Muistatko nämä 9 ruoka-ainetta, joita ei saa syöttää koiralle – pienikin määrä voi aiheuttaa myrkytyksen

Sopimatonta ruoka-ainetta syönyt koira voi olla huonovointinen. Kuvituskuva. Arkisto/ Riitta Ketola

Anniina Virtanen

Olohuoneen pöydälle on unohtunut puolilleen syöty suklaalevy. Tyhjä folio löytyy lattialta, kun tulet kotiin. Koira lipoo huuliaan ja näyttää syylliseltä. Tuttu tilanne?

Kun koira pistelee poskeensa jotakin sopimatonta, koiran tilaa on syytä seurata. Jotkin ruoka-aineet voivat aiheuttaa vatsavaivoja tai pahimmillaan vakavan myrkytyksen.

Yhdeksän ruoka-ainetta on koiralle vaarallisia, listaa Agria Eläinvakuutus. Pullataikinakulhon esipesu kannattaa hoitaa muutoin kuin koiratyövoimalla, sillä hiiva ja hiivaa sisältävät taikinat ovat koirille vaarallisia. Myös viinirypäleet ja niistä tehdyt rusinat ovat kiellettyjen listalla.

Suolaa ja sipulia sisältävät ihmisruuat kannattaa jättää antamatta. Kaakao, suklaa sekä pähkinät, erityisesti macadamia-pähkinät ovat koiralle vaarallisia.

Älä myöskään jätä purukumeja tai pastilleja koiran saataville, koska ksylitoli voi pieninäkin annoksina olla koiralle vaarallinen. Esimerkiksi viisikiloinen koira tarvitsee välitöntä eläinlääkärihoitoa yhdestä syödystä pastillista.

Vaaratilanteen arvioimiseksi pyri selvittämään, mitä ja kuinka paljon koira on syönyt sopimatonta ruoka-ainetta ja kuinka kauan siitä on kulunut aikaa. Jos olet epävarma, tuleeko koira viedä eläinklinikalle vai voiko koiraa auttaa kotikonstein, kannattaa asia varmistaa eläinlääkäriltä esimerkiksi soittamalla tai etäeläinlääkäripalvelun avulla.

Myrkytyksen oireet vaihtelevat syödyn aineen ja sen määrän mukaan. Yleisimpiä ruoka-aineiden aiheuttamia myrkytyksen oireita ovat oksennus, ripuli, vatsakivut ja kova jano.

Useimmiten myrkytyksen oireet näkyvät muutaman tunnin sisään sopimattoman aineen syömisen jälkeen, mutta osa oireista ilmenee vasta myöhemmin. Esimerkiksi maksa- ja munuaisvaurioiden oireet saattavat näkyä vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana.

Jos siis koirasi on syönyt jotain sopimatonta, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin vaikka koiralla ei heti näkyisikään oireita.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lemmikkieläinten myrkytyksiä jo lähes sata – nämä myrkyt uhkaavat koiria ja kissoja
    17.10.2019 7:00

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut