Vantaan ratikasta tehdään pian jatkosuunnittelupäätös – Bussilinjalle 562 tarvitaan korvaaja

Ratikka kulkee havainnekuvassa Rälssitietä Veromiehessä kohti kauppakeskus Jumboa. Tuomas Vuorinen

Armi Suojanen

Lähes 20 kilometrin pituisen Vantaan ratikkalinjan "askelmerkit" tarkentuvat loppuvuoden aikana. Kun tekninen lautakunta on tehnyt päätöksen yleissuunnitelmasta, kaupunginhallituksen ja -valtuuston on tarkoitus päättää toteutukseen tähtäävästä jatkosuunnittelusta loppuvuoden aikana.

Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan, ratikkayhteyttä Helsingin Mellunmäen metroasemalta Hakunilan, Tikkurilan ja kauppakeskus Jumbon kautta Helsinki-Vantaan lentoasemalle alettaisiin rakentaa 2024. Ratikan kyytiin pääsisi 2028.

Ensi tiistaina tekninen lautakunta päättää yleissuunnitelman hyväksymisestä. Yleissuunnitelma on pohja tarkemmalle maankäytön suunnittelulle, kuten reitin varrelle tehtäville asemakaavamuutoksille ja yksityiskohtaisille katusuunnitelmille. Silloin asukkaat pääsevät vaikuttamaan suunnitelmiin, huomauttaa Vantaan kaupungin liikenneinsinööri Tiina Hulkko.

Laajan sekä monialaisen yleissuunnitelman on tehnyt ammattilaisten joukko ja siitä löytyy muun muassa ehdotus liikennöintiratkaisuista.

Ruuhka-aikoina ratikka kulkisi viiden minuutin välein ja päivisin 10 minuutin välein. Varhain aamulla ja myöhään illalla ratikka liikennöisi 15–30 minuutin välein. Ratikalla on yhteensä 26 pysäkkiparia ja matka Mellunmäestä lentoasemalla taittuu iltaruuhkassa noin kolmessa vartissa.

Lautakunnassa puidaan myös reitin linjausta Tikkurilassa. Ratakujaa pitkin kulkevan reittivaihtoehdon lisäksi tutkitaan Lummetietä kulkeva vaihtoehto. Se olisi helpompi rakentaa, mutta matka-aika pitenisi hieman. Lopullinen reittilinjaus on tarkoitus tehdä näistä vaihtoehdoista ensi vuoden aikana.

Ratikan rakentaminen ei ole halpaa. Sen kustannusarvio on noin 393 miljoonaa euroa. Vantaa hakee ratikalle valtion ja EU:n tukea.

Raideyhteyden rakentamista Vantaalle puoltaa se, että nykyinen bussilinja 562, jonka reittiä ratikka pääsääntöisesti noudattaisi, toimii jo nyt äärirajoillaan. Ratikka pysyy aikataulussaan paremmin kuin bussi ja pystyy kuljettamaan kerralla suuremman määrän ihmisiä.

Ratikan matkustajamääräksi ennustetaan aluksi yli 80 000 matkustajaa vuorokaudessa, ja kun reitin varrelle rakennetaan lisää asuntoja sekä palveluja, matkustajamäärä nousee 20 vuodessa yli 100 000:een.

Hulkko sanoo, että muilla joukkoliikennemuodoilla ei saa samanlaista vetovoimaa ja kasvua aikaa kuin ratikalla.

Ratikan arvioidaan vähentävän ainakin 5 000 henkilöautomatkaa vuorokaudessa, mikä auttaa Vantaata lähemmäs hiilineutraaliutta vuonna 2030.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 7. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 8. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 9. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 13. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 14. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 15. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.