Tällainen kirjailija on Finlandia-voittaja Pajtim Statovci – tarjoaa silottelemattoman näkemyksen kuumaan maahanmuuttoaiheeseen

Porvoolaisopettajilla on hyviä muistoja Pajtim Statovicista (kuvassa) hänen kouluvuosiltaan. Laura Oja

Jari Pietiläinen

Tänään kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut helsinkiläinen Pajtim Statovci, 29, on käsitellyt kirjassaan Bolla rajulla tavalla lähisuhdeväkivaltaa, alaikäisen seksuaalista hyväksikäyttöä ja läheisen ihmisen heitteillejättöä.

Kirjan luomista vaikutelmista on kerrottu muun muassa Keskisuomalaisessa, jossa Bollasta julkaistiin arviointi elokuun alussa.

Peruskertomus on päähenkilön, Kosovon albaanin ja hänen rakastajansa, serbialaisen lääketieteen opiskelijan, rujo ja elämänmakuinen rakkaustarina.

Miesten rakkaus leimahtaa nopeasti ja palaa kuumana. Taustalla on verisiä jakolinjoja vetävä sota, identiteetit haastava siirtolaisuus sekä toksinen maskuliinisuus.

– Statovci maalaa kirjassa kuvan juuri sellaisesta maahanmuuttajamiehestä, jota laitaoikeiston höyrypäät kauhistelevat netissä isoilla kirjaimilla ja yhdyssanat hyläten, Keskisuomalaisessa muistutetaan.

Tammikuussa Keskisuomalaisessa puolestaan muistutettiin, että Statovcin ensimmäinen romaani Kissani Jugoslavia on ollut kriitikoiden ylistämä.

Esimerkiksi maailman arvostetuin sanomalehti New York Times nimitti arvostelussaan Kissani Jugoslaviaa ”ihmeeksi” ja ”merkittäväksi saavutukseksi”, ja ulkomailla häntä edustaa maailmantähdistään tunnettu kirjallisuusagentuuri.

Finlandia-palkitun kirjailijan teoksia on jo nyt käännetty parillekymmenelle kielelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.