Sodanjälkeisen arkkitehtuurin tyypillinen edustaja seisoo vielä Tikkurilan keskustassa

Osuuskassan talo, eli Kassantalo, kuvattuna 1950-luvun lopulla Asematiellä Tikkurilassa. Vantaan kaupunginmuseo/Lauri Leppänen, Viljo Holopainen

toimitus

Tikkurilaan junalla saapuvan vastaanottaa Asematiellä liikerakennus Kassantalo.

Yli satavuotias Asematie on Tikkurilan ensimmäinen liike- ja kauppakatu. Vuonna 1956 valmistunut, arkkitehti Tuomas Väyrysen suunnittelema Suur-Helsingin Osuuskassan konttori, eli lyhyemmin Kassantalo, on nykyään Asematien vanhin ja ainoa 1950-luvulta säilynyt liikerakennus.

Pankkitoiminnan ohella talossa on aina ollut myös yksityisiä liikkeitä.

Talossa alusta asti toiminut Tikkurilan Kirjakauppa muutti siihen kadun toiselta puolelta, nyt jo puretusta Miljoonatalosta.

Kassantalo edustaa tyypillistä sodanjälkeistä arkkitehtuuria, jonka materiaalipaletissa ovat puu, luonnonkivi, tiili ja roiskerappaus.

Kattomuotoja muunneltiin 1950-luvulla aiempaa enemmän erilaisilla kattokulmilla, taitteilla ja pulpettiosilla. Kassantalossa on erikoinen epäsymmetrinen aumakatto, jonka toinen lape on huomattavasti pidempi ja loivempi.

Julkisivun viehätys syntyy karkeasta roiskerappauksesta, jonka pinta tasoittuu ikkunapielien kohdalla. Suurten näyteikkunoiden puukarmit on maalattu tai lakattu.

Kaksikerroksinen Kassantalo niveltyy yksikerroksiseen liikerakennussiipeen, joka seuraa massoittelultaan Asematien kaartuvaa linjaa.

Vaikka rakennuksen vaalea rappaus on vuosikymmenten kuluessa likaantunut ja suuret näyteikkunat teipattu umpeen, tuo Kassantalo Tikkurilalle tärkeää historiallista syvyyttä.

Korttelipihan suuret männyt ja lehtipuut ovat muistumia jo kadonneesta Männistönpuistosta, jonka kirjastolle johtaneet polut muistavat vielä monet tikkurilalaiset.

Anne Silanto

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin.

Aiheeseen liittyvää

 1. Håkansbölen kartanon lastenhoitajasta tuli lähes perheenjäsen – 40-luvulla kuolleen Finan vaatteet, sormustin ja kesken jäänyt käsityö ovat nyt osa Vantaan kaupunginmuseon Kohti tuntematonta -näyttelyä
  27.10.2019 18:45
 2. Onko muistotilaisuudessa tarjottu hautajaiskonvehteja – söitkö vai säilytitkö?
  20.10.2019 9:05
 3. Muistatko Furamon talon?
  15.9.2019 10:30
 4. Keskellä Tikkurilaa on paikka, jossa oli aikoinaan vilkasta tehdastoimintaa – suojeltu tehdas toimii nykyään kulttuurikeskuksena
  1.9.2019 9:05
 5. Kuninkaanmäki sai nimensä tärkeän pikniklounaan mukaan
  2.6.2019 8:15
 6. Käsin tehty joulukortti kertoo välittämisestä
  20.12.2018 8:05

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut