Päättäjät löytävät Vantaan budjetista purnattavaa – Kritiikkiä saavat ratikka ja taiteilijaresidenssi

Moni valtuustoryhmä haluaa lisää rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Arkisto/Tanja Kuisma

Tiina Örn

Poliitikot löytävät purnattavaa Vantaan kaupunginjohtajan talousarvioesityksestä. Valtuustoryhmien puheenjohtajat saivat poimia yhden kohteen, johon rahaa tulisi laittaa enemmän.

Demariryhmä haluaa 200 000 euroa lisää rahaa terveysasemien keskitettyihin puhelinpalveluihin. Summalla perustettaisiin viisi uutta hoitajanvakanssia. Ryhmän puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä nostaa esiin myös toisen toiveen.

– Haluamme 40 000 euroa suunnattavaksi asukasyhteisöille pienten kulttuuritapahtumien järjestämiseen lähiöissä.

Kokoomus toivoo kaupungin panostavan nuorten mielenterveyspalveluihin enemmän kuin mitä budjettiesityksessä luvataan.

– Toivomme 200 000 euron lisäpanostusta nuorten ja nuorten aikuisten lyhytpsykoterapiaan. Se on vaikuttavaa hoitoa, josta on hyviä kokemuksia, kokoomusryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen sanoo.

Hän viittaa Mielenterveyden keskusliiton laskemiin, joiden mukaan 200 000 euron panostus tuo lähes 20 miljoonan säästön pitkällä tähtäimellä.

Vihreiden mielestä budjettiesityksessä mainitut panostukset eivät takaa kolmiportaisen tuen toteutumista kouluissa.

– Tarvitsemme lisää laaja-alaisia erityisopettajia Vantaalle. Heitä tarvitaan kaksinumeroinen määrä, valtuustoryhmän puheenjohtaja Emmi Pajunen kommentoi.

Perussuomalaisten ryhmä haluaa lisäyksiä sisäilmakorjauksiin ja puhdasilmaparakin myös Länsi-Vantaalle. Ryhmän puheenjohtaja Niilo Kärki sanoo myös sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstötilanteen vaativan lisäresursointia jo ensi vuonna.

Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Antero Eerola kertoo lisärahaa tarvittavan kotihoitoon ja terveyspalveluihin: lisää lääkärinvakansseja, lisää hoitajia ja lisää väkeä tukipalveluihin, jotta hoitajien ja lääkäreiden aikaa ei kulu hallinnollisiin tehtäviin.

Kristillisten ryhmä haluaa lisärahaa omaishoitajien terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen. Ryhmä haluaa lisäksi sisäilmakorjauksiin esityksessä mainitun 5 miljoonan euron sijasta 7,5 miljoonaa.

Myös keskustan ryhmä haluaisi vahvempaa panosta sisäilmaongelmien korjaamiseen.

Rahaa Sporttikortin ikärajan alentamiseen kaipaavat keskustaryhmä ja siniset.

Sinisten ryhmä haluaa myös 20 euron kuukausittaisen lisäyksen omaishoidontukeen.

Ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmä tahtoo enemmän panostusta muun muassa ennaltaehkäiseviin toimiin lastensuojelussa. Toiveena ovat myös ruotsinkieliset päiväkodit Kivistöön ja Kartanonkoskelle.

Omana valtuustoryhmänään toimiva Tanja Vahvelainen katsoo, ettei esityksessä ole varattu riittävästi rahaa sosiaali- ja terveyssektorille, eritoten hoivaan, hoitoon ja lastensuojeluun.

Suuria nipistyksiä menoihin ryhmät eivät esitä.

Jotkin panostukset kuitenkin keräävät kritiikkiä. Yksi niistä on ehdotus Aviapoliksen taiteilijaresidenssistä. Sen hallinnolliset kulut olisivat noin 50 000 euroa vuodessa.

– Tuon lisäksi pitäisi vielä ostaa tai vuokrata ne asunnot taiteilijoille. Se olisi kaupungilta satojen tuhansien eurojen satsaus. Pitää miettiä, että onko se ajankohtaistatilanteessa, jossa Vantaalla on tosi suuria kipupisteitä lakisääteisissä palveluissa, vihreiden Pajunen sanoo.

Taiteilijaresidenssin tarpeellisuutta on arvioitu myös demariryhmässä.

–  Se ei mielestämme ole tällä hetkellä ajankohtainen, Kähärä sanoo.

Pikaraitiotiehen, "Vantaan ratikkaan" panostamisen järkevyyttä suunnittelussa mittakaavassa epäröidäänkokoomuksen, perussuomalaisten, rkp:n jakristillisdemokraattien ryhmässä. Samalla kannalla on myös Vahvelainen.

– Ratikan rakentamisesta tulee tehdä päätös vasta, kun on tehty kattava vertailu nivelsähköbussin vaihtoehdosta, väestön kasvun nopeudesta, ratikan merkityksestä alueellisena vetovoimatekijänä ja saatu valtiolta sitova MAL-päätös, kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Tuomela toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi poimi Vantaan viikonvaihdeliikenteestä rattijuoppoja
 2. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 3. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 8. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 9. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vainio 30.5.
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 14. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 15. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 9. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.