Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viiniä ja värejä työpajassa – illan ohjaa muotoilija, joka kävi terapiassa ja rohkaistui tekemään myös taidetta

Abstraktia taidemaalausta hyvää viiniä siemaillen. Sellaisen työpajan vetää muotoilija, taiteilija Riika Anundi-Koskinen ensi perjantaina taiteilijatalo Gjutarsissa. Hän kutsuu sitä aikuisten värispaksi.

Aikaisempaa taiteen tekemisen kokemusta ei tarvita työpajaan osallistumiseen.

– Se on aikuisten värileikki, rento värispa, Anundi-Koskinen kuvailee.

Illan aikana kokeillaan erilaisia tekniikoita, kuten spraymaaleilla ja lastoilla maalaamista. Materiaaleja ei tarvitse itse hankkia, mutta viini pitää tuoda, jos haluaa sitä juoda.

Anundi-Koskinen on koulutukseltaan teollinen muotoilija, joka löysi itsestään taiteilijan terapian avulla. Löytö oli piilossa osittain itsekriittisyyden vuoksi.

– Olin vuosia ajatellut, etten ole riittävän hyvä.

Hän teki vuosia muotoilijan ja visuaalisen suunnittelijan työtä, kuten tila- ja pakkaussuunnittelua, palvelumuotoilua ja graafista suunnittelua. Kunnes hän tuli toistamiseen äidiksi.

– Olin toisen lapsen synnyttyä uupunut ja hain apua lääkäreiltä. Itse keksin, että tarvitsen taideterapiaa, vaikka lääkäri ei sitä suositellut.

Ensimmäisellä, psykoterapiaan pohjautuvalla terapiakerralla vieressä oli nenäliinoja, paperia ja värit. Taidetta sai tehdä, jos halusi.

Ensin Anundi-Koskinen tarttui välineisiin arasti. Vuoden kuluttua hän hankki omat akryylimaalit. Maalaaminen oli aluksi pelottavaa, mutta terapia auttoi siinäkin.

Anundi-Koskinen löysi taiteellisen vapauden ja taiteen tekeminen astui vahvasti hänen elämäänsä kolmen vuoden terapian jälkeen.

– Kun lähdin viimeiseltä terapiatunnilta olo oli aika itsevarma.

Kartanonkoskella asuvalle Anundi-Koskiselle syntyi halu levittää luovuuden ilosanomaa myös muille. Hän on muun muassa kertonyt yhteisöllisistä tilataideteoksista Kartanonkosken päiväkodille Veromäen koululle. Ne poikivat neljä suurta työtä, joihin osallistui pari sataa lasta. 

Anundi-Koskinen tekee edelleen myös muotoilijan töitä. Hän on muun muassa suunnitellut Vantaan taiteilijaseuran taidelainaamon uudistuksen. Ensi kesänä yhdessä Tuusulan asuntomessutaloissa nähdään Anundi-Koskisen taidekonsepti.

Kesällä hän perusti oman Riinu-toiminimen.