Sodanjälkeisen arkkitehtuurin tyypillinen edustaja seisoo vielä Tikkurilan keskustassa

Tikkurilaan junalla saapuvan vastaanottaa Asematiellä liikerakennus Kassantalo.

Yli satavuotias Asematie on Tikkurilan ensimmäinen liike- ja kauppakatu. Vuonna 1956 valmistunut, arkkitehti Tuomas Väyrysen suunnittelema Suur-Helsingin Osuuskassan konttori, eli lyhyemmin Kassantalo, on nykyään Asematien vanhin ja ainoa 1950-luvulta säilynyt liikerakennus.

Pankkitoiminnan ohella talossa on aina ollut myös yksityisiä liikkeitä.

Talossa alusta asti toiminut Tikkurilan Kirjakauppa muutti siihen kadun toiselta puolelta, nyt jo puretusta Miljoonatalosta.

Kassantalo edustaa tyypillistä sodanjälkeistä arkkitehtuuria, jonka materiaalipaletissa ovat puu, luonnonkivi, tiili ja roiskerappaus.

Kattomuotoja muunneltiin 1950-luvulla aiempaa enemmän erilaisilla kattokulmilla, taitteilla ja pulpettiosilla. Kassantalossa on erikoinen epäsymmetrinen aumakatto, jonka toinen lape on huomattavasti pidempi ja loivempi.

Julkisivun viehätys syntyy karkeasta roiskerappauksesta, jonka pinta tasoittuu ikkunapielien kohdalla. Suurten näyteikkunoiden puukarmit on maalattu tai lakattu.

Kaksikerroksinen Kassantalo niveltyy yksikerroksiseen liikerakennussiipeen, joka seuraa massoittelultaan Asematien kaartuvaa linjaa.

Vaikka rakennuksen vaalea rappaus on vuosikymmenten kuluessa likaantunut ja suuret näyteikkunat teipattu umpeen, tuo Kassantalo Tikkurilalle tärkeää historiallista syvyyttä.

Korttelipihan suuret männyt ja lehtipuut ovat muistumia jo kadonneesta Männistönpuistosta, jonka kirjastolle johtaneet polut muistavat vielä monet tikkurilalaiset.

Anne Silanto

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut