Mielipide: Pakkolunastuksia tehtävä vain strategisesti merkittävissä paikoissa

Kirjoittajien mukaan kaupungin pitäisi pystyä esittämään maita pakkolunastaessaan toimenpiteelle aito strateginen tarve, kuten vaikkapa lentokentän laajentaminen. Arkisto/Armi Suojanen

toimitus

Kirjoittajien kanta on, että kaupunki ei kunnioita maanomistajan oikeutta Saraksen tilaa koskevalla pakkolunastamisella, sillä lunastukseen ei ole tarpeeksi painavaa yleistä tarvetta.

Kunnilla on lainsäädäntöön perustuva mahdollisuus pakkolunastaa maita, mikäli yleinen tarve sitä vaatii. Nykyisellään näyttää siltä, että pakkolunastuksia tehdään jatkuvasti aiempaa keveämmin perustein.

Tästä hyvänä esimerkkinä on Saraksen tilan pakkolunastus (VS verkko 14.11.), josta korkein hallinto-oikeus antoi puoltavan lausunnon.

Niinpä Vantaan kaupungilla on oikeus pakkolunastaa suvun hallussa 300 vuotta ollut tila markkinahintaa alhaisemmalla hinnalla. Tämä on ryöstö maanomistajaa kohtaan, ja kuulostaa jopa sosialismilta.

Saraksen tilan pakkolunastusta on puitu myös poliittisissa elimissä, kuten kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Prosessin kaikissa vaiheissa Kokoomuksen ja RKP:n edustajista koostuva porvariryhmä on äänestänyt pakkolunastusta vastaan ja halunnut turvata maanomistajan oikeuden myydä maansa markkinahintaan yksityiselle toimijalle.

Porvariryhmä on myös toivonut, että kaupungin mahdollisesti käyttäessä lunastusoikeuttaan, kaupunki maksaisi maanomistajalle markkinahintaa vastaavan hinnan, eikä lunastaisi maata polkuhintaan.

Kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta toisen omaisuuteen ilman perusteltua syytä. Mikäli kunta tai kaupunki haluaa pakkolunastaa maita, tulisi lunastukset tehdä markkinahintaan, jotta maanomistaja saa omaisuudestaan käyvän hinnan.

Yleisen tarpeen perustelua käyttäessään Vantaan tulisi perustella lunastus aidolla strategisella tarpeella, esimerkiksi lentokentän laajentamisella tai kaupunkisuunnittelun kannalta merkittävällä tien tai muun infran rakentamisella. Pelkkä asuntokaavoitus tai esimerkiksi virkistysaluekäyttö ei ole perusteltu syy, mikäli kaavoittamatonta maata löytyy muualtakin kuin pakkolunastettavalta osuudelta. Ja ainakin toistaiseksi sitä Vantaalta löytyy.

Kokoomuksen ja RKP:n puolesta olemme äärimmäisen pahoillamme siitä, että muut poliittiset toimijat eivät halua kunnioittaa maanomistajan omistusoikeutta, ja vaadimme, että kaupunki muuttaa käytäntöjään pakkolunastuksen käytössä siten, että maita lunastettaisiin jatkossa vain aidosti strategisin tarpein maanomistajan omaisuutta kunnioittaen.

Piia Kurki kaupunkisuunnittelulautakunnan vpj. (kok.)

Stefan Åstrand kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen (rkp.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.