Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tikkurilan keskustan uudistus junnaa paikoillaan – 1950-luvun talot jäivät uusien puristukseen

Kauppakeskus Dixin läheisyydessä on jo rakennettu uutta, rakennetaan parhaillaan tai lähivuosina. Lisäksi vuonna 1957 valmistunut kaupungintalo on remontoitu. Vain Asematien ja Ratatien kulmauksessa on hiljaista. Siinä sijaitsee Asunto-osakeyhtiö Tikkurilan Kassatalon 1950-luvun puolivälissä valmistunut asuinkerrostalo sekä yhtiöön kuuluva matala liike- ja asuinrakennus.

Kulmauksessa on kyllä yritetty uudistamista. Kiinteistönomistajat ovat ehdottaneet, että rakennukset purettaisin ja tilalle rakennettaisiin nykyistä enemmän asuntoja sekä liiketilaa. Kaupunki on torpannut esitykset yksi toisensa jälkeen.

Kaavamuutoshakemus on jämähtänyt jo kaavoituksen virkamiehiin eivätkä ehdotukset ole edenneet kertaakaan edes kaupunkisuunnittelulautakuntaan.

– Ei ole löytynyt yhteistä näkemystä, että kaava olisi liikahtanut eteenpäin, muotoilee kaavasuunnittelija Seppo Niva

Viimeisin kaavamuutosehdotus tuli vireille 2017. Suunnitelma on Nivan mukaan "ehkä vähän liian tehokas". Tontille rakennettavan talon ei haluta sijoittuvan liian lähelle vastapäistä taloa.

Tontin kehittäminen on ajautunut pattitilanteeseen.

Viisikerroksisen asuintalon purkamista puolustaa se, että rakennus on huonokuntoinen.

– Kaksi asunnoista on asumiskelvottomia. Niissä on ollut vesivahinkoja, toteaa asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Porthén

Hän omistaa matalasta rakennuksesta liiketilan, kolme asuntoa ja kaksi varastoa.

– Kerrostalossa ei ole varmaan 20 vuoteen tehty mitään korjauksia, vain ylläpitoa, hän lisää.

Enää vain yhdessä asunnossa asuu osakas itse, kaikki muut asunnot ovat vuokralla. Ne ovat sijoittajien, kuten Cityconin ja Asuntosalkun, omistuksessa. Kerrostalossa on yhteensä 25 asuntoa.

Asuinkerrostalo sekä viereinen asuin- ja liiketalo ovat Vantaan rakennusperintökohteita. Rakennustutkija Anne Silanto toteaa kaupunginmuseon näkemyksenä, että asuin- ja liiketalo eli Kassantalo on Tikkurilan historialle erityisen merkittävä ja siten suojeltava.

– Se on Asematien vanhin ja ainoa 1950-luvulta säilynyt liikerakennus.

Sen viereisellä tontilla on lisäksi Cityconin omistama toinen matala, vuonna 1973 valmistunut liiketalo. Sekin haluttaisiin purkaa uuden tieltä. Rakennus on tyhjillään ja kehnossa kunnossa. Sillä ei ole suojeluarvoa.

Kiinteistönomistajien uusin idea on, että he myisivät molemmat tontit kaupungille.

– Ehdotimme sitä kiinteistöjohtaja Antti Karille Hän sanoi, ettei kaupungilla ole varaa siihen.

Myyntihintaa Porthén ei suostu kertomaan.

Kari toteaa Vantaan Sanomille, että Asematien kiinteistö kiinnostaa kaupunkia maanhankintainvestointina, mutta sen tulee mahtua valtuuston myöntämään määräraharaamiin.

– Asematien osalta kriteerit eivät toteudu.