Vantaa avaa koulujen ja päiväkotien parkkipaikkoja ilta- ja viikonloppupysäköinnille - Kokeilun toivotaan helpottavan myös kotihoitajien pysäköintiä

Kolmen vuoden aikana kaupungin kotihoidon ajoneuvoille määrättiin yhteensä 103 virhemaksua. Teemu Vestovuo

Marjo Rämö

Kaupunki sallii keskusta-alueilla sijaitsevien koulujen ja päiväkotien parkkipaikkojen käyttöä pysäköintipaikkoina iltaisin ja viikonloppuisin. Tällä halutaan helpottaa esimerkiksi kotihoidon, erilaisten tapahtumien ja lähiasuntoyhtiöiden vieraspysäköintiä.

Kokeilun on tarkoitus avata noin kymmenen kaupungin toimitilan pysäköintialueet ilta- ja viikonloppupysäköintiin keväällä. Tällä hetkellä pysäköinti ei ole sallittua, vaikka parkkipaikat ammottavat usein tyhjyyttään toimitilojen ollessa suljettuina.

– Sitä on perusteltu lähinnä kunnossapitosyistä. Parkkipaikkojen tulee olla aurattu aamulla aikaisin ennen henkilökunnan töihin tuloa. Yön yli pysäköidyt ajoneuvot haittaavat aurausta, eivätkä paikat välttämättä ole vapaita aamulla toimipaikan henkilökunnan saapuessa töihin, kommentoi kaupungininsinööri Henry Westlin.

Toimitilojen pysäköintipaikkojen avaaminen on yksi keino, jolla pyritään helpottamaan kaupungin kotihoidon pysäköintiongelmia. Toinen keino on jo nyt käyttöönotetut ns. yhteiskäyttöautoille varatut pysäköintipaikat, joiden sijaintia kotihoidon henkilöstö on päässyt määrittelemään.

Kaupungin keinot kotihoidon pysäköintiongelmien ratkomisessa ovat rajalliset, sillä kaupungilla tai pysäköinninvalvonnalla ei ole valtuutta myöntää lupia, jotka sallisivat liikennemerkkien tai muuten lainvastaisen pysäköinnin teille tai yleisille alueille, joilla sovelletaan tieliikennelainsäädäntöä.

Merkittävä ratkaisu asiassa olisi valmisteilla oleva lakiehdotus. Ehdotuksen mukaan kotihoidon työntekijä saisi kunnan myöntämällä pysäköintitunnuksella pysäköidä liikennemerkillä osoitetusta rajoituksesta huolimatta maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta ja alueelle, jossa pysäköinti on kielletty liikennemerkillä.

Liikenne ja viestintäministeriö pyytää parhaillaan lausuntoja lisäyksestä uuteen tieliikennelakiin, joka tulisi voimaan 1.6.2020.

Tiukoilla aikatauluilla työskentelevien hoitajien päivittäinen ongelma on parkkipaikan löytäminen Vantaan keskusta-alueilla. Paikan etsiminen vie hoitoaikaa. Lisäksi hoitajien on välillä vaikea suoriutua hoitokäynnistä pysäköintiin oikeuttavassa ajassa.

Vantaan Sanomien haastattelema lähihoitaja (VS 12.10) arvioi hakevansa parkkipaikkaa noin kymmenen kertaa yhden työpäivän aikana. Virhemaksun hän kertoi saaneensa kolmesti työuransa aikana.

Kolmen vuoden aikana (2015–2018) kaupungin kotihoidon ajoneuvoille määrättiin yhteensä 103 virhemaksua, noin 6 000 euron edestä. Luvussa ei ole mukana hoitajien omiin autoihin kohdistuneita virhemaksuja. Osa hoitajista käyttää työssään omaa autoaan.

Virhemaksut koituvat pääasiallisesti hoitajan itsensä maksettavaksi. Joissakin perustelluissa tilanteissa, jolloin viivästyminen ja virhemaksu on ollut seurausta akuutista hoitotilanteesta, työnantaja on voinut maksaa virhemaksun, kertoo kotihoidon päällikkö Ulla Seppälä.

Kotihoidossa työskentelee noin 200 hoitajaa. Vuoroissa työskentelevät hoitajat liikkuvat pääasiassa henkilöautoilla. Kotihoidolla on käytössään noin 60 autoa ja muutamia polkupyöriä.

Seppälä sanoo, että haastavassa tilanteessa kotihoito pohtii ja testaa erilaisia ratkaisuja.

Hakunilassa huomiota herätti lokakuussa testiajossa neljällä pyörällä kulkenut sähköavusteinen pyörä. Seppälä sanoo, ettei nelipyöräistä olla hankkimassa kotihoidon käyttöön, sillä se ei käytettävyydeltään soveltunut kotihoidon tarpeisiin.

Sähköpotkulautoja kotihoidon käynneillä ei ole testannut, ne arvioitiin riskiksi työntekijän turvallisuudelle.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tässäkö ratkaisu kotihoidon pysäköintiongelmiin? – Lähihoitaja testasi uutta menopeliä 12.10.2019 6:25
  2. Kaupungin liikennesuunnittelu: Kasvu ei tuo Tikkurilaan ruuhkia – "Pysäköinti kallistuu ja pyöräily lisääntyy" 8.6.2019 7:55
  3. NU: "Digikiekkoa" käyttänyt autoilija sai Parkkipatelta pysäköintivirhemaksun – menikö tämä nyt oikein? 10.9.2019 8:39
  4. Vantaan parkkipaikkamitoituksen höllennus johti kaaokseen uusilla asuinalueilla – Pienten asuntojen määrä yllätti 20.3.2019 7:00

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut