Kaupungin henkilöstöpomo: "Ammattiryhmät ovat sairauspoissaoloissa aivan eri planeetoilla"

Kriisin keskellä kasvavia henkilöstötarpeita on sosiaali- ja terveystoimessa, etenkin vanhusten ja vammaisten hoivan parissa. Arkisto/Else Kyhälä

Tiina Örn

Noin 60 prosenttia kaikista Vantaan kaupungin henkilöstön sairauspoissaoloista kasaantuu noin kahdeksalle prosentille työntekijöistä. Se on tosiasia, johon ollaan Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievosen mukaan pureutumassa entistäkin painokkaammin.

Lievonen toteaa, että sairauspoissaoloissa näkyy myös toinen huomiota vaativa seikka. Sairauspoissaolomäärät vaihtelevat merkittävästi ammattiryhmittäin.

– Eri ammattiryhmät ovat sairauspoissaoloissa Vantaan kaupungilla aivan eri planeetoilla, Lievonen kuvaa.

Paljon poissaoloja on, kuten arvata saattaa, niissä ammattiryhmissä, joissa tehdään fyysistä työtä.

– Yksi sellaisista on lähihoitajien ammattiryhmä. Huomattavasti vähemmän sairauspoissaoloja on esimerkiksi opettajilla ja lääkäreillä.

Lähihoitajia edustava SuPerin pääluottamusmies Mitri Siltalahti sanoo sairauspoissaoloista käytävän keskustelua myös työntekijäpuolella. Ennaltaehkäisyyn pyritään jatkuvasti löytämään uusia keinoja.

– Lähihoitajan työ on fyysisesti raskasta. Paljon puhutaan teknologiasta ja automaatiosta, jotka keventävät työtä. Liian vähän puhutaan siitä, ettei teknologia sovi kaikkiin tilanteisiin.

Siltalahti muistuttaa, että yhä suurempi osa vanhusväestä hoidetaan kotona.

– Ei koteihin sovi sellaista teknologiaa, jota on laitoksissa ja myös laitoksissa automaatio ratkaisee vain osan ongelmista. Esimerkiksi potilaan laitto nostoliinaan vaatii voimaa.

Työtekijöiden sairauspoissaolojen on laskettu maksavan Vantaan kaupungille vuositasolla noin 27 miljoonaa euroa. Tuohon summaan Vantaan kaupunki on Lievosen mukaan päätynyt yhdessä eläkevakuutusyhtiön kanssa.

– Sairauspoissaolot vievät vuosittain 490 henkilötyövuoden verran. Se on valtavan suuri määrä, Lievonen toteaa.

Viimevuonna Vantaan kaupungin työntekijöiden sairauspoissaaoloista suurin osa johtui tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Seuraavaksi suurin syy olivat mielenterveysongelmat.

– Mielenterveysongelmien määrä sairauspoissaolojen aiheuttajina on kasvussa, Lievonen kertoo.

Yksi keino sairauspoissaolojen vähentämiseksi on niin kutsuttu aktiivinen terveysjohtaminen. Lievonen toteaa sen tarkoittavan lyhykäisyydessään sitä, että esimiehillä on matala kynnys ottaa asia puheeksi.

– Asia otetaan puheeksi, jos on paljon lyhyitä sairauspoissaoloja tai sitten pitkä yksittäinen poissaolo.

Valtuuston käsittelyssä maanantaina olevassa budjetissa esitetään tavoitteeksi kaupungin työntekijöiden sairauspoissaolojen vähentämisen 4,7 prosentista 4,4 prosenttiin. Kokoomuksen valtuustoryhmä on laskenut tuosta koituvan kaupungille säästöä puolitoista miljoonaa euroa. Vantaan henkilöstömenot ovat kokonaisuudessaan noin 550 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.