Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliitikot haluavat vauhdittaa Tikkurilan jättimäisen sote-keskuksen toteuttamista

Sosiaali- ja terveyslautakunta haluaa kiirehtiä Tikkurilan uuden hyvinvointikeskuksen toteuttamista.

– Nykyisen Tikkurilan terveysaseman kunto on huono ja sitä joudutaan jatkuvasti korjaamaan. Lisäksi sosiaalipalvelut toimivat nyt hajallaan eri puolilla kaupunkia, perustelee sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.).

Palvelutarpeen odotetaan kasvavan Tikkurilan alueen väestön kasvun myötä.

Lautakunta haluaa, että hanke toteutetaan yhdessä vaiheessa Jokiniemeen, junaradan itäpuolella olevalle tyhjälle tontille Tikkurilan aseman tuntumaan.

Keskukseen on suunniteltu terveysaseman lisäksi muun muassa HUS:n laboratorio- ja röntgenpalvelut sekä kaupungin tarjoamat sosiaalipalvelut alueella.

Tiloihin on kaavailtu myös pelastuslaitoksen ensihoitoyksikkö, kaupungin työterveys ja Hyksin silmäklinikka. Lisäksi keskukseen tulisi auditorio, ravintolasali ja valmistuskeittiö.

Hyvinvointikeskus olisi noin tuhannen ihmisen työpaikka, joka palvelisi päivittäin noin 3 500 vantaalaista. Keskus palvelisi aluetta, jolla asuu yli 60 000 asukasta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi keskuksen tarveselvityksen jo syyskuussa 2018. Tuolloin hanke jäi kuitenkin odottamaan sote-ratkaisua, jota ei koskaan tullut.

Hankkeen kustannustaso on noussut reilussa vuodessa kahdeksalla miljoonalla eurolla. Tämänhetkinen ennuste on noin 136 miljoonaa euroa.

Hankkeen toteuttajaksi on kaavailtu ulkopuolista kiinteistösijoittajaa, jolta kaupunki vuokraisi tilat.

Tekninen lautakunta sai hyvinvointikeskuksen tarveselvityksen käsiteltäväkseen viime viikon kokouksessaan. Lautakunta jätti asian pöydälle.

– Lautakunnan jäsenet olivat yhtä mieltä siitä, että Tikkurilan nykyinen terveysasema on karseassa kunnossa. Uudet tilat tarvitaan, kommentoi lautakunnan puheenjohtaja Paula Lehmuskallio (kok.)

Hänen mukaansa lautakunnan jäseniä mietitytti se, voidaanko hanke toteuttaa siinä laajuudessa kuin sitä on nyt suunniteltu.

– Jotkut vertasivat hanketta Helsingin Kalasataman hyvinvointikeskukseen, joka on kooltaan kolmanneksen pienempi kuin Tikkurilaan suunniteltu keskus, mutta maksoi noin puolet vähemmän.

Teknisen lautakunnan jäseniä puhutti myös keskuksen sijainti ja se, miten se sijoittuisi mahdollisen raitiovaunulinjaukseen. Esillä on edelleen neljä sijaintivaihtoehtoa Tikkurilan keskustassa.

Kun tekninen lautakunta on ottanut kantaa tarveselvitykseen, esittää se selvityksen hyväksymistä tai hylkäämistä kaupunginhallitukselle.

Keskuksen lopullisesta sijainnista, sinne tulevista toiminnoista sekä neliöistä päätetään hankesuunnitteluvaiheessa, joka käynnistyy seuraavana.