Vantaalla ollaan ötököiden asialla ensi vuonnakin – suositut retket jatkuvat

Kaupungin ötökkäretkille on ollut runsaasti kysyntää. Niitä jatketaan ensi vuonna, joka myös on ötököille omistettu. Arkisto/Marika Lumme

Leena Koivisto

Vantaan ympäristökeskuksessa ollaan parhaillaan kokoamassa yhteen kaikkea sitä mitä ötököille omistettuna teemavuotena kaupungissa on aiheen parissa puuhailtu.

– Olemme ihan tyytyväisiä ötökkävuoteen, paljon on saatu aikaan, ympäristösuunnittelija Jarmo Honkanen tuumaa.

– Vielä emme ole koonneet tekemisiä yhteen, mutta tämän kuun lopulla käymme niitä läpi ja mietimme, millaisia uusia juttuja ensi vuonna voisi tarjota, ympäristösuunnittelija Jarmo Honkanen kertoo.

Ötökkäteemalla suristetaan menemään toinenkin vuosi samaan tapaan kuin edellistenkin teemojen, purojen ja jokien sekä lähimetsän kanssa. Uusien kuvioiden rinnalla ainakin yhden asian säilyminen on Honkasen mukaan varmaa.

– Näkyvin ja suurin onnistuminen on ollut varmasti koululaisille ja päiväkotilapsille sekä vähän muillekin järjestetyt ötökkäretket. Niissä ovat olleet mukana samat henkilöt, jotka ovat aiemminkin vetäneet lähiluonto-oppaina retkiämme.

Toinen vantaalaisia ötököiden ihmeelliseen maailmaan opastaneista on edelleen ympäristökeskuksessa määräaikaisena työskentelevä Sonja Lahtinen, joka kehuu ötökkävuoden monipuolisuutta. Hän itse oli vetämässä ympäristökeskuksen retkiä muun muassa päiväkotilapsille, koululaisille, vanhuksille, vammaisille ja martoille.

– Lisäksi yksi omakotiyhdistys pyysi opastuksen alueensa lapsille ja yhden päiväkodin varhaiskasvattajien kanssa tehdylle retkelle suunnittelin rennon koulutussetin siitä, miten lasten lasten kanssa voi aiheeseen liittyen leikkiä, Lahtinen listaa.

Lasten innostus, ilo ja riemu ötököiden löytämisestä on palkitsevaa sinänsä, mutta lisäbonuksena Lahtiselle tuli suoraan toiveita uusista retkestä sellaisiltakin lapsilta, jotka alkuun epäilivät luvassa olevan jotain tosi tyhmää ja tylsää.

– Moni lapsi hehkutti, että ihan paras juttu ikinä, hän iloitsee.

– Osa lapsista on ollut kauhean hämmästyneitä siitä, että huonollakin säällä luonnosta löytyy kaikenlaista.

Suosikkipuuhaksi nousi Lahtisen mukaan erityisesti vesiötököiden jahtaaminen tavallisin jauhosiivilöin ja vesihaavein. Innostus kasvoi mittarissa sitä mukaa mitä isompia ja räväkämmän näköisiä otuksia saatiin seulottua näkyviin.

– Vesiskorpioni oli kaikkien mielestä ihan älyttömän hieno, koska sillä on hurja nimi, vaikka se oikeasti lukeutuu luteisiin. Se on peräpääpiikkeineen kaikkineen jännittävän näköinen, vaikka onkin ihan vaaraton. Piikkiäänkin se käyttää ilmaputkena.

Yksi mieleenpainuvimpia hetkiä koettiin ojan äärellä Ilolassa.

– Siellä eräs poika sai haaviin ihan reilun kokoisen jokiravun.

Lahtinen oli ympäristökeskuksen lähiluonto-oppaana ensimmäisen kerran vuonna 2017. Toiminta on hänen mukaansa siitä huomattavasti kasvanut. Ötökkäteemaisissa luontoretkissä häntä surettaa vain yksi asia.

– Ilmoittautumisia niihin tuli aivan valtavan paljon. Olisi ihana tarjota retkimahdollisuus ihan kaikille, mutta siihen ei valitettavasti pystytä.

Vantaan lähiluonto-oppaat ovat tehneet ötökkäystävällisen pihavideon, joka pyörii kaupungin netissä Vantaa-kanavalla. Sieltä saa vinkkejä ötököiden huomioimiseen niin pihalla kuin parvekkeella.

Aiheeseen liittyvää

 1. Ötökkäkisan voittokuvissa helmeilevät immenkorento ja kärpänen – parhaimmisto esillä näyttelyssä Vantaalla
  17.10.2019 13:00
 2. Ötökkäjahdin parhaat saaliit ovat piilossa kivien alla – Vantaa vie 50 luokkaa teemavuoden retkille
  27.4.2019 8:45
 3. Ötökkävuoden luennot käynnistyvät
  30.3.2019 7:35
 4. Yksisarviskakkuja, ötökkähotelleja, hirveää häpeää – Aikuisopistossa voi opiskella kevätkaudella ihmeellisiä asioita
  4.1.2019 7:05

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut