Päättäjät löytävät Vantaan budjetista purnattavaa – Kritiikkiä saavat ratikka ja taiteilijaresidenssi

Moni valtuustoryhmä haluaa lisää rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Arkisto/Tanja Kuisma

Tiina Örn

Poliitikot löytävät purnattavaa Vantaan kaupunginjohtajan talousarvioesityksestä. Valtuustoryhmien puheenjohtajat saivat poimia yhden kohteen, johon rahaa tulisi laittaa enemmän.

Demariryhmä haluaa 200 000 euroa lisää rahaa terveysasemien keskitettyihin puhelinpalveluihin. Summalla perustettaisiin viisi uutta hoitajanvakanssia. Ryhmän puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä nostaa esiin myös toisen toiveen.

– Haluamme 40 000 euroa suunnattavaksi asukasyhteisöille pienten kulttuuritapahtumien järjestämiseen lähiöissä.

Kokoomus toivoo kaupungin panostavan nuorten mielenterveyspalveluihin enemmän kuin mitä budjettiesityksessä luvataan.

– Toivomme 200 000 euron lisäpanostusta nuorten ja nuorten aikuisten lyhytpsykoterapiaan. Se on vaikuttavaa hoitoa, josta on hyviä kokemuksia, kokoomusryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen sanoo.

Hän viittaa Mielenterveyden keskusliiton laskemiin, joiden mukaan 200 000 euron panostus tuo lähes 20 miljoonan säästön pitkällä tähtäimellä.

Vihreiden mielestä budjettiesityksessä mainitut panostukset eivät takaa kolmiportaisen tuen toteutumista kouluissa.

– Tarvitsemme lisää laaja-alaisia erityisopettajia Vantaalle. Heitä tarvitaan kaksinumeroinen määrä, valtuustoryhmän puheenjohtaja Emmi Pajunen kommentoi.

Perussuomalaisten ryhmä haluaa lisäyksiä sisäilmakorjauksiin ja puhdasilmaparakin myös Länsi-Vantaalle. Ryhmän puheenjohtaja Niilo Kärki sanoo myös sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstötilanteen vaativan lisäresursointia jo ensi vuonna.

Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Antero Eerola kertoo lisärahaa tarvittavan kotihoitoon ja terveyspalveluihin: lisää lääkärinvakansseja, lisää hoitajia ja lisää väkeä tukipalveluihin, jotta hoitajien ja lääkäreiden aikaa ei kulu hallinnollisiin tehtäviin.

Kristillisten ryhmä haluaa lisärahaa omaishoitajien terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen. Ryhmä haluaa lisäksi sisäilmakorjauksiin esityksessä mainitun 5 miljoonan euron sijasta 7,5 miljoonaa.

Myös keskustan ryhmä haluaisi vahvempaa panosta sisäilmaongelmien korjaamiseen.

Rahaa Sporttikortin ikärajan alentamiseen kaipaavat keskustaryhmä ja siniset.

Sinisten ryhmä haluaa myös 20 euron kuukausittaisen lisäyksen omaishoidontukeen.

Ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmä tahtoo enemmän panostusta muun muassa ennaltaehkäiseviin toimiin lastensuojelussa. Toiveena ovat myös ruotsinkieliset päiväkodit Kivistöön ja Kartanonkoskelle.

Omana valtuustoryhmänään toimiva Tanja Vahvelainen katsoo, ettei esityksessä ole varattu riittävästi rahaa sosiaali- ja terveyssektorille, eritoten hoivaan, hoitoon ja lastensuojeluun.

Suuria nipistyksiä menoihin ryhmät eivät esitä.

Jotkin panostukset kuitenkin keräävät kritiikkiä. Yksi niistä on ehdotus Aviapoliksen taiteilijaresidenssistä. Sen hallinnolliset kulut olisivat noin 50 000 euroa vuodessa.

– Tuon lisäksi pitäisi vielä ostaa tai vuokrata ne asunnot taiteilijoille. Se olisi kaupungilta satojen tuhansien eurojen satsaus. Pitää miettiä, että onko se ajankohtaistatilanteessa, jossa Vantaalla on tosi suuria kipupisteitä lakisääteisissä palveluissa, vihreiden Pajunen sanoo.

Taiteilijaresidenssin tarpeellisuutta on arvioitu myös demariryhmässä.

–  Se ei mielestämme ole tällä hetkellä ajankohtainen, Kähärä sanoo.

Pikaraitiotiehen, "Vantaan ratikkaan" panostamisen järkevyyttä suunnittelussa mittakaavassa epäröidäänkokoomuksen, perussuomalaisten, rkp:n jakristillisdemokraattien ryhmässä. Samalla kannalla on myös Vahvelainen.

– Ratikan rakentamisesta tulee tehdä päätös vasta, kun on tehty kattava vertailu nivelsähköbussin vaihtoehdosta, väestön kasvun nopeudesta, ratikan merkityksestä alueellisena vetovoimatekijänä ja saatu valtiolta sitova MAL-päätös, kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Tuomela toteaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaan koulujen ja päiväkotien rakentamiseen sekä korjaamiseen tarvitaan 75 miljoonaa euroa 22.9.2019 6:55
  2. Suuri työkuorma, Apotti, hoitajien vaihtuvuus.. – Näiden syiden takia lääkärit lähtevät Vantaan terveysasemilta 20.9.2019 11:30
  3. Vantaan terveysasemilla kävi raju lääkärikato – 16 lääkäriä lähti kevään ja kesän aikana 17.9.2019 15:58
  4. Mielipide: Vantaan ratikka on välttämätön investointi 20.6.2019 7:15
  5. Sairaanhoitaja Maria Molin työskentelee terveysasemien ruuhkaisessa puhelinpalvelussa – Työpäivä alkaa sadan takaisinsoittopyynnön purkamisella 19.6.2019 6:40
  6. Mielipide: Tiuhaan liikkuva bussi toimisi Vantaalla ratikkaa paremmin 12.6.2019 8:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut