Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harrastusporukasta saa voimia ja neuvoja, kun työt loppuvat – Uudenlainen Feeniks-hanke jeesaa keski-ikäisiä miehiä

Naisilla on ystäväverkostonsa, joiden kanssa puhua asioistaan, mutta miehet tykkäävät enemmän tehdä, kiteyttää Jani Hintikka Siksi uusi Feeniks-hanke houkuttelee keski-ikäisiä, hiljattain työttömäksi jääneitä tai työttömyyden uhkaamia miehiä harrastusryhmiinsä tekemään.

Feeniks-ryhmiä vetävät kokemusasiantuntijat, mentorit, kuten Hintikka.

Ja kun ensin aktivoidaan harrastamaan, tullaan vähitellen tutuiksi. Silloin on helpompi puhua ja pohtia, miten voisi päästä taas takaisin työelämään tai vaikka ihan muulle alalle.

Feeniks-ryhmiä toimii jo Helsingissä ja niihin voivat vantaalaisetkin osallistua.

Ensi tammikuussa Vantaalla alkaa kuitenkin omien mentorien koulutus ja ryhmien perustaminen. Mentoreilta ei vaadita ammattilaisuutta siihen, millaista ryhmää he haluavat alkaa vetää. Kiinnostus riittää.

– Miehillä on paljon annettava, tietää hankkeen takana olevan Sosped-säätiön hankepäällikkö Miikka Vuorinen

Feeniksin alueellinen toiminta tarjoaa kiinnostavaa tekemistä ilmaiseksi, ja se voi olla myös lievitystä yksinäisyyteen.

Jani Hintikka kävi mentorikoulutuksen alkusyksystä ja vetää nyt boulderointiryhmää Pasilassa. Hintikan tausta on puutarha-alalla, josta hän jäi työttömäksi.

Hän ei ole boulder-valmentaja, vaan aloitti kiipeilyn harrastamisen keväällä ja halusi ryhtyä vetämään ryhmää mentorikoulutuksen jälkeen. Feeniks-ryhmässä hän voi yhdistää treenaamisen porukassa ja vapaaehtoistyön.

– Siinä pääsee itsekin oppimaan.

Helsingissä toimii Boulder Buddies -ryhmän lisäksi kolme muuta porukkaa: rokkiukot, digiä metsässä ja bändiryhmä. Ne ovat aloittaneet toimintansa hiljattain, joten mukaan on vielä helppo liittyä. Osa kokoontuu päivisin ja osa iltaisin.

Ryhmissä ei udella osallistujien taustoja.

– Emme kysy, oletko työtön tai jäämässä työttömäksi, Vuorinen sanoo.

Rokkiukot aloitti kokoontumisen viime viikolla kannelmäkeläisessä ravintola Britanniassa.

– Alkoholia emme tarjoa, mutta he kuuntelivat Suomi-rockia ja keskustelevat siitä, Vuorinen kertoo.

Bändiryhmän soittajat kokoontuvat Kannelmäen nuorisotilan bänditiloissa. Ja Vuosaaren digiä metsässä -ryhmä meni Uutelan ulkoilualueen kotaan. Siellä mentori sparrasi miehiä puhelimen sovellusten käytössä. Makkaraakin paistettiin.

Ryhmät tekevät myös maksuttomia retkiä, kuten 21. marraskuuta Tampereen työväenmuseo Werstaaseen ja Kieltolaki 100 vuotta -näyttelyyn. Päiväretkeen kuuluu lounas.

Alueellisen toiminnan lisäksi Feeniks-hanke aloittelee yritysyhteistyötä, nimellä Feeniks Akatemia. Sen keskeisenä osana on digitalisaatio.

– Siinä vahvistetaan digiosaamista ja oppimisvalmiuksien oppimista, Vuorinen sanoo.

Sosped-säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka vahvistaa yksilön hyvinvointia vertaisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta. Feeniks-hanke on saanut rahoitusta sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta STEA:lta.