Vihdoinkin kunnon juomavettä! – vesiosuuskunta rakennuttaa oman vesihuoltoverkoston Sotunkiin

Yli 30 vuottaa Sotungin Nurmimäentiellä asunut Arja Leppänen iloitsee, että vihdoinkin kraanasta tulee hyvää juomavettä. Leppästen omakotitalo liitettiin ensimmäisenä vesiosuuskunnan rakennuttamaan vesihuoltoverkkoon. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Sotungin kaupunginosasta vain osa kuuluu kunnallistekniikan piiriin. Raja menee suunnilleen Nurmimäentiessä, jonka itäpuolen noin 200 asukasta ovat oman veden ja viemärin varassa. Nyt tilanne on muuttumassa.

Sotungin vesiosuuskunnan ensimmäinen kiinteistö liitettiin vesihuoltoverkkoon 4. marraskuuta kello 14.

– Ja viemäri 5. marraskuuta kello 14.30, lukee Arja Leppänen muistiinpanoistaan.

Se oli iso muutos Arja ja Pekka Leppäsen elämään, sillä he olivat kärvistelleet kehnon juomaveden kanssa yli 30 vuotta. Siitä lähtien, kun he muuttivat Sotungin Nurmimäentielle.

Pitkä odotus päättyi, kun kraanasta alkoi tulla Helsingin seudun ympäristöpalveluiden, HSY:n, toimittamaa hyvänmakuista vettä. Saman tien likavedet lähtivät Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon niin kuin lähiseutujen noin 800 000 muunkin asukkaan.

Enää Leppästen ei tarvitse pelätä veden loppumista kuivana kesä eikä suodattaa rautapitoista kaivovettä. Enää ei tarvitse myöskään tilata likakaivon tyhjentäjää ja jätevesienkäsittelykin on juuri niin kuin asetus määrää.

Leppäset yrittivät liittyä Nurmimäentien toisella puolella kulkevaan Vantaan kaupungin vesi- ja viemäriverkkoon jo kymmenisen vuotta sitten. Silloin ei kuitenkaan löytynyt urakoitsijaa tekemään työtä. Nyt apu tuli kesällä 2018 perustettuun vesiosuuskuntaan liittymällä.

Osuuskunnan osuusmaksu on 400 euroa ja täysliittymän hinta 13 500 euroa. Sen päälle tulee 15 euron perusmaksu kuukaudessa. Kulutuksen mukaan peritään vesimaksua 1,52 euroa ja jätevesimaksua 1,84 euroa kuutiolta.

Vesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Stefan Asplund kertoo, että oman vesiosuuskunnan perustamiseen päädyttiin, koska niin monella kiinteistöllä on ongelmia veden ja viemärin kanssa.

Ruosteisuuden ja suolaisen maun lisäksi joillakin on jopa uraania juomavedessään. Monilla on myös tarvetta tehdä parannuksia viemäröinnille.

Hankkeen toteuttamista selvitti konsultti ja kannatusta osuuskunnan perustamiseen haettiin kyläkokoukselta. Tarjouksia vesihuoltoverkon rakentamiseen saatiin mukavasti ja ensimmäiset liittyjätkin ilmoittautuivat keväällä 2018.

– Konsultti sanoi, että liittyjiä tulee lisää, kun rakentaminen alkaa, Asplund muistelee.

Ja niinhän siinä kävi.

– Liittyjiä on nyt yli 80 eli noin puolet kiinteistöistä.

Osuuskunta on arvioinut, että rakentamiskustannukset saadaan katettua liittymismaksuilla.

Tukea haettiin myös EU:lta, mutta sieltä saatiin rahaa vain Leader-ohjelman kautta avoimen valokuituverkon suunnitteluun.

Vantaan kaupungin tukea ei edes haettu, koska Vestran vesiosuuskuntakaan ei sellaista saanut.

Hanke lupa-asioineen on Asplundin mukaan sujunut hyvin. Maanomistajien kanssa on käyty neuvotteluja runkolinjan kaivamisesta pääosin sujuvasti, mutta on käynyt niinkin, että neuvottelut ovat epäonnistuneet.

– Yhdelle liittyjälle palautimme liittymismaksun, koska emme saaneet maanomistajalta lupaa kaivaa hänen mailleen runkolinjaa, Asplund kertoo.

Vesiosuuskunnan vesihuoltoverkkoon on tähän mennessä liitetty kolme kiinteistöä. Aikataulusta ollaan hiukan jäljessä, sillä maaperän kaivaminen on ollut ennakoitua vaikeampaa.

Asplundin koti on tarkoitus saada vesi- ja viemäriverkkoon ennen joulua.

– Jos saan oman jouluksi, se on paras joululahja, Asplund hymyilee.

Vesihuolto

Kuivuvat kaivot, huonolaatuinen juomavesi ja jätevedenkäsittelyn tiukentunut lainsäädäntö saivat sotunkilaiset perustamaan oman vesiosuuskunnan 2018.

Se rakennuttaa runkolinjan, johon tehdään kiinteistöliittymät maksua vastaan.

Runkolinja yhdistyy HSY:n vesi- ja viemäriverkkoon, jolta Sotungin vesiosuuskunta ostaa vesi- ja viemäripalvelun.

Osuuskunta vastaa itse vesihuoltoverkon toimivuudesta ja huoltamisesta.

Vantaalla on Sotungin lisäksi viisi muuta vesiosuuskuntaa: Kesäkylä-Koivikko, Länsi-Keimola, Sofielund, Leppäkorpi ja Vestra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Rekolassa vietettiin kelluvia pirskeitä Keravanjoella jo melkein sata vuotta sitten
 2. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 3. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 4. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 5. Ruotsin liigan viime kauden kingi Tuomas Määttä lähtee etsimään uusia haasteita Venäjältä – "Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo siellä ja Ruotsissa on"
 6. Mielipide: Riittävän usein tuleva huomautus valvojilta voisi hillitä vesijuoksijoiden kimpassa liikkumista altaassa
 7. Mielipide: Roskaaminen on viheliäinen ongelma, johon tulisi puuttua selkein ohjein ja sanktioin
 8. Mielipide: Nikinmäen vaarallisen suojatien turvallisuutta pitäisi parantaa – raskaan liikenteen käyttämän vilkkaan tien yli kulkee pian joka päivä koululaisia
 9. Vainio 8.8.
 10. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 11. Pääkirjoitus: Syksyllä tasapainoillaan koronan kanssa kouluissa ja työpaikoilla – Kestääkö kapasiteetti jokaisen flunssaoireisen testaamisen?
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Vantaan Viihdeorkesteri soittaa juhlakonsertissa 90-vuotiaan Jorma Panulan musiikkia kapellimestari-säveltäjän itsensä johtamana
 14. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 2. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 3. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 4. Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja viranomaisetkin joutuivat "tappolistalle"
 5. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 8. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 9. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Tikkurilaan nousee VAV:n kolme uutta ympäristöystävällistä kerrostaloa – vuokrataloihin ei tule lainkaan autopaikkoja
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. HSL-bussit siirtyvät pian talviaikaan: linjat 432 ja 739V lopetetaan, reittejä muutetaan, bussien vuorovälejä pidennetään
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.