Mielipide: Julkisissa tiloissa myös tuoksuttomuus on esteettömyyttä

Joulunajan suosittu koristus, hyasintti, ei kaikille ole ilon tuoja. Sami Saarenpää

toimitus

Kirjoittaja muistuttaa, että erilaiset hajusteet ja tuoksut niin iholla, tekstiileissä kuin kukissakin, aiheuttavat osalle kanssaihmisistä terveydellistä haittaa.

Nykyään puhutaan paljon sisäilmaongelmista ja silloin tulisi kiinnittää myös huomiota siihen, että julkisten tilojen ja kulkuneuvojen tulisi olla tuoksuttomia. Tuoksut ovat iso osa sisäilmaongelmaa.

Vahvasti tuoksuvat pyykinpesuaineet, pyykinhuuhteluaineet, puhdistusaineet, parfyymit, partavedet, hiuskosmetiikka, tuoksukynttilät, ilmanraikastimet, suitsukkeet ja muut keinotekoiset tuoksut aiheuttavat osalle väestöstä suuria terveyshaittoja.

Oireilua aiheuttavat myös luonnontuoksut eli vahvasti tuoksuvat kukat kuten hyasintit, kielot, syreenit, freesiat sisätiloihin tuotuina.

Toisten ihmisten käyttämät hajusteet rajoittavat monien elämää, työntekoa, harrastamista ja liikkumista!

Tuoksut aiheuttavat yhteiskunnalle miljoonien eurojen kustannuksia mm lääkärissä käynteinä, sairaspäivinä ja lääkekuluina.

Tuoksuherkkyys on krooninen sairaus, jonka oireina ovat mm äänen käheys, yskä, hengenahdistus, nuha, silmien ärsytys, päänsärky, pahoinvointi ja iho- ja limakalvo-oireet.

Monet astmaatikot, allergiset ja migreenipotilaat myös oireilevat tuoksuista.

Ympäristö ilman keinotekoisia hajusteita eli tuoksujen välttäminen on toistaiseksi ainoa tepsivä keino hajusteista kärsiville.

Jokaisella on oikeus hengittää sairastumatta, oikeus tuoksuttomaan hengitysilmaan kotona, työssä, harrastuksissa ja julkisissa tiloissa.

Esteettömyys on myös tuoksuttomuutta.

Tiina Arlin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.