Nauru tekee hyvää, mutta tutkijan mukaan se on myös vallankäyttöä – "Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista"

Nauru vähentää stressiä ja kohottaa mielialaa. Positiivisuudesta ja hyvästä mielestä voi olla myös hyötyä pitkän iän kannalta. Eveliina Salomaa

toimitus

Kun ihminen nauraa, pallea ja kylkivälilihakset supistuvat rytmisesti. Lisäksi stressihormonitasot laskevat, immuunijärjestelmä aktivoituu, mieliala kohoaa ja kivun kokeminen vähenee. Nauru lisää verenkiertoa ja sydämen syketaajuutta. Mutta pidentääkö se ikää?

Integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson Turun yliopistosta kertoo, että pitkässä juoksussa positiiviset tunnetilat voivat pidentää ikää. Ei kuitenkaan täysin tiedetä, kuinka vahvasti vaikutus liittyy nimenomaan nauramiseen. Vastikään on kuitenkin julkaistu tutkimuksia, jotka puoltavat väitettä.

– Japanilaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että paljon nauravien kokonaiskuolleisuus on pienempää kuin vähän nauravien, vaikka monet sekoittavat tekijät otetaan huomioon. Eli ehkä kansanviisaus vielä tässäkin osoittautuu paikkansa pitäväksi.

Sosiaalipsykologian professori Vilma Hänninen Itä-Suomen yliopistosta huomauttaa, että ihmisen kehityshistorian tutkimuksessa naurulla on katsottu olevan tärkeä merkitys ihmisyhteisöjen lujittajana. Nauru tarttuu herkästi, ja yhdessä nauraminen vahvistaa naurajien välistä yhteishenkeä.

– Tiede on tuottanut jatkuvasti vahvistuvaa näyttöä siitä, että myönteiset sosiaaliset suhteet vahvistavat terveyttä. Näin voisi päätellä, että ainakin jossain määrin nauru voisi lisätä terveyttä juuri yhteisyyden kokemusten kautta.

Antropologia tuntee paljon esimerkkejä siitä, että naurattamista käytetään erilaisissa parannusrituaaleissa.

Yhdessä muiden kanssa nauraminen lujittaa esimerkiksi työyhteisöä. Kuva:

Rituaaliklovneja ja stand up -komiikkaa tutkinut sosiaali- ja kulttuuriantropologi Marianna Keisalo kertoo, että joissain rituaaleissa naurun ajatellaan saavan potilaan päästämään irti huolista ja avautumaan parantaville vaikutuksille.

– Erään melanesialaisen kansan parissa hautajaisrituaaleihin kuuluu vaihe, jossa vanhan naisen rituaalinen tehtävä on saada kaikki nauramaan. Tämä on osa läheisten paluuta kuoleman hiljaisesta ja vakavasta kontekstista takaisin iloon ja elämään.

Stand up -komiikassa taas nauramisen kautta voidaan käsitellä vaikeita tai kipeitä asioita ja saada voimaa selviytyä.

Nauru on myös Karlssonin mukaan tärkeä sosiaalinen signaali. Hampaiden näkymisellä ihminen on voinut viestittää aggressiota, mutta sen lisäksi on tarvittu hymyn ja naurun ilme sen viestittämiseen, että vaaraa ei ole.

– Jännä piirre on se, että vaikka ihmiset nauravat eri tavalla, tuntuu nauru olevan signaali, jonka kaikki tunnistavat nauramiseksi.

Eläimilläkin esiintyy naurun kaltaisia reaktioita kutittamiseen, ja simpanssit huohottavat naurun kaltaisella tavalla esimerkiksi kiusoitteluleikkien yhteydessä. Ihmisen nauru on kuitenkin erityislaatuista siinä, kuinka monenlaisiin tilanteisiin se liittyy. Se voi liittyä hauskanpitoon ja huumoriin mutta myös esimerkiksi pilkkaan tai häpeään.

Nauraa voi myös hysterian tai pelästymisen yhteydessä tai väsymyksestä. Toisaalta voidaan nauraa kohteliaasti ilman varsinaista tunnetta tilanteessa, jossa ei haluta tai voida loukata vitsailijaa olemalla nauramatta.

Naurulle tyypillistä on, että sitä on vaikea kontrolloida. Jos ei naurata, ei naurata. Kuva:

Ääneen nauraminen on siinäkin mielessä sosiaalista, että se on yleensä tyypillisempää seurassa kuin yksin.

