, että toimintamme avulla ilman työ- ja koulutuspaikkaa olevien nuoren määrä puolittui. Yhden Icehearts-joukkueen toiminta ja lapsille tarjottava tuki säästi yhteiskunnan varoja pelkästään sosiaali- ja terveyskuluissa 857 000 euroa.

Turusen mainitsemat luvut ovat peräisin useista eri tutkimuksista.

– Parhaillaan käynnissä on vuonna 2015 alkanut THL:n 13-vuotinen seurantatutkimus. Sen lisäksi arvioissa on käytetty muun muassa Sitran mittaristoja ja kohortti -87 -tutkimuksen tuottamaa tietoa.

Iceheartsin periaatteet voi Turusen mukaan tiivistää kolmeen sanaan: pitkäkestoisuus, luottamus ja läsnäolo.

Läsnäolo viittaa siihen, ettei toiminnassa ole soitto- tai vastaanottoaikoja, vaan kasvattajat ovat mukana lasten ja nuorten arjessa, niin koulussa kuin harrastuksissa.

– Otamme kokonaisvaltaisesti kopin lapsesta tai nuoresta.

Tapana on lokeroida toiminta. On koulutoimintaa, iltapäivätoimintaa ja harrastusta. Turunen korostaa Iceheartsin olevan niitä kaikkia.

– Emme kuitenkaan tee tätä työtä yksin. Tärkeää on myös se hyvä työ, mitä näiden nuorten ja lasten eteen tekevät opettajat ja muut ammattilaiset eri sektoreilla.

Nuorimmat Iceheartsin joukkueisiin tulevat lapset ovat kuusivuotiaita. Heidän kanssaan tehdään matkaa aina täysi-ikäisyyden kynnykselle.

Mukana on tällä hetkellä noin 750 lasta 13 eri paikkakunnalla. Joukkueita on 46 ja samoin kasvattajia.

Icehearts saa rahoituksensa niiltä kunnilta, joissa toimintaa on. Osa varoista tulee säätiöiltä ja lahjoituksina. Hallintoa tukee STEA.

Icehearts-toiminta on tutkijoiden mielenkiinnon kohteena. Järjestö kerää myös itse tietoa tuloksista lapsilta, vanhemmilta, opettajilta ja Icehearts-kasvattajilta.

– Olemme ottaneet käyttöön sovelluksen, jolla saamme tarkkaa tietoa kasvattajiemme työstä ja Icehearts-lasten kehityksestä sekä pian myös lasten itsearvioinneista.

Turunen korostaa paljon palautetta tulevan spontaanisti lapsilta ja lasten huoltajilta.

– Parasta on lasten palaute. Kun lapsi toteaa, että ennen hänellä ei ollut yhtään kaveria, mutta joukkueen myötä hän sai 20 kaveria.

Iceheartsista tekemää työtä ja sen vaikuttavuutta avataan suurelle yleisölle vastikään julkaistussa videossa. Video löytyy netistä osoitteesta: www.icehearts.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 7. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 8. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 9. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 10. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 13. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 14. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 15. Taide on tuonut Vantaalla apua ahdistuneille nuorille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 9. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 13. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 14. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"
 15. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.