Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tikkurilan poliisitalo tyhjenee –  Kiinteistöpomo kertoo, milloin Vantaan uusi poliisitalo voisi aikaisintaan valmistua

Tikkurilan poliisitalo tyhjenee vähitellen. Suurin osa virkamiehistä on jo lähtenyt evakkoon sisäilmaongelmista kärsivästä rakennuksesta. Hallinto on siirtynyt Dixiin, osa rikostutkinnasta on Malmilla ja suuri osa henkilökunnasta työskentelee väistötiloissa lentoaseman lähellä Rahtitiellä.

Itä-Uudenmaan poliisin esikuntapäällikkö, rikoskomisario Risto Purastie toteaa, että talo on mahdollisesti tyhjä jo kuluvan vuoden lopussa.

Samaa sanoo Vantaan poliisitaloa hallinnoivan Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Tuomas Igoni Evakkoon lähdetään myös poliisitalon vieressä sijaitsevasta sinipintaisesta oikeustalosta.

– Tämän vuoden loppuun mennessä suurin osa poliiseista siirtyy väistötiloihin. Käräjäoikeuden ja syyttäjäviraston henkilökunta siirtyy kokonaisuudessaan väistötiloihin vuodenvaihteen tienoilla. Varmaa tietoa siitä, milloin rakennus on tyhjä, ei kuitenkaan vielä ole.

Kun poliisitalo tyhjenee, jääkö Tikkurila ilman poliisiasemaa?

– Niin tässä näyttää käyvän, mutta poliisin näkyvyyttä alueella se ei vähennä, Purastie sanoo.

Viimeisin käänne rakennuksen kunnon tutkimisessa tapahtui lokakuun alussa, kun kellarikerroksessa sijaitsevan poliisivankilan tilat tutkittiin sisäilmakoiran avustuksella.

– Koirat tekivät tiloissa useita ilmaisuja, Purastie kertoo.

Sisäilmakoiran käynnin jälkeen poliisivankilassa on tehty ilmanvaihtoon liittyviä lisätutkimuksia ja toimenpiteitä.

Poliisivankila ei ole tällä hetkellä käytössä.

– Kohteen sisäilma-asioita käsitellään moniammatillisessa sisäilmaryhmässä ja työryhmässä sovitaan vielä mahdollisesti tehtävistä lisätutkimuksista. Lisätutkimusten jälkeen päätetään yhdessä tilojen käyttäjien kanssa, jatketaanko poliisivankilan käyttöä vai ei, Igoni kommentoi.

Koska Tikkurilan poliisivankila ei ole käytössä, putkaan Vantaalta päätyvä viedään Hyvinkäälle, Järvenpäähän tai Porvooseen.

Varmaa on, ettei poliisivankila siirry Rahtitielle.

– Toimintojen mahdollisesta siirtymisestä lopullisesti pois Kielotieltä tehdään päätös vasta lisätutkimusten jälkeen, Igoni sanoo.

Poliisitalon kohtalosta ei ole tehty päätöstä, mutta purku tai osittainen purku on Igonin mukaan yksi vaihtoehto.

– Viereinen oikeustalo todennäköisesti peruskorjataan ja käyttäjät palaavat kiinteistöön.

Uuden poliisitalon suunnittelukin on jo käynnissä, vaikka rahoitusta ei vielä ole.

– Uