Malmin lentokentästä vihdoin kansanäänestys Helsinkiin? – Kuntalaisaloite ylitti ratkaisevan 22 200 allekirjoittajan rajan

Kuntalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä sen puolesta, että Malmin lentokenttä säilyisi ilmailukäytössä on kerännyt tähän mennessä jo yli 22 300 allekirjoittajaa.

Viime vuoden joulukuussa aloitetun kuntalaisaloitteen kannattajien määrä on siis juuri ylittänyt kuntalaissa määritetyn rajan: lain mukaan vähintään neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä.

Helsingin kohdalla tuo neljä prosenttia merkitsee noin 22 200 helsinkiläistä allekirjoittajaa.

Tämän jälkeen kaupunginvaltuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys.

Kuntalaisaloitteen kerääjät korostavat, että Malmin kohtalosta on kiistelty jo vuosikymmeniä, mutta Helsinki ei ole kertaakaan kysynyt asiassa suoraan kaupunkilaisten mielipidettä.

Kuuleminen ei ole kerääjien mielestä ollut riittävää. He viittaavat muun muassa TNS Gallupin vuonna 2017 tekemään tutkimukseen, jossa 62 prosenttia helsinkiläisistä haluaisi säilyttää lentokentän.

– Asian tärkeyttä kuvastaa myös se, että Malmin lentokentän jatkoa puoltanut kansalaisaloite eli Lex Malmi sai vain kahdessa kuukaudessa kerättyä vaaditut 50 000 allekirjoittajaa, kerääjät korostavat.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kuntalaisaloite, jolla halutaan saada Malmin lentoasema säilymään ilmailukäytössä.

Vuosina 2014–2015 kerättiin kaikkiaan reilut 13 000 nimeä vastaavan aloitteen puolesta.

Viime heinäkuussa julkaistiin kansalaisaloite sen puolesta, että Malmin lentokentän alueelle perustettaisiin luonnonsuojelualue.

Tämä aloite on kerännyt nyt yhteensä hieman yli 10 800 allekirjoitusta.

Koska kyseessä on kansalaisaloite, kerääjillä on aikaa tammikuun puoliväliin saakka saada kokoon 50 000 kannattajaa. Tämän jälkeen eduskunnalla on velvollisuus ottaa aloite käsittelyyn.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut