Vantaalainen Petra Sundell teki palkitun oppikirjan työryhmän kanssa

Meitä kirjoitusvirheiden tekijöitä hieman lohduttaa, että myös äidinkielen opettajilta saattaa päästä läpi kirjoitusvirhe.

– Joo-o, kyllä siellä on ainakin yksi kirjoitusvirhe, naurahtaa Petra Sundell

Hän toimi pitkään äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina kunnes aloitti syksyllä Jokiniemen koulun apulaisrehtorina.

Virhe löytyy äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjasta Satakieli 9, jonka tekijäryhmään Rajakylässä asuva Sundell kuuluu. Kirja palkittiin lokakuussa Frankfurtin kirjamessuilla Euroopan parhaana äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjana yläkouluikäisille. Kirjan muut tekijät ovat Maria Korkalainen, Aino Nuortimo, Jukka Hintikka ja Laura Visapää

Suomesta palkintoehdokkaaksi pääsi tänä vuonna vain Satakieli 9, jonka julkaisija on Edita. Tuomaristo kehuu kirjaa muun muassa kielen ja kirjallisuuden eri aihealueiden tasapainoisesta sisällöstä. Erityiskiitosta saa oppimateriaalin selkeä ja pedagoginen rakenne.

Sundell myöntää, että oppikirjaurakka ei ollut mikään pikkunakki. Sen tekeminen kesti useamman vuoden.

– Otin yhteyttä Editaan, kun sain ajatuksen digitaalisesta oppimateriaalista joskus 2010. Minulla oli siitä oma näkemys.

Edita kiinnostui ideasta heti ja vähitellen oppikirjan tekijänä ensikertalaisen Sundellin ympärille löytyi muita äidinkielen asiantuntijoita. Siitä alkoi ryhmätyö, josta syntyi palkittu oppikirja.

– Ihan parasta oli, kun kokoonnuttiin ja pantiin aivoriihi käyntiin.

Kirjoittaminen sujui rutiinilla, mutta uuttakin Sundell oppi. Se yllätti, miten paljon kirja vaati organisointia ja aikataulutusta.

Satakieli 9 -kirja tähdentää oppimista merkityksellisuuden kautta. Että mitä merkitystä, vaikkapa sijamuotojen osaamisella on. Miten sanojen merkitys muuttuu eri sijamuodoissa.

Kirjassa on myös lukuvinkkejä, uutta ja vanhaa. Niistä Sundell mainitsee kirjat Angie Thomasin Viha jonka kylvät (2017) ja Aino Kallaksen Sudenmorsian (1928).

Sundell on itse ollut kova lukija jo alakoululaisesta alkaen.

– Kun menimme jonnekin kylään, niin katsoin heti kirjahyllyä. Löysin aina luettavaa ja istuin nurkkaan lukemaan.

Sundellin mielestä lukemisessa on parasta elämyksellisyys.

– Rakastan lukemista. Kirjojen kauttaa pääsee sukeltamaan minne tahansa – ja kuka tahansa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut