Myös Vantaa on luopumassa koulujen Wilma-järjestelmästä – Kehitteillä jotain aivan uutta

Kodin ja koulun välinen viestijärjestelmä Wilma on jäämässä historiaan myös Vantaalla sitten kun uusi järjestelmä on olemassa. Ulla Mether

Marjo Rämö

Vantaa on luopumassa kouluissa käytössä olevasta Wilma-viestijärjestelmästä.

Tämä johtuu siitä, että kaupunki on kehittämässä täysin uudentyyppistä digitaalista alustaa, jolle on tarkoitus rakentaa kaikki opettajan, oppijan, huoltajien ja hallinnon käyttämät sähköiset järjestelmät, mukaan lukien kodin ja koulun yhteydenpitoon tarkoitettu järjestelmä.

– Tarkoitus luoda helppokäyttöinen digitaalinen ympäristö, johon tallentuvaa tietoa voidaan hyödyntää entistä enemmän niin opetuksessa kuin oppimisen seurannassa, Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoo.

Samalle alustalle on tarkoitus sijoittaa niin oppilasrekisterit, opetussuunnitelmat, opetukseen liittyvät materiaalit, kokeet, arvioinnit, arvosanat ja eri toimijoiden viestijärjestelmät.

Ilkka Kalo täsmentää, että nykyinen kodin ja koulun yhteydenpitojärjestelmässä Wilmassa sinänsä ei ole mitään vikaa. Sen taustalla oleva tekniikka on vanhaa eikä se taivu suunnitteilla olevalle alustalle, joka toimisi pilvipalveluna.

Lisäksi on huomattava, että Wilma on vain yksi – koulun ulkopuolelle näyttäytyvä –  osa koulujen tietojärjestelmiä.

Wilman ohella kouluissa käytetään muun muassa oppilashallintojärjestelmää, jossa käsitellään esimerkiksi oppilastietoja ja arvosanoja. Hallinnoilla taas on oma järjestelmänsä esimerkiksi lukujärjestysten laatimiseen. Kustantajat puolestaan tarjoavat omia digitaalisia oppimisalustoja, joita opettajat käyttävät opetuksessa.

Opettajan näkövinkkelistä uudenlainen alusta takaisi sen, että kaikki tarpeellinen tieto on yhdessä paikassa yhden salasanan tai tunnistautumisen takana. Se sujuvoittaisi kirjaamisia, tiedon käyttöä ja käsittelyä.

– Nyt esimerkiksi kokeiden korjaaminen tapahtuu pääasiassa käsin ja arvosanoja ja muuta arviointia siirretään järjestelmästä toiseen manuaalisesti.

Käytettävyyden lisäämisen ohella uudistuksessa on Kalon mukaan kyse uudenlaisesta tavasta hyödyntää tietoa ja oppimistuloksien parantamisesta sekä yksilön että yleisellä tasolla.

– Yhtenäinen järjestelmäkokonaisuus antaa huoltajille, opettajille ja oppijoille uudet mahdollisuudet seurata oppimistuloksia ja oppilaan arviointia lähes reaaliaikaisesti. Opettaja voi heti tarjota lisätukea oppilaalle, jolla on siihen tarve.

Oppimistuloksista taas voidaan ajaa tietoa esimerkiksi koko ikäluokan osalta, mitä voidaan hyödyntää oppimismetodien ja opetuksen suunnittelussa.

Vantaa on saanut DigiOne-nimellä kulkevan hankkeen suunnitteluun ja toteuttamiseen 5,4 miljoonaa euroa rahaa Busines Finlandilta (entinen Tekes). Kaupunki itse on sitoutunut maksamaan vastaavan summan itse. Miten pitkälle 11 miljoonan euron panostus riittää?

Kalon mukaan summalla on tarkoitus saada alusta rakennettua ja toimiva kokonaisuus peruskouluille ja lukioille. Aikataulu hankkeelle on neljä vuotta. Koska palveluja kasataan pala kerrallaan, ensimmäiset palvelut voisivat olla käytössä 1–2 vuoden päästä.

Alusta ei ole jäämässä vain Vantaan käyttöön.

– Tähän saavat liittyä muut kunnat mukaan.

Kalo uskoo, että kiinnostusta löytyy, vaikka eteläisessä naapurissa Helsingissä on aloitettu vastaava hanke. Helsingin järjestelmä tulee palvelemaan ainoastaan Helsingin opetustoimea ja varhaiskasvatusta. Lue lisää tästä

Muut saavat liittyä mukaan

Vantaa satsaa noin 11 miljoonaa euroa alkuvaiheessa peruskoulujen ja lukioiden käyttöön tulevan digitaalisen alustan rakentamiseen. Rahoituksesta noin puolet tulee Busines Finlandilta.

Pilvipalveluna toteutettavaan alustaan voivat muut kunnat liittyä mukaan.

– Tavoitteena on, että muut kunnat, valtion toimijat ja palveluiden tuottajat osallistuvat kehittämiseen omilla investoinneillaan, jolloin Vantaan panostukset kohdistuvat vantaalaisten oppijoiden hyväksi ja muut kunnat maksaisivat omat osuutensa, sanoo perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Aiheeseen liittyvää

 1. Mielipide: Vantaan digiloikan tavoitteena on opetuksen, ei vain välineiden kehittäminen
  18.8.2019 8:45
 2. Uudet Wilma-säännöt kannustavat kehumaan – "Kannustamista voi olla jo muuallakin kuin jääkiekkopeleissä"
  2.6.2016 7:10
 3. Oppilaiden Instagramissa julkaisemat Wilma-merkinnät hämmentävät – "Kyykyttämistä ja rehentelyä"
  17.11.2017 6:33
 4. IL: Koulupojat hakkeroivat Wilma-järjestelmän yksinkertaisella tempulla – vahingot lähes 2 miljoonaa euroa
  29.4.2019 20:41
 5. Vantaalla tutkittiin: Opettajan oma kiinnostus ohjaa digilaitteiden käyttöä
  25.5.2019 7:10
 6. Miljoonahanke: Vantaan koulujen digioppimista kehitetään 11 miljoonalla eurolla
  1.8.2019 17:15
 7. Mielipide: Vantaan uusin koulujen digihanke ihmetyttää – edistävätkö laitteet oppimista ja motivaatiota?
  12.8.2019 6:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut