Vantaalaisen asuinalueen oman tv-kanavan pyörittäjät tekevät nykyisin elokuvia ja tilaustöitä – Kännykät romahduttivat hääkeikat

Tarmo Halonen (vas.) ja Rainer Munther ovat 30-vuotiaan Wanda Videonet -yhdistyksen perustajajäseniä. Syntymäpäiviä vietetään "perhepiirissä" ystävien kesken viikonloppuna. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Tekniikat, välineet ja julkaisualustat muuttuvat, mutta 30 vuotta sitten Louhelassa perustettu Wanda Videonet -yhdistys seuraa aikaansa. Omalla tv-kanavalla ei enää lähetetä ohjelmia, mutta yhdistyksen jäsenet tekevät edelleen fiktiivisiä elokuvia ja dokumentteja sekä tilaustöitä erilaisille yhteisöille, kuten kunnille valtuustokokouksien striimausta.

Joka kuukausi yhdistyksen perustajiin kuuluva Rainer Munther, 68, pakkaa kapsäkkinsä ja ajaa Järvenpäähän, Tuusulaan ja Mäntsälään taltioimaan valtuustokokouksen nettiesitystä varten.

Yhdistyksen "päämaja" sijaitsee nykyisin Helsingin Kaarelassa ja siellä Munther kumppaneineen editoi elokuvia. Muntherilla on nyt viimeistelyssäVantaan Laulusuzuki-Instituutinjouluinenelokuva. Tänä vuonna hän kuvasi ja editoi myös Helsingin tanssiopiston 50-vuotisjuhlat.

– Siinä menikin koko kesä, Munther naurahtaa.

Tilaustöiden palkkioilla maksetaan matkakulut ja pidetään yllä kalustoa, kertoo yhdistyksen toinen perustajajäsen Tarmo Halonen, 76, jonka työsarkaan kuuluvat lähinnä mikrofonin pitäminen ja ohjelmien toimittaminen.

Wanda Videonet ry perustettiin 1989, mutta ensimmäinen ohjelma tehtiin jo pari vuotta aiemmin. Siihen liittyi Suomen kolmannen tv-kanavan, MainosTV:n, ja kaapelikanavien tulo, jotka vaativat taloyhtiöiltä muutostöitä.

Louhelassa tehtiin omaperäinen ja edullisempi ratkaisu yhdessä Louhelan huollon kanssa: Asuinalueelle asennettiin omat satelliittiantennit ja kaivettiin kaapelit maahan. Yhteisantenni toi asukkaille ekstrana oman kaapeli-tv-kanavan. Televisiokanavalle annettiin nimeksi Louhela TV.

Halonen kertoo, että ensimmäinen lähetys tehtiin Louhelan 20-vuotisjuhlista.

– Se oli kuuden tunnin suora lähetys.

Varsinaisen ohjelmatoiminnan lasketaan alkaneen 1991, kun Louhelan huollon kokoushuoneesta lähetettiin suorana Kysykää parvekelasituksista -ohjelma.

Halonen kertoo, että ohjelma oli suosittu, sillä alueen talouksista kuudesosa hankki lasitukset.

– Myös toinen ohjelma, Näpit irti Louhelasta, oli menestys.

Halosen mukaan asuinalueen kaavoitusta käsitelleellä ohjelmalla oli vaikutusta siihen, että virkamiehet ja päättäjät alkoivat ylipäätään kuunnella asukkaiden mielipiteitä aiempaa enemmän.

Louhela TV:n ohjelmissa oli myös kuuluttaja, joista nimekkäin lienee Miss Myyrmäki Sanna Theman

Tiedottamisen ja tapahtumista raportoimisen lisäksi Louhela TV näytti reality-viihdettä.

– Meillä oli kirpputori puhelinhuutokauppana ennen Huutokauppakeisaria, Halonen naurahtaa.

Niiden lisäksi on pidetty lukuisia videokursseja lapsille ja nuorille.

Pelkästään vapaaehtoisvoimin toimiva Wanda Videonet teki ohjelmia 1991–2002 yhteensä 650 iltana. Yksittäisiä ohjelmia on tehty noin 700 kappaletta.

– Kuvaus ja -editointiaikaa ohjelmiin käytettiin tuhansia tunteja. Vanhoja videomuotoisia ohjelmia on arkistoitu digimuotoon noin 550, Halonen luettelee.

Louhela oli tiettävästi pääkaupunkiseudun ainoa asuinalue, jolla oli omia ohjelmia lähettävä tv-kanava.

Louhela TV:n toiminta loppui 2000-luvun alussa muun muassa siksi, että aktiivien joukko oli pienentynyt ja uusi digitekniikka olisi vaatinut isoja investointeja. Wanda Videonetillä on nykyisin noin 20 jäsentä. Jäseniä on Vantaan lisäksi myös muun muassa Helsingistä, Hyvinkäältä ja Vihdistä. Puheenjohtaja on Markku Hietapakka.

Tv-toiminnan loppumisen jälkeen sen tilalle tulivat tilaustyöt, joita onkin riittänyt kiireeksi asti. Yhdet tilaukset ovat kuitenkin hiipuneet viime vuosina, ja se on kännyköiden syytä.

– Hääkeikkoja tulee hyvin vähän, Rainer Munther kertoo.

Nykyisin kaikki kuvaavat, mutta oikein kenenkään otokset eivät jää talteen. Kuvat ja videoklipit ovat hajallaan siellä täällä.

Munther sanoo, että he kuvaavat kahdella kameralla ja vielä editoivat materiaalin valmiiksi.

Juttuakorjattu 24.10. klo 13.24: Editoitavana oleva jouluinen elokuva onVantaan Laulusuzuki-Instituutin ei Vantaan Suzukisoittajien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut