Tietokoneen kuolinsiivous helpottaa läheisten elämää

Pirjo Salon mukaan osaa ihmisistä ei haittaa lainkaan, että kuoleman jälkeen jää gigoittain digitaalista jäämistöä. – Pääasia on, että näitä asioita on miettinyt ja puhunut niistä läheisilleen. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Mitä haluan, että minusta jää digitaalisessa muodossa elämään? Miten omaiseni tietää sulkea kaikki sähköiset asiakkuuteni ja sosiaalisen median tilini kuolemani jälkeen? Entä, miten toimia kuolleen omaisen digitaalisen jäämistön kanssa?

– Tee tietokoneellasi kunnon kuolinsiivous hyvissä ajoin, kuuluu Pirjo Salon tärkein ohje.

Tietokoneelta on syytä poistaa kaikki turhat tiedostot, muistiot ja ne lukuisat hieman epäonnistuneet lomakuvat.

Digitaalisessa muodossa olevan omaisuuden läpikäyminen ennen kuolemaa säästää perikunnan isolta työltä ja hankalilta päätöksiltä kaiken muun kuolemaan liittyvän järjestelyn ja surun hetkellä.

Samalla sillä voi vaalia omaa yksityisyyttään vielä kuolemansa jälkeen.

Jäljelle jääneen digitaalisen tiedon Salo neuvoo tallentamaan oman tietokoneen kovalevylle.

Skeptikoksi itseään nimittävä Salo ei jättäisi tärkeitä kuvia, asiakirjoja tai muita tiedostoja pilvipalveluihin, vaikka esimerkiksi Google ilmoittaa puhdistavansa kuusi vuotta käyttämättä olleet tilit.

– Nämä ovat asioita, joille ei olemassa sääntöjä tai standardeja, Salo huomauttaa pilvipalveluiden toiminnasta.

Toinen selkeä ohje on tallentaa käyttämänsä salasanat yhteen paikkaan – esimerkiksi ruutuvihkoon piirongin laatikkoon. Sen lisäksi tarvitaan uskottu henkilö, joka tietää vihkon olemassaolosta.

– Tänä päivänä ihmiseltä voi jäädä kuolemansa jälkeen esimerkiksi sosiaalisen median tilit ja lukuisia erilaisia asiakastilejä.

Salasanojen takana voi olla maksullisia palveluita kuten Netflix, Spotify tai BookBeat. Joillain tileillä voi olla jopa rahaa, kuten Veikkauksen tai muiden pelifirmojen asiakastileillä.

Myyrmäkeläinen Pirjo Salo on Enter ry:n vapaaehtoinen. Yhdistys neuvoo ja opastaa senioreita tietotekniikan käytössä.

Itseään Salo kutsuu eläkkeellä olevaksi nörtiksi, joka on tehnyt työuran tietokoneiden ja tietoverkkojen parissa.

Digitaalisen jäämistön läpikäymiseen hän on myös törmännyt omaisena.

Perikunnille hänellä on yksi selkeä vinkki: Ensimmäiseksi ei kannata sulkea edesmenneen omaisen puhelinliittymää tai sähköpostitiliä.

Sähköpostiosoite toimii useiden asiakastilien käyttäjätunnuksena. Jos sähköpostitili on suljettu, asiakastiliä ei pääse sulkemaan – tai siitä tulee monin verroin vaivalloisempaa. Jokut palveluntarjoajat käyttävät puhelinnumeroa lisävarmenteena.

Enter ry:n tietoisku digitaalisesta jäämistöstä Myyrmäkitalon Vantaa-infossa (Paalutori 3) ma 2.12. klo 13–14. Vapaa pääsy.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut