Rankka lapsuus muovasi nuorten tuentarpeeseen vastaavan isän ja opettajan – "Oma elämänpolku on tehnyt nuorten kohtaamisesta luontevaa"

Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän Vuoden isä -palkinnon viikon alussa saanut vantaalainen Careeria-ammattioppilaitoksen opettaja Petri Jaakola on omasta rankasta lapsuudestaan ja ensimmäisen avioliittonsa hajoamisen jälkeisestä vaikeasta, riitaisesta tilanteesta huolimatta pystynyt antamaan omille lapsilleen turvallisen lapsuuden ja isän mallin.

41-vuotias Jaakola kertoo molempien vanhempiensa olleen raskaasti alkoholisoitumassa ja syrjäytymässä jo hänen syntymänsä aikoihin. Kaikin tavoin epävakaata lapsuutta varjostivat myös lukuisat häädöt.

– Muutimme ehkä 25 kertaa, hän arvioi

– Suurin tekijä omassa selviämisessä oli varmasti se, että minulla on kaksosveli, jonka kanssa olemme yhdessä kulkeneet samaa polkua ja heti pienestä pitäen auttaneet toisiamme. Veljestäni tuli myös opettaja ja hänkin asuu Vantaalla.

Jaakola itse muutti nykyisen puolisonsa kanssa Vantaalle kolmisen vuotta sitten. Päiväkumpulaisen uusperheen lapsista kaksi on yhteistä ja kolme Jaakolan aiemmasta liitosta. Lapset ovat iältään 3–18-vuotiaita.

Isänä Jaakolalle tärkeintä on antaa lapsille hyvät eväät oman elämän hallintaan.

– Pyrimme puolisoni kanssa ihan tietoisesti valmentamaan lapsia siihen, että jossain vaiheessa he itsenäistyvät, asuvat yksin ja kenties perustavat perheen. Tämä tapahtuu erilaisten kotitöiden ja arjen asioiden hallinnan kautta, mutta tietysti jokaisen lapsen ikätasolle sopivasti.

Viralliselta titteliltään elintarvikealan tutkintovastaavana ja vastuukouluttajana toimiva Jaakola opettaa leipuri- ja kondiittorialan opiskelijoita. Ammatistaan huolimatta hän ei kuitenkaan kotona ole konkreettisesti pullantuoksuinen isä.

– Sanonta suutarin lapsista ilman kenkiä pätee tässäkin. Monet sellaiset ihmiset, jotka eivät ole alalla, leipovat varmasti paljon enemmän kuin minä kotona, hän nauraa.

Yksi Jaakolan monista ansioista isä-palkintoon oli se, että hänellä on ollut halua ja viitseliäisyyttä olla opettajantyönsä ohella turvallinen aikuinen myös oman perheen ulkopuolisille nuorille, jotka kokevat tarvetta keskusteluun aikuisen kanssa.

– Oma elämänpolku ja tietty elämänkokemus ovat antaneet opettajuuteen eväitä ennemminkin kuin päinvastoin. Nuorten kanssa toimiminen ja heidän kohtaamisensa on ollut niiden pohjalta luontevaa, myös opiskeluhuollossa työskennellyt Jaakola sanoo.

–  Opettajan työssä erityisnuorten ja vaikeuksissa olevien ihmisten kohtaaminen on ollut huomattavasti helpompaa, kun asiat ovat itselle jo tuttuja.

Jaakola kokee osin ikään kuin ajautuneensa nuorisotyöhön oman taustansa vuoksi.

– Kun itse olin nuori, kaikki idolini olivat nuorisotyöntekijöitä tai opettajia.

Jaakola ei kuitenkaan hae nuorilta luottamusta omien kasvuvuosiensa rankoilla kokemuksilla.

– En koskaan tuo oppilailleni esille taustaani, vaan olen heille vain ihan tavallinen tyyppi.

Oma vaikea ja riitaisa avioerokokemus sekä elämä uusperheen isänä on johtanut Jaakolan myös Suomen Uusperheiden Liiton kokemusasiantuntijaksi ja vertaistukiohjaajaksi. Hajonneen parisuhteen jälkeen hän koki jääneensä etenkin isänä yksin riitojen repimään tilanteeseen sovitteluissa käymisineen.

– Jatkuvasti piti todistella sitä, että on kyvykäs isä.

Jaakkola tunnustaa, että alun perin hän ei edes täysin tiennyt, mitä uusperhe terminä tarkoittaa.

– Puolisoni sattui havaitsemaan tällaisen liiton ja ilmoitti meidät sen leirille. Silloin puhkaistiin tietynlainen kuplani, olin luullut olevani ainutlaatuisessa tilanteessa yksin maailmaa vastaan, mutta kun olin vertaisteni joukossa ja vertaisohjattavana, huomasin tarinani olevan aika tavallinen. Sain tosi paljon voimaa siitä, että on valtavasti muita perheitä ja miehiä samassa tilanteessa, hän kertoo.

– Jäin siihen vähän koukkuun. Erilaiset uusperhetapahtumat olivat erittäin voimaannuttavia, ja pikku hiljaa ryhdyin asiassa itsekin koko ajan aktiivisemmaksi. Nyt vaimoni ja minä olemme molemmat vertaisohjaajia.

Kuultuaan saavansa isä-palkinnon Jaakola tuumi, että on tapahtunut väärä valinta.

– Tulee sellainen mielikuva, että tässä on nyt täydellinen isä, josta kannattaa ottaa mallia. Itse en koe lainkaan olevani mikään guru isänä, vaan päinvastoin.

Hän kuitenkin lämpeni asialle kuultuaan perustelut ja nähtyään myös omien perheenjäsentensä kirjaamat seikat.

– Koen olevani tilanteessa enemmänkin Suomen uusperheisien edustaja ja äänenkannattaja sen sijaan että kokisin palkinnon tulleen vain itselleni.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut