Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohjearvot ylittyvät jopa kuusinkertaisesti Simonkallion koulussa – Professori: Miksi odotetaan oireiden ilmaantumista?

Kolme maantasossa olevaa Simonkallion koulun opetustilaa tulisi tyhjentää välittömästi. Sitä mieltä on Vantaan sisäilma-asioiden neuvottelukunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu Jari Jääskeläinen (vas.).

Rakennusalalla työskentelevä Jääskeläinen perustelee vaatimustaan sillä, että kyseisissä tiloissa haitallisten yhdisteiden pitoisuudet ovat ohjearvoihin verrattuna jopa kuusinkertaiset.

– Koulussa tehtiin alkuvuodesta 2019 laajat sisäilma- ja rakennetekniset tutkimukset. Kolmessa mittauskohteessa 2-etyyli-haksanoli-arvot ovat 52–63 mikrogrammaa kuutiossa, kun sallittu arvo on enintään 10 mikrogrammaa kuutiossa, kertoo Jääskeläinen.

Simonkalliossa asuvan Terhi Tammilehdon kaksi lasta käyvät Simonkallion koulua. Hän tietää mittaustuloksista ja on hyvin huolissaan.

Tammilehto on ollut jo aiemmin yhteydessä terveystarkastajaan, tilakeskukseen ja koulun hallintoon. Laihoin tuloksin.

Jonkinlaiseksi etenemiseksi Tammilehto kuvaa sitä, että koulun sisäilma-asiasta järjestettiin viime tiistaina infotilaisuus. Asiaa käsiteltiin viime viikolla myös sisäilma-asioiden neuvottelukunnan kokouksessa.

– Tuntuu, että asiat ovat alkaneet edetä vasta nyt, kun asiasta on nostettu meteli. Aiemmin koulu ja tilakeskus ovat viestineet, ettei mitään hätää ole.

Vantaan tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius toteaa, ettei koulurakennuksessa mitatuissa voc-ilmanäytteissä ole ylitetty toimenpiderajaa.

– Kohonneita mittaustuloksia havaittiin kahdessa muovimatosta otetussa näytteessä ja yhdessä betonista otetussa materiaalinäytteessä. Ilmanvaihto tuulettaa muovimaton hajuja pois tehokkaasti, sillä ilmanäytteissä ei havaittu viitteitä kemiallisista yhdisteistä. Ilmanvaihto on päällä myös yöt ja viikonloput.

Wallenius on tietoinen siitä, että osaa koulun tiloista on ehdotettu poistettavaksi käytöstä.

– Ennen radikaalimpia toimenpiteitä kokeillaan pienkorjausten tehoa ja selvitellään sisäilmatilannetta näissä luokkatiloissa, Wallenius sanoo.

Simonkallion koulun rehtori Hilkka O’Dowd puolestaan toteaa Vantaan Sanomille maanantaina 25. marraskuuta, että koululla tullaan tekemään kuluvan viikon aikana väliaikaisia järjestelyjä, jotka koskevat maantasossa olevia luokkatiloja.

– Järjestelyistä on informoitu huoltajia ja koulun henkilökuntaa, O’Dowd sanoo.

Simonkallion koulu on päätetty peruskorjata. Korjauksen on kuitenkin määrä toteutua vasta 2021– 22.

– Kouluun on myös suunnitteilla pienkorjauksia ennen laajempien korjausten käynnistämistä, tilakeskuksen Wallenius sanoo.

Ajantasaisen kuvan saamiseksi sisäilmatilanteesta on Walleniuksen mukaan tärkeää se, että koulun henkilökunta ja oppilaat ilmoittavat mahdollisesta oireilustaan. Jääskeläinen toivoo, että oireilmoitukset tavoittaisivat ennen kaikkea kouluterveydenhuollon.

Oireiden ilmenemistä on selvitetty koulussa jo aiemmin. Simonkallion koulu oli yksi niistä kouluista, joiden tilanteen tutkijat katsoivat vaativan välitöntä puuttumista, kun Vantaan kouluissa loppuvuodesta 2018 tehdyn oirekyselytutkimuksen tulokset olivat selvillä.

Oireiden kartoittaminen on tärkeää, mutta Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putustoivoo toimenpiteisiin ryhdyttävän jo ennen oireiden ilmaantumista.

– Sisäilma- ja rakenneteknisiä mittauksia tehdään siksi, että oireiden ilmaantumista voitaisiin ehkäistä. Miksi asetetaan ohjearvoja ja tehdään mittauksia, jos mitään ei tapahdu, vaikka ohjearvot ylittyisivät? Putus kysyy.

Hälyttävät lukemat pitäisi hänen mielestään ottaa tosissaan, vaikka rakennuksessa oleilevilla ei olisi vielä oireita.

– Eihän tupakoitsijallekaan todeta, ettei sinun tarvitse vielä lopettaa tupakointia, koska sinulla ei ole vielä syöpää.

Professori Putus toteaa Vantaalla olevan paljon kouluja ja päiväkoteja, joissa on sisäilmaongelmia. Se ei hänen mielestään saisi kuitenkaan johtaa ongelman edessä lamaantumiseen.

– Rakennukset pitää korjata kunnolla ja jatkossa tulee huolehtia, ettei rakentamisessa tehdä vastaavia virheitä.

Putus ottaa kantaa sisäilmakeskusteluun myös laajemmin. Keskustelu on hänen mielestään mennyt liian monimutkaiseksi.

– Kyse on yksinkertaisesta asiasta, jonka ratkaisu on helppoa, jos niin lääkärit kuin insinöörit suostuvat kuuntelemaan toisiaan ja toimimaan yhdessä, Putus sanoo.

Vantaata Putus ei halua nostaa tikun nokkaan, vaan hän antaa kaupungille jopa kiitosta.

– Vantaa on sentään yksi niistä kaupungeissa, joissa uskallettiin lähteä tekemään laaja sisäilmaoirekysely ja selvittämään oireilun laajuutta.

Lue myös:

Nyt puhuu sisäilmatutkimusta tekevä professori: Sain Vantaalla tylyn vastaanoton – "Vastavaa en ole koskaan aiemmin urallani kokenut"