Liha vähenee kouluruoassa – Uudet proteiinituotteet tulivat Vantin ruokalistalle

Armi Suojanen

Naudan-, porsaan- ja broilerinlihan kulutus on laskussa kouluissa, joihin Vantti valmistaa ateriat. Vantti tekee ruokaa suurimpaan osaan Vantaan kouluista.

Lihan tilalle ovat tulleet kala ja kasvikset, joihin lasketaan myös proteiinituotteet, kuten maitoproteiinivalmiste, soija ja vehnähernemuru.

Useimpien koulujen ja päiväkotien lisäksi Vantaan kaupungin omistama yhtiö Vantti tekee ruokaa hoivakoteihin ja sairaaloihin.

Tänä vuonna tammi–kesäkuussa Vantin lihaostojen osuus on ollut 50 prosenttia, kun viime vuonna samaan aikaan lihan osuus ostoista oli 63 prosenttia.

Eniten käytetään naudan jauhelihaa, joka on kotimaista. Heti naudanlihan jälkeen eniten kuluu broilerin- tai kananlihaa suikaleina ja paistina. Ne tulevat Suomesta ja Virosta.

Vähiten menee porsaan kokolihaa. Se on suorastaan marginaalissa nykyään, sillä tammi–kesäkuussa sitä on ostettu vain 843 kiloa. Naudanjauhelihaa on samaan aikaan ostettu 21 975 kiloa.

Kokolihaa on vain kerran kuuden viikon listan aikana.

– Ruokalistat pohjautuvat valtakunnalliseen ravitsemussuositukseen, sanoo Vantin ateriapalvelujohtaja Harri Koivula

– Lihan kulutuksen väheneminen on pidempiaikainen suuntaus eikä mikään äkkikäännös. Se on myös osa Vantaan resurssiviisauden tiekarttaa, Koivula jatkaa.

Resurssiviisaalla tiekartalla tarkoitetaan Vantaan tavoitetta olla hiilineutraali ja jätteetön tulevaisuuden kaupunki, joka käyttää luonnonvaroja säästeliäästi ja vastuullisesti.

Mea Ahlroos ja Venla Kaihola ruokailivat Ruusuvuoren koulussa Korsossa perjantaina. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Proteiinituotteiden käyttö ruoanvalmistuksessa on kasvanut ja laajentunut. Valikoimiin on otettu uusia tuotteita, kuten Mifu-tuotemerkillä myytävää maitoproteiinia ja vehnähernemurua. Niitä ei käytetty viime vuoden alkupuoliskolla lainkaan. Kasvisyöjien proteiinilähteenä olivat soija, quorn, linssi, kikherne, kidneypapu ja valkoinen papu.

Proteiinituotteet lasketaan ostoissa kasviksiin ja niiden osuus hankinnoista on nousemassa lähelle viidennestä.

Kalalounaissa käytetään tavallisimmin sei-lohikuutioita, lohikuutioita ja seitä annospaloina. Niistä valmistetaan muun muassa lohikastiketta ja kalakeittoa.

Koivula toivoo, että kotimaisesta järvikalasta saadaan kehitettyä puolivalmisteita, joita voitaisiin käyttää kouluruoan valmistuksessa.

Ruokakalavalikoimaa rajoittaa toistaiseksi sen korkea hinta. Lounaan valmistushinta pitää saada puristettua noin kahteen euroon.

Kouluissa ja päiväkodeissa on tarjolla joka päivä kasvisruoka ja liha- tai kalaruoka. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, jolloin tarjoillaan vain kaksi erilaista kasvisruokaa.

– Ala- ja yläkoululaisen on mahdollista saada vegaaniruokaa, kun huoltaja ilmoittaa siitä erikoisruokavaliolomakkeella.

Lukiolaisilta ja ammattikoululaisilta riittää oma ilmoitus vegaaniruokavaliosta.

Koivulan mukaan suurin osa koulujen ruokailijoista syö sekaruokaa. Hän arvioi, että suhde seka- ja kasvisruokailijoiden välillä on nyt 70–30.

Se voi kuitenkin muuttua, sillä osa nuorista on hyvin tiedostavia. Koivula uskoo, että kasvisruokailijoiden määrä lähtee vielä ripeään kasvuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 8. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.