Vantaalaisilla kauppakeskuksilla omia kilpailuvalttejaan – Pohjoismaiden suurimmaksi kasvanut Jumbo sparraa asiakkaita somettamaan toiveita, Myyrmanni liputtaa vahvasti paikallisuuden puolesta

Jumbon myynti on ollut nousujohteista ja kauppakeskus on jo pitkään ollut myyntiluvuiltaan Suomen ykkönen. Olli Lehtoaro on johtanut nyt myös neliöiltään suurinta kauppakeskusta reilut viisi vuotta. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kauppakeskus Jumbo ja viihdekeskus Flamingo ovat kävijänäkökulmasta olleet tähänkin asti samaa kokonaisuutta. Nyt Vantaanportin tunnetuin maamerkki on ihan virallisestikin yksi yhtenäinen viihdekauppakeskus, kun työeläkeyhtiöt Varma ja Elo äskettäin sinetöivät Jumbon ja Flamingon yhdistävän sopimuksen ja ryhtyivät tasaosuuksin kokonaisuuden omistajiksi.

Kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro pitää yhdistymistä positiivisena ja isona asiana Jumbo-Flamingon kehittämisen kannalta.

– Nyt on helpompi suunnitella ja päättää, miten koko kokonaisuutta kehitetään, eli mitä palveluita pitäisi tarjota ja miten ne sijoitetaan, hän kiteyttää.

Viihteellistyminen on ollut kauppakeskusten viime aikojen trendi. Menestymisen tae ei Lehtoaron mukaan kuitenkaan ole välttämättä vain viihteessä, vaan ennemminkin viihtymisessä.

– Pitää pystyä tarjoamaan palveluiden kokonaisuutta, jossa samalla asiointikerralla voi hoitaa mahdollisimman monta asiaa.

Vuosittaisia, paikan päällä ja puhelimella tehtyihin kyselyihin perustuvia asiakastutkimuksia vahvistetaankin nyt keräämällä toiveita somekanavien ja suoran sähköpostiosoitteen kautta.

– Kannustamme ihan suoraan vinkkaamiseen, sillä kyselyt tavoittavat vain osan asiakkaista, Lehtoaro sanoo.

– Idean siemenistä voi syntyä sellaista, minkä voimme ottaa huomioon kehittämisessä. Omistajat ovat myös sitoutuneet tähän.

Arviolta lähes 15 miljoonan kävijän viihdekauppakeskuksen tavoitetta saada asiakkaat viihtymään mahdollisimman pitkään tukee jo olemassa oleva tilanne. Toisin kuin radanvarsikauppakeskuksiin, Jumboon on perinteisesti lähdetty ”tositarkoituksella”, ja pelkkää läpikulkua on vähemmän.

Asiakkaan keskiostos on ollut pääkaupunkiseudun korkein, lähes 35 euroa, kun kilpailijoilla summa jää 20 euron tuntumaan. Helsingin ytimessä sijaitseva Kamppi vetää yli 40 kävijää, mutta keskiostos oli Suomen Kauppakeskusyhdistyksen viime vuoden tilastossa alle 6 euroa.

Jumbo on keikkunut myynniltään jo seitsemän vuotta tilastoykkösenä. Flamingolla lisättynä vantaalainen 140 000 neliön ostos- ja viihdekeidas menee nyt koossakin kirkkaasti huipulle ohittaen koko muun pohjoismaisen kauppakeskuskentän.

Lokakuussa Pasilassa avautunut Tripla ilmoittautui myös Pohjoismaiden suurimmaksi. Liikeneliöitä on 85 000, mutta niissä houkuttelee kävijöitä 250 eri liikettä. Jumbo-Flamingossa liikkeitä on 170.

Lehtoaro ei lähde taittamaan peistä suurimman tittelistä.

–  On ihan luonnollista, että eri kauppakeskukset haluavat profiloitua omilla tavoillaan suurimmiksi ja voivat sitä eri mittareilla ollakin, hän tuumii.

– Toimintaympäristömme ovat erilaiset. Kaupunkikeskuksessa sijaitsevassa Triplassa on niin sanotut ankkuriliikkeet mukaan lukien paljon pienehköjä liikkeitä. Meillä taas ankkuriliikkeinä on tavaratalo ja kaksi hypermarkettia.

Sijainnilla pääkaupunkiseudun pohjoisimpana ja Kehä III:n varren ainoana kauppakeskuksena on etunsa.

– Vaikutusalueemme on aika laaja, emmekä siksi kilpaile ihan kaikista samoista asioista ja asiakkaista muiden seudun kauppakeskusten kanssa. Lisäksi valttina on ylivoimaisen suuri määrä maksuttomia autopaikkoja.

Ekovuokralaiset

Suomen 20 suurimman kauppakeskuksen joukkoon mahtuvasta Myyrmannista on kehittynyt 25 vuoden aikana Myyrmäen keskustan kulmakivi, jonka toiminnassa halutaan alueellisuuden myös näkyvän.

– Keskitymme palvelemaan erityisesti lähialueen asukkaita ja kiinnitämme huomiota päivittäisasioinnin sujuvuuteen, Cityconin keskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta luonnehtii.

– Haluamme myös esimerkiksi tapahtumissa tuoda esille vahvasti paikallisuutta suosien esiintyjinä lähialueen toimijoita.

Kävijämääräänsä viime vuonna kasvattaneeseen keskukseen on luvassa lisäpöhinää jatkossakin Myyrmäen mittavan rakentamisen myötä. Ensi vuonna asiakasvirtojen ohjailuun osallistuu myös Isomyyristä Myyrmanniin 2 500 neliön tiloihin muuttava Tokmanni.

Äskettäin Myyrmannin katollekin ilmestyi vuokralaisia, nyt vielä aika hiljaisia sellaisia. Ensi kesänä kahden mehiläispesän asukkaat kuitenkin ahkeroivat tarmokkaasti Jyrkänpesän mehiläistarhaajien hoitamina tuottaen paikallista hunajaa.

– Kaupunkiluonnosta huolehtiminen pölyttäjien avulla on yksi tapa, jolla voimme tehdä hyvää paikalliselle ympäristölle ja yhteisölle, kiinteistöpäällikkö Thomas Stenius toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 7. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 8. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 9. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 13. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 14. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 15. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 8. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 9. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 10. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 11. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 12. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 13. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 14. Vaatteiden kaatopaikkakielto hämmentää yhä – näin kierrätät rikkinäiset sukat oikein
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.