Ylijäämäruoka päätyy ravintolasta Sakun lounaskippoon – Sovellus helpottaa hävikin metsästämistä

Ravintolapäällikkö Elina Kyyrönen ja lounaan hakenut Saku Junni toivottavat tervetulleiksi kaikki keinot, joilla ehkäistään syömäkelpoisen ruoan päätyminen biojäteastiaan. Tiina Örn

Tiina Örn

Pakkohävikki. Se on sana, jota ruokahävikkiä torjuvan ResQ-sovelluksen kehittäneen yhtiön markkinointihenkilö Antti Tuomola käyttää kuvaamaan ravintoloista usein roskakoriin päätyvää ruokaa.

– Ravintolassa on valmistettava ruokaa aina hieman yli tarpeen, jotta yllättävän menekin päivinäkin ruokaa riittää. Ravintola ei voi myydä ei-oota.

Sama ilmiö koskee myös kahviloita. Vitriinissä tulee olla tarjolla vaihtoehtoja myös päivän tai illan viimeiselle asiakkaalle.

Tuomolan mukaan kännykkään ladattavan ResQ-sovelluksen kehittämisellä haluttiin tähdätä nimenomaan tuon päivittäin syntyvän ylijäämäruokavuoren pienentämiseen. Sovellus yhdistää ravintolat ja asiakkaat.

Tikkurilassa työskentelevä Saku Junni käyttää sovellusta ahkerasti.

– Sovelluksen etu on siinä, että se kertoo, mitä hävikkiruokaa on tarjolla missäkin lähiseudun paikassa. Hyvää on myös se, että ruoan voi maksaa sovelluksella ennakkoon.

Hävikkiruoan hyödyntäminen on Junnin mukaan helppo ekoteko.

– Ympäristöasioita tulee mietittyä, kun niistä puhutaan niin paljon mediassakin, hän sanoo.

Junni käy usein noutamassa hävikkiruoka-annoksen ravintola Oklahomasta Tikkurilasta. Oklahoman ravintolapäällikkö Elina Kyyrönen kertoo ravintolan myyneen lounaalta yli jäänyttä ruokaa jo pitkään. ResQ-sovellukseen Oklahoma lähti mukaan, jotta asiakkaat saisivat aina ajantasaista tietoa siitä, mitä on tarjolla.

– Aiemmin asiakas saattoi tullessaan joutua toteamaan noutoruoan jo loppuneen.

Hävikin torjuminen on Kyyrösen mielestä ravintolassa myös ympäristösyistä merkittävä asia.

– On hienoa, kun syötävää ruokaa ei päädy enää biojäteastiaan.

Vantaalla sovelluksen avulla tarjouksista kertoo parikymmentä ravintolaa. Mukana on myös ruokakauppoja. Tuomola kertoo sovelluksen tuovan asiakkaalle uutta, vaikka tämä olisi jo tottunut ehkäisemään hävikkiä ostamalla ruokakaupoista aletarroin laputettuja tuotteita.

– Sovellus kertoo, mitä mukana olevissa kaupoissa on juuri sillä hetkellä tarjolla. Se myös ilmoittaa uusista tarjouksista. Usein alennus on lisäksi suurempi kuin 30 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.