Mielipide: Vantaan palkkalinjaus sorsii päteviä varhaiskasvatuksen opettajia

Peräti 1700 kunnallisissa päiväkodeissa hoidossa ollutta lasta on otettu nyt kotihoitoon. Anton Soinne

toimitus

Kirjoittajat kummastelevat Vantaan ratkaisua nostaa epäpätevien varhaiskasvatuksen opettajien palkat samalle tasolle pätevien kanssa.

Pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista on Vantaalla huutava pula. Kun kaupunki ei onnistu houkuttelemaan varhaiskasvatuslain kelpoisuusehdot täyttäviä korkeasti koulutettuja opettajia, on suuri osa varhaiskasvatuksen opettajista tällä hetkellä epäpäteviä. Heistä moni on suorittanut vain lähihoitajan tutkinnon.

Korkea koulutus tuo päteville opettajille osaamisen, joka vaaditaan varhaiskasvatuslain edellyttämien tehtävien hoitamiseen. Jotta lapset saisivat Vantaalla laadukasta varhaiskasvatusta, pitäisi kaupungin tehdä kaikkensa pätevien varhaiskasvatuksen opettajien houkuttelemiseksi. Tähän olisi helppo keinokin: pätevien varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien palkan korottaminen selvästi naapurikaupunkeja korkeammaksi.

Vantaalla on kuitenkin päädytty omituiseen ratkaisuun. Henkilöstöhallinto päätti syyskuun lopussa, että sen sijaan, että se satsaa pätevien opettajien houkuttelemiseen, se nostaa epäpätevien palkan samalle tasolle pätevien kanssa.

Samalla kaupunki luopuu epäpätevien opettajien niin sanotusta suppeasta tehtävänkuvasta ja perustelee palkan nostamista sillä, että jatkossa epäpätevät tekevät samaa työtä kuin pätevät.

Tämä tuntuu iskulta vasten kasvoja. Me pätevät opettajat olemme suorittaneet korkeakoulututkinnon ja sitä kautta saaneet osaamista, jota vaativa tehtävämme edellyttää. Hallinnollisella päätöksellä kaupunki voi toki nostaa epäpätevien palkkaa, mutta se ei tuo epäpäteville osaamista, joka vaadittaisiin opettajan tehtävien hoitamiseen.

Vantaa on useasti kokeillut palkankorotuksia paikatakseen pulaa pätevistä sosiaalityöntekijöistä. Nyt olisi korkea aika kokeilla samaa varhaiskasvatuksessa. Jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen – ja laatu on tutkitusti kiinni henkilöstön koulutustasosta.

Jos epäpätevien 200 euron palkankorotukseen varatut rahat suunnattaisiin pätevien opettajien palkkoihin OAJ:n ja JUKOn kanssa sovittavalla tavalla, Vantaa voisi nousta varhaiskasvatuksen mallikaupungiksi.

Samalla kaupunki osoittaisi meille päteville varhaiskasvatuksen opettajille ja erityisopettajille, että se arvostaa osaamistamme muutenkin kuin juhlapuheissa.

Vantaan Lastentarhanopettajat ry

OAJ Vantaan paikallisyhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 9. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
 10. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 11. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
 12. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 13. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
 14. Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa aukeaa viikoksi
 15. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.