Yli 300 juutalaista palveli Suomen armeijassa – helsinkiläissyntyinen Leo Skurnik kieltäytyi Rautarististä: ”Tällaisilla minä pyyhin persettäni”

Majuri Leo Skurnik oli yksi yli 300 juutalaisesta, jotka palvelivat viime sotiemme aikana Suomen armeijassa. tuntematon kuvaaja, 1940.

Jari Pietiläinen

Uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike nosti viikonloppuna päätään Helsingissä, kun 5-10 mielenosoittajan joukko esiintyi Helsingin keskustassa hakaristisymboliikkaan viittaavin lipuin.

He myös jakoivat Stockmannin edustalla esitteitä, joissa ihmisiä kutsuttiin mukaan itsenäisyyspäivän kansallissosialistiselle marssille.

Samaan aikaan Kampissa sijaitsevan juutalaisen seurakunnan lähistölle oli liimattu keltaisia daavidintähtiä, joissa luki "Jude".

Tarrat olivat samanlaisia kuin ne tähdet, joita juutalaisten oli pakko kantaa takeissaan natsi-Saksassa.

Antisemitismin jälleen nostaessa päätään Suomessa on syytä muistaa, että juutalaiset antoivat viime sotiemme aikana merkittävän panoksen Suomen armeijan riveissä. Heitä oli mukana taistelutoimissa yli kolmesataa.

Tilanne oli erikoinen koko Euroopankin mittakaavassa, sillä jatkosodassa Suomi taisteli juutalaisvainoistaan tunnetuksi tulleen natsi-Saksan rinnalla puna-armeijaa vastaan.

Yksi monista jatkosotaan osallistuneista juutalaisista oli Helsingissä syntynyt Leo Skurnik (1907–1976), joka toimi patteriston, rykmentin ja kenttäsairaalan lääkärinä.

Saksalaiset ehdottivat kaikkiaan neljälle suomenjuutalaiselle jatkosodan aikana saksalaista Rautaristiä – heistä yksi oli siis Skurnik.

Rautaristiä ehdotettiin Skurnikille, koska hän nouti saksalaisen haavoittuneen Kiestingissä ei-kenenkään-maalta kiivaan taistelun aikana sekä kun hän evakuoi kenttäsairaalan puna-armeijan tykistökeskityksen keskeltä.

Skurnik sai kuulla Rautaristin ehdottamisesta etukäteen kenraali Hjalmar Siilasvuolta Kun saksalaiset eivät näyttäneet huomaavan, että Skurnik oli juutalainen, hän itse marssi Siilasvuon puheille.

– Kyllä kai sinä hyvä veli kenraali ymmärrät, että en minä voi juutalaisena ottaa tuollaista kunniamerkkiä vastaan, Skurnik kertoi.

Samalla hän sanoi kenraalille, että tämä voisi kertoa saksalaisille upseeritovereilleen: "tällaisilla kunniamerkeillä minä pyyhin persettäni".

Siilasvuo kertoi Skurnikin terveiset saksalaisille, jotka vaativat Skurnikia luovutettavaksi rankaisutoimia varten.

Kenraali Siilasvuo kuitenkin kieltäytyi luovuttamasta parasta lääkäriään saksalaisille. Näin Leo Skurnik pelastui.

Laura Parikka on tutkinut vuonna 2017 hyväksytyssä pro gradu -työssään Muistakaa heille kallis ol' maa juutalaisten sotaveteraanien veljespiiriä identiteetin lujittajana.

Parikka nostaa esiin historiallisen episodin, jonka juutalaissotilaat kokivat jatkosodassa.

Juutalaissotilailla ei ollut omaa kenttäpappia kuten luterilaisilla ja muilla kristityillä oli, joten heidän oli hoidettava rintamalla tapahtuva hartaudenharjoituksensa itse.

Vuonna 1942 kahdeksannen divisioonan juutalaissotilaat rakensivat eturintaman tuntumaan Syvärille kenttäsynagogan, joka oli heidän käytössään vuoteen 1944 saakka.

Parikan mukaan sotilaiden ”temppeli erämaassa” oli ruskeasta pahvista valmistettu ja kamiinalla varustettu synagoga, jonne Helsingin juutalainen seurakunta toimitti Tooran.

