Hiekkaharjusta maailmalle lähtenyt nuori valokuvaaja voitti kansainvälisen kilpailun – "Omaa tahtoa ja sydäntä on mahdollista seurata"

– Toistaiseksi ainakin aion jatkaa työskentelyä ja opiskelua USA:ssa, Lotta Lemetti kertoo. Eevi Rytkölä

Leena Koivisto

Valokuvaaja Lotta Lemetin kanssa keskustellakseen täyttyy hetki laskeskella, koska hänen kellonsa on kymmenen tuntia aikaisemmassa kuin täällä. 24-vuotias Lemetti on asunut Yhdysvalloissa neljä vuotta, ensin New Yorkissa ja nyt Los Angelesissa.

– Los Angelesin aurinkoinen sää ja vähän rauhallisempi meno viehättää. New York on ihan mahtava paikka, mutta se on myös intensiivisemmin ja nopeatempoisemmin mukaansavievä kaupunki, jossa saattaa väsähtää vähän nopeammin kuin täällä, Lemetti vertaa.

Fulbright-stipendillä New York Film Academyssa opiskelleelle muutto itärannikolta länteen oli mahdollista, koska oppilaitoksella on kampus myös Los Angelesissa.

Kun hiekkaharjulaisnuori opiskeli Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä, hänen elämässään oli keskeistä taitoluistelu Tikkurilan Taitoluisteluklubissa.

– Lukion puolivälissä tuli tunne, että lopetan luistelemisen kohta ja pintaan alkoi nousta taide. Viimeisenä lukiovuotena otin kaikki mahdolliset taidekurssit ja suoritin taidediplomin. Valokuvauksesta olin aina pitänyt harrastusmielessä, mutta tuossa vaiheessa syttyi ajatus, että voisin alkaa tehdä sitä ihan urana, Lemetti muistaa.

– Lähtöni valokuvaukseen oli siis tavallaan aika nopea, mutta aloin viedä asiaa heti täysillä eteenpäin. Vielä ei ole sellaista päivää tullut, jolloin olisin ihmetellyt, miksi ihmeessä niin tein.

Lopputyössään, Kekta-nimisessä projektissa Lemetti on yhdistänyt suomalaista ja amerikkalaista kulttuuria. Taustalla on vaikuttanut oman identiteetin pohdinta tilanteessa, jossa on sopeutunut hyvin elämään vieraassa maassa, mutta on silti myös toisenmaalainen.

– Lisäksi minusta suomalaiset kansantarinat ja kaikki niihin liittyvä visuaalinen maailma ovat mielenkiintoisia. Ajattelin, että niitä olisi hauska tuoda esille täällä Amerikassa ja että täällä ne voisivat vaikuttaa melkeinpä eksoottisilta.

Before There Was Kuva: Lotta Lemetti Lotta Lemetti

Lemetti sai projektiinsa Vantaan kaupungilta muutaman tuhannen euron suuruisen apurahan. Sen vaikutus oli hänen mukaansa merkittävä.

– Taloudellisen puolen lisäksi iso asia oli se, että joku uskoi minuun ja kykyihini. Sain siitä buustia lähteä jatkamaan eteenpäin.

Lopputyö teki Lemetistä valokuvataiteen kandidaatin, mutta projekti vauhditti uraa alkuun muutenkin. Kekta-kuvat toivat voiton ja Vuoden valokuvaajan tittelin kansainvälisessä Latitude Life -valokuvauskilpailussa. Kuvat olleet esillä myös näyttelyissä ja Photoville-festivaalilla Brooklynissa.

Seuraavien askelten taiteentekijänä Lemetti toivoo vievän yksityisnäyttelyyn. Freelancerin työssään hän toimii muoti- ja mainosalalle kuvauksia tekevän valokuvaaja Leila Fakourin apuna valojen ja kuvankäsittelyn parissa.

– Samanaikaisesti pyrin pitämään omia taidevalokuvauksen projekteja käynnissä. Tavoitteenani on, että jossain vaiheessa saavuttaisin niillä sellaista huomiota ja menestystä, joka tekisi mahdolliseksi kokoaikaisen työn taiteilijana.

Lemetti arvostaa kuvillaan jokapäiväistä elämää, kauneutta, jota voi löytää tavallisista asioista ja normaalista arkielämästä.

– Haluan edelleen kuvata filmille. Se tuo minulle lisäulottuvuutta työskentelyyn ja on ollut sydäntä lähellä myös prosessia vähän hidastavana tekijänä, ajatteluna ja tietynlaisen etäisyyden ottamisena elämän hektisyyteen.

Tähänastinen kulku omassa elämässä on vahvistanut Lemetin uskoa mahdollisuuteen seurata omaa tahtoaan ja sydäntään.

– Välillä tuntuu, että suomalaisessa kulttuurissa ihmisissä on vähän liikaa kainoutta. Ajatellaan, että mitenkä nyt minusta olisi johonkin erityiseen. Täysillä vain, jos jotain haluaa, hän rohkaisee.

Toistaiseksi Lemetti jatkaa uraansa ja elämäänsä Amerikassa, pysyvästä jäämisestä hän ei tiedä.

– Koti-Suomi on kuitenkin niin iso osa omaa identiteettiä ja tietynlaista turvaa. Luulen, että sitten kun omaa perhettä mahdollisesti on, varmaan Suomi houkuttelee.

Nykytekniikan ansiosta kosketusta sukulaisiin ja ystäviin on helppo pitää. Finnairin palveluksessa työskentelevällä lentokapteeni-isälläkin on aiempaa useammin mahdollisuus piipahtaa paikan päälle tuomaan tyttärelleen terveisiä Suomesta.

– Finnair aloitti kesällä suorat lennot Los Angelesiin, Lemetti iloitsee.

Lotta Lemetti

Vantaalaislähtöinen Lotta Lemetti valmistui valokuvataiteen kandidaatiksi New York Film Academysta.

Hän on yksi kolmesta suomalaisesta, jolle myönnettiin tutkintoa varten arvostettu Fulbright Finland -stipendi vuonna 2015. Hän oli myös kolmikosta ainoa, jolle se myönnettiin taiteen opiskeluun.

Lemetin töitä on sittemmin ollut esillä gallerioissa ympäri maailman mukaan lukien New Yorkissa, Los Angelesissa, Italiassa ja Suomessa.

Hän työskentelee jatkuvasti yhteistyössä alansa huippu-osaajien, kuten Amanda Rowanin ja Naomi Whiten kanssa.

2018 Lemetin valokuvasarja Kekta voitti Latitude Life:n kansainvälisen valokuvauskilpailun ja toi hänelle Vuoden valokuvaaja -tittelin. Kekta on sen jälkeen ollut esillä New Yorkissa ja Pravasdominin kaupungissa Italiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 8. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.