Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Koristevaloissa riittää valinnanvaraa, mutta enemmistö haluaa hillittyä ja selkeää – amerikkalaistyylinen koristelu on vielä harvinaista

Koristevalot, talvivalot, kausivalot, jouluvalot. Käytettiinpä niistä mitä nimeä tahansa, suurin osa suomalaisista haluaa niiden olevan yksinkertaisia ja selkeitä.

Tokmannilta ostetaan eniten perinteisiä, lämminsävyisiä ja hillittyjä valosarjoja.

– Ne ovat kestosuosikkeja, monikäyttöisiä ja helppoja, luettelee ostoryhmäpäällikkö Kimmo Koskelo Tokmannilta.

Myös Jumbon Clas Ohlsonin myymäläpäällikkö Jani Godenhjelm sanoo, että perinteinen valosarja on heidän suosituin talvivalo.

Viime vuosina ovat suosiossa olleet myös hehkulamppua muistuttavat filament led-lamppusarjat. Niillä saa lisävalaistusta ennen vuoden lopun perinteisempää koristevalokautta. Ne eivät ole niin "jouluisia" ja niitä myydäänkin ympäri vuoden.

– Kesällä ne toimivat aurinkokennolla, Godenhjelm lisää.

Joka vuosi markkinoille tulee myös uutuustuotteita, kuten valaistuja eläinhahmoja, sekä uusia värejä ja kokoja tutuista tuotteista.

Esimerkiksi Clas Ohlsonilla on tänä vuonna myynnissä viime vuosina suosituiksi tulleista paperisista joulutähtivaloista läpimitaltaan peräti 1,5-metrinen versio. Uusia värejä ovat pinkki ja vaaleansininen.

Ihan uuttakin koristevalorintamalla on näkyvissä.

– Nousussa ovat aiemmin ammattilaiskäytössä olleiden isojen kokonaisuuksien koostaminen. Ensin hankitaan aloitusosa, johon voi ostaa jopa tuhansien ledien kokonaisuuden, kertoo Tokmannin Koskelo.

Silloin lähennellään jo amerikkalaistyylistä koristelua, jossa savupiippu, pihapuut ja jokainen räystäskin on koristeltu valoin. Sellainen runsaus on kuitenkin vielä harvinaista Suomessa.

– Mieluimmin halutaan tehdä vaikkapa yhdestä pihapuusta todella näyttävä.

Lähes jokaisella suomalaisella on jonkinlainen koristevalo kotonaan, uskaltaa Koskelo väittää. Valojen käyttö lisääntyi selvästi, kun led-valot yleistyivät joitakin vuosia sitten.

– Led-tekniikka on mullistanut koristevalojen käytön, Koskelo sanoo.

Yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta kotien koristevalosarjoissa käytetäänkin nykyään vain ledteknikkaa. Ledin valoteho on parempi, käyttöikä pidempi ja virrankulutus vain murto-osan hehkulamppuun verrattuna.

– Ne kestävät useita kausia, Koskelo toteaa.

Nykyisin on myynnissä myös paristokäyttöisiä ledvaloja. Ne mahdollistavat koristelun sielläkin, missä ei ole sähköä.

– Vaikka ei olisi pistorasiaa, parvekkeenkin voi koristella led-valosarjoilla, -kynttilöillä ja lyhdyillä.

Ajastimella voi lisäksi säädellä, milloin valot palavat.