Kun rintamalla oli hiljaista, sallittiin sotilaiden kokoontua sinne lauantaisin sapatin viettoon jumalanpalvelukseen. Kenttäsynagogassa pidettiin myös ei-hengellisiä aseveli-iltoja ja paikka toimi kerhorakennuksena.

Juutalaissotilaat eivät Parikan tutkimuksen mukaan kokeneet rintamalla antisemitismiä, eivätkä he kokeneet natsi-Saksan liittolaisuutta mitenkään merkittävänä asiana.

Myös saksalaissotilaat hyväksyivät kenttäsynagogan, eikä sen olemassaolosta aiheutunut minkäänlaisia välikohtauksia.

Juutalaisia Suomen armeijassa viime sotiemme aikana on tutkinut myös vantaalainen John Simon, joka kaksi vuotta sitten kirjoitti teoksen Mahdoton sota

Jyhkeä, lähes 600-sivuinen kirja kertoo juutalaisten sotaveteraanien tarinan, joka saatiin kokoon haastattelemalla juutalaisia veteraaneja.

Simon muistuttaa, että Suomi oli sodan aikana ainoa maa, jossa oli saksalaisia sotilaita ja josta ensimmäistäkään oman maan juutalaista ei annettu pois.

– Itsenäistymisen ja sisällissodan jälkeen Suomessa kaikki kansanryhmät ymmärsivät, että on kiire saada asiat kuntoon ja siksi yhteiskunnan rakentamisen tuli olla kaikille yhteistä, Simon korostaa.

– Ja kun tuli sota, oli selvää, että ketään ei voida uhrata. Jos yksikin juutalainen olisi lähetetty pois, kaikki muutkin, eivät vain tataarit ja romanit, vaan myös ruotsinkieliset ja vasemmistolaiset olisivat alkaneet miettiä, milloin tulee heidän vuoronsa.

Simon uskooMannerheimin, Tannerin ja Rytin toimineen juutalaisasiassa hyvin tietoisesti.

– Se, että Päämaja antoi luvan jopa telttasynagogan pystyttämiseen aivan eturintamalle ja saksalaisten sektorin viereen, ei voinut olla vahinko.

– Sillä oli sanoma: tämä on meidän maamme, ja sen kaikki kansalaiset ovat yhdenvertaisia, hän tulkitsi Vantaan Sanomien haastattelussa vuonna 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Rekolassa vietettiin kelluvia pirskeitä Keravanjoella jo melkein sata vuotta sitten
 2. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 3. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 4. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 5. Ruotsin liigan viime kauden kingi Tuomas Määttä lähtee etsimään uusia haasteita Venäjältä – "Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo siellä ja Ruotsissa on"
 6. Mielipide: Riittävän usein tuleva huomautus valvojilta voisi hillitä vesijuoksijoiden kimpassa liikkumista altaassa
 7. Mielipide: Roskaaminen on viheliäinen ongelma, johon tulisi puuttua selkein ohjein ja sanktioin
 8. Mielipide: Nikinmäen vaarallisen suojatien turvallisuutta pitäisi parantaa – raskaan liikenteen käyttämän vilkkaan tien yli kulkee pian joka päivä koululaisia
 9. Vainio 8.8.
 10. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 11. Pääkirjoitus: Syksyllä tasapainoillaan koronan kanssa kouluissa ja työpaikoilla – Kestääkö kapasiteetti jokaisen flunssaoireisen testaamisen?
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Vantaan Viihdeorkesteri soittaa juhlakonsertissa 90-vuotiaan Jorma Panulan musiikkia kapellimestari-säveltäjän itsensä johtamana
 14. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 2. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 3. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 4. Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja viranomaisetkin joutuivat "tappolistalle"
 5. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 8. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 9. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Tikkurilaan nousee VAV:n kolme uutta ympäristöystävällistä kerrostaloa – vuokrataloihin ei tule lainkaan autopaikkoja
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. HSL-bussit siirtyvät pian talviaikaan: linjat 432 ja 739V lopetetaan, reittejä muutetaan, bussien vuorovälejä pidennetään
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.