Poliitikot haluavat vauhdittaa Tikkurilan jättimäisen sote-keskuksen toteuttamista

Tikkurilan nykyinen terveysasema on huonossa kunnossa. Arkisto/Armi Suojanen

Marjo Rämö

Sosiaali- ja terveyslautakunta haluaa kiirehtiä Tikkurilan uuden hyvinvointikeskuksen toteuttamista.

– Nykyisen Tikkurilan terveysaseman kunto on huono ja sitä joudutaan jatkuvasti korjaamaan. Lisäksi sosiaalipalvelut toimivat nyt hajallaan eri puolilla kaupunkia, perustelee sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.).

Palvelutarpeen odotetaan kasvavan Tikkurilan alueen väestön kasvun myötä.

Lautakunta haluaa, että hanke toteutetaan yhdessä vaiheessa Jokiniemeen, junaradan itäpuolella olevalle tyhjälle tontille Tikkurilan aseman tuntumaan.

Keskukseen on suunniteltu terveysaseman lisäksi muun muassa HUS:n laboratorio- ja röntgenpalvelut sekä kaupungin tarjoamat sosiaalipalvelut alueella.

Tiloihin on kaavailtu myös pelastuslaitoksen ensihoitoyksikkö, kaupungin työterveys ja Hyksin silmäklinikka. Lisäksi keskukseen tulisi auditorio, ravintolasali ja valmistuskeittiö.

Hyvinvointikeskus olisi noin tuhannen ihmisen työpaikka, joka palvelisi päivittäin noin 3 500 vantaalaista. Keskus palvelisi aluetta, jolla asuu yli 60 000 asukasta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi keskuksen tarveselvityksen jo syyskuussa 2018. Tuolloin hanke jäi kuitenkin odottamaan sote-ratkaisua, jota ei koskaan tullut.

Hankkeen kustannustaso on noussut reilussa vuodessa kahdeksalla miljoonalla eurolla. Tämänhetkinen ennuste on noin 136 miljoonaa euroa.

Hankkeen toteuttajaksi on kaavailtu ulkopuolista kiinteistösijoittajaa, jolta kaupunki vuokraisi tilat.

Tekninen lautakunta sai hyvinvointikeskuksen tarveselvityksen käsiteltäväkseen viime viikon kokouksessaan. Lautakunta jätti asian pöydälle.

– Lautakunnan jäsenet olivat yhtä mieltä siitä, että Tikkurilan nykyinen terveysasema on karseassa kunnossa. Uudet tilat tarvitaan, kommentoi lautakunnan puheenjohtaja Paula Lehmuskallio (kok.)

Hänen mukaansa lautakunnan jäseniä mietitytti se, voidaanko hanke toteuttaa siinä laajuudessa kuin sitä on nyt suunniteltu.

– Jotkut vertasivat hanketta Helsingin Kalasataman hyvinvointikeskukseen, joka on kooltaan kolmanneksen pienempi kuin Tikkurilaan suunniteltu keskus, mutta maksoi noin puolet vähemmän.

Teknisen lautakunnan jäseniä puhutti myös keskuksen sijainti ja se, miten se sijoittuisi mahdollisen raitiovaunulinjaukseen. Esillä on edelleen neljä sijaintivaihtoehtoa Tikkurilan keskustassa.

Kun tekninen lautakunta on ottanut kantaa tarveselvitykseen, esittää se selvityksen hyväksymistä tai hylkäämistä kaupunginhallitukselle.

Keskuksen lopullisesta sijainnista, sinne tulevista toiminnoista sekä neliöistä päätetään hankesuunnitteluvaiheessa, joka käynnistyy seuraavana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 2. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 3. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 4. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 5. Eikö takaisinsoittoa tullut? – 650:n vantaalaisen tiedot katosivat terveysasemien puhelinpalvelun järjestelmästä
 6. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 7. Vantaalle etsitään uutta varhaiskasvatusjohtajaa
 8. Vantaa joutuu laittamaan lähes 14 miljoonaa euroa lisää joukkoliikenteeseen
 9. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 10. Vantaa irtisanoi sopimuksensa siivousfirma SMC Palveluiden kanssa
 11. Hänninen 12.8.
 12. Kadunvarteen Jokiniemessä jätetystä lihanpalasta löytyi lasinsiruja – poliisi kehottaa koiran ulkoiluttajia tarkkaavaisuuteen
 13. Vanhempi voi harvoin kilpailla teini-ikäisen lapsensa kanssa parivaljakkona samassa sarjassa – Vantaa Triathlonissa viikonloppuna se on mahdollista
 14. Vantaalaisen taiteilijan teoksia on esillä eroottisen taiteen näyttelyssä – "Taide voi palauttaa seksuaalisuuteen henkisen aspektin"
 15. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.