– Naurujooga on hyvä esimerkki siitä, miten ihmiset voivat porukalla saada itsensä nauramaan ilman mitään nauramisen aihetta. Naurulle on ominaista myös, että sitä ei ole helppo kontrolloida. Esimerkiksi käskystä nauraminen ei oikein onnistu, Hänninen sanoo.

Nauramiseen suhtaudutaan eri tavoin erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, ja siihen liittyy myös vallankäyttöä. Keisalo kertoo erään inuiittikansan perinteisestä kaupankäynnistä, jossa vieraita yritetään naurattaa.

Vieraat taas pyrkivät viimeiseen asti olemaan nauramatta, koska nauraessaan he altistuvat isäntäväen vaatimuksille.

– Länsimaissa taas on ajateltu, että naurattaminen on miehistä ja liittyy kilpailuun toisten miesten kanssa. Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista. On jopa ajateltu, etteivät naiset ole hauskoja, mikä on osoitus naurattamisesta valtaan liittyvänä toimintana.

Jo lapsesta saakka joensuulaisen Liisa Wallingin, 70, tuttavat ovat sanoneet, että hän nauraa paljon. Itse hän ei siihen kuitenkaan ole kiinnittänyt erityisesti huomiota.

– Nauru vain tulee, näen kaikkialla hauskoja asioita ja kuulen niitä ihmisten puheessa. Kai se on osa luonnetta. En ole mikään suuri humoristi tai vitsinkertoja. Eniten minua naurattaa tilannekomiikka.

Viimeksi Walling nauroi oikein kunnolla, kun mökin laiturille pesimäaikeisiin lennähtänyt lokki istahti vahingossa naulan päälle ja rääkäisi. Myös pienet lapset ovat ehtymätön tilannekomiikan lähde.

– Tyttärentyttärellä esimerkiksi oli pienenä vähän pullukat käsivarret. Hän tuli luokseni osoittaen kyynärpäitään ja sanoi, että katso mummo, minulla on tässä hymykuopat, Walling naurahtaa.

Nauramisesta tulee hyvä olo, erityisesti kun se tapahtuu ystävien seurassa: kaikki kiinnittävät huomiota johonkin samaan asiaan, vilkaisevat toisiaan ja purskahtavat nauruun. Silloin ollaan samalla aaltopituudella.

– Käyn myös päivisin avantouimassa ja tapaan siellä ikäisiäni ihmisiä stressitöntä aikaa viettämässä. Saunan lauteilla kuulee kaikenlaisia hauskoja juttuja ja nauru on erityisen herkässä.

Walling ei osaa sanoa, pidentääkö nauraminen ikää, mutta ainakin se tekee elämisestä mielekkäämpää eikä aika käy pitkäksi.

– Ilon aiheita on aina ympärillä vaikka kuinka paljon, on vain herkistyttävä havaitsemaan ne. Suurimmankin surun ja murheen keskeltä voi löytää valon pilkahduksia, jotka auttavat jaksamaan.

Teksti:Petra Mustonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Tuleva kartanon isäntä ajeli Humberilla – sadan vuoden takainen polkupyörä nökötti Håkansbölen tallissa
 2. Leppäkorven ja Keravanjoen uimarannoilla ei suositella uimista – Kuusijärvellä ja Vetokannaksella vedenlaatu on hyvä
 3. Vantaalla pelataan viikonloppuna Kansallista Liigaa – PK-35 Vantaa kohtaa HJK:n, TiPS sarjaa johtavan PK-35:n
 4. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 5. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 12. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 13. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 14. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 15. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Leppäkorven ja Keravanjoen uimarannoilla ei suositella uimista – Kuusijärvellä ja Vetokannaksella vedenlaatu on hyvä
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 4. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 5. Vantaa ennen ja nyt: Tuleva kartanon isäntä ajeli Humberilla – sadan vuoden takainen polkupyörä nökötti Håkansbölen tallissa
 6. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 7. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 8. Pölyttäjien määrästä ei kannata kesän alkupuolella huolestua – Hyönteistutkija: "Jos heinäkuun lopulla ei näy kimalaisia, on jotain pielessä"
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Vantaalla pelataan viikonloppuna Kansallista Liigaa – PK-35 Vantaa kohtaa HJK:n, TiPS sarjaa johtavan PK-35:n
 11. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 12. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 13. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 14. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 15. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.