Sami on yksi niistä asukkaista, joita Vantaa uhkaa 50 000 euron jättisakoilla – Vuosien kiista jälleen oikeudessa

Kivistössä asuvan Sami Vuorisen takana näkyy putkijätejärjestelmän keräyspiste. Vuorisen mukaan siinä on säännöllisesti vikaa. Kuvauspäivänä biojäteastia ei auennut. Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Kiista Kivistön asuntomessualueelle rakennetusta putkijätejärjestelmästä jatkuu.

Tiistaina 5. marraskuuta käräjäoikeudessa käsitellään Vantaan kaupungin nostamaa kannetta. Vantaa vaatii sakkoa putkijätejärjestelmään liittymättömille Kivistön pientaloasukkaille. Sakko on suuruudeltaan 50 000 euroa talokuntaa kohden.

Kaupunki ja Kivistön pientaloasukkaat ovat kiistelleet siitä asti, kun kaupunki vuonna 2015 vaati kiinteistöjä liittymään perustamansa putkijäteyhtiön asiakkaiksi.

Parikymmentä pientalorakennuttajaa ei halunnut tuolloin liittyä asiakkaiksi putkijätejärjestelmään. Yli 4 000 euron liittymismaksua pidettiin kohtuuttomana ja järjestelmää puutteellisena.

Liittymismaksukiistaan saatiin ratkaisu vuonna 2016, kun putkijäteyhtiö päätti poistaa liittymismaksun ja palauttaa rahat maksun jo suorittaneille.

Ratkaisua on haettu myös oikeusteitse. Hallinto-oikeus päätti vuonna 2016, ettei asukkaita voi HSY:n päätöksen mukaisesti jättää putkijärjestelmän varaan, vaan alueelle on mahdollistettava myös kiinteistökohtainen jätteenkeräys.

Liittymismaksun poistaminenkaan ei saanut kaikkia pientaloasukkaita mukaan. Lokakuun lopussa 2019 putkijätejärjestelmään liittymättömiä kotitalouksia on asuntomessualueella neljä. Yhtä heistä edustaa Sami Vuorinen

Hän tuo esiin jo tutuksi tulleita asukkaiden argumentteja, kuten sen, ettei järjestelmä sovi pientaloalueelle ja ettei kulku keräyspisteelle ole esteetön Vuorinen korostaa, että myös sopimuksen teossa on epäselvyyksiä.

– Järjestelmään liittymiseen velvoittava kohta ilmestyi kauppakirjaan vasta tontin luovutuspäätöksen jälkeen eli kun olimme jo sitoutuneet rakentamaan messualueelle.

Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä pohtii kiistan saaneen alkunsa nimenomaan siitä, että kyseessä oli uusi järjestelmä ja liittymismaksua pidettiin isona. Myös alueen kerrostalot on velvoitettu liittymään järjestelmään.

– Järjestelmän toiminta perustuu siihen, että kaikki kiinteistöt ovat mukana.

Penttilän mielestä järjestelmä sopii hyvin uudelle neitseelliselle alueelle.

– Kyseessä on uusi innovaatio, jota ovat käyneet kaikki Kiinan kaupunkisuunnittelusta vastaavaa varaministeriä myöten katsomassa.

Vuorisen mukaan marraskuussa pidettävässä oikeuden käsittelyssä kiistellään myös muotoseikoista.

– Kanne on kyseenalainen, koska kaupunki ei ole koskaan päättänyt sen nostamisesta. Kanteen voi nostaa vain kaupunginhallitus, eikä se ole tällaista päätöstä tehnyt.

Penttilän mukaan kaupunginhallitus on kesäkuussa 2016 päättänyt periä putkijätejärjestelmään liittymiseen velvoittavan kauppakirjan ehdon noudattamatta jättämisestä sakkoa.

– Päätös sopimussakon perimisestä on samalla päätös sopimussakon oikeudellisesta perimisestä, Penttilä sanoo.

Asukkaat ovat jo aiemmin kysyneet, miten käy järjestelmään liittyneen talon vaihtaessa omistajaa. Jos uusi omistaja ei halua liittyä järjestelmään, jäävätkö maksut entisen omistajan harteille?

– Osakkuus on kiinteistökohtainen. Eihän taloa kannata myydä ilman, että uusi omistaja liittyy järjestelmään, Penttilä sanoo.

Milloin kiistaan saadaan lopullinen päätös?

– Käräjäoikeuden jälkeen seuraavana portaana on hovioikeus. Sen päätös on luultavasti lopullinen, Vuorinen lausuu.

Penttilä korostaa, että kaupungin tavoite on saada kaikki jäteputkikeräyksen piiriin, ei sopimussakkojen periminen.

Asuminen

Kivistön kiinteistöt on velvoitettu liittymään jätteen putkikeräysjärjestelmään.

Järjestelmästä vastaa Vantaan kaupungin perustama ja omistama tytäryhtiö Kivistön Putkijäte Oy.

Osa asuntomessualueen pientalojen asukkaista on sitä mieltä, ettei järjestelmä sovi pientaloalueelle. Järjestelmää on syytetty myös siitä, ettei kulku jäteastioille ole esteetön.

Järjestelmän asiakkuus on kiinteistökohtainen.

Vuosimaksu per pientalo on noin 400 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.