Koululaisten maksutonta hammashoitoa ollut Vantaan alueella yli 80 vuotta – Kiertävä hammaslääkäri kulki painava tuoli mukanaan

Siirrettävä hammaslääkärituoli kuljetettiin puisessa kuljetuslaatikossaan, joka toimi myös tuolin jalkatuen alustana. Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Helsingin maalaiskunnassa aloitettiin koululaisten hampaiden hoito vuonna 1936 kouluhammaslääkäri Marga Wahl-Lindroosin johdolla. Helsingin maalaiskunta oli maan ensimmäisiä kuntia, joka aloitti julkisin varoin kustannetun koululaisten hammashoidon.

Ensimmäinen hammaslääkäri toimi Malmilla, jossa hoidettiin radanvarsikoulujen oppilaat. Vuodesta 1942 koululaisten hampaiden hoito laajeni koskemaan kaikkia kansakoululaisia, jolloin palkattiin toinen hammaslääkäri. Tämä kiersi muun muassa Hämeenkylän, Metsolan, Kirkonkylän, Seutulan ja Pitäjänmäen kouluissa.

Kiertävä hammaslääkäri viipyi koululla vähintään pari kuukautta. Lääkäri ja hammashoitaja etsivät koululta pienen nurkkauksen, jossa he pystyivät työskentelemään. Välillä jouduttiin turvautumaan koulun naapurissa olevan yksityiskodin salin nurkkaukseen.

Mukana heillä oli siirrettävä hammaslääkärituoli ja hoitovälineistö. Kaikissa kouluissa ei ollut vesijohtoa, joten vesi täytyi kantaa vastaanotolle. Sähkökatkojen varalta mukana oli myös poljettava pora, jonka kierrokset olivat kiinni siitä, kuinka paljon hammashoitaja jaksoi polkea.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on kiertävän hammaslääkärin siirrettävä tuoli kuljetuslaatikossaan. Kuljetuslaatikon kansi on toiminut jalkatuen alustana, mutta tuolista puuttuvat jalka- ja niskatuki.

Kuljetuslaatikossa on jokaiselle osalle merkitty oma paikkansa. Rautarunkoinen tuoli osineen on painava. Siirrettävän hammaslääkärituolin käytöstä luovuttiin 1950-luvulla, jolloin hammashoito sai kunnon tuolit ja järjestetyt tilat kouluilta.

Vastaavanlainen hammaslääkärituoli oli ollut käytössä jo ensimmäisen maailmansodan aikana yhdysvaltalaisilla sotilashammaslääkäreillä vuonna 1918. Siirrettävä hammashoitoyksikkö ei ole uusi keksintö!

Annamari Juvonen-Eskola

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla kaupunginmuseon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 2. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 3. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 4. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 5. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 6. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 7. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 8. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 9. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 10. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 11. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 12. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 13. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 14. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 15. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 2. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 3. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 4. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 5. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 6. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 7. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 8. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 11. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 12. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 13. Tikkurilan kirkkoon tulee Suomen ensimmäinen kellopeli, jolla voi soittaa mitä tahansa – "Kanttorit treenaavat jo Paranoidia"
 14. Vaatteiden kaatopaikkakielto hämmentää yhä – näin kierrätät rikkinäiset sukat oikein
 15. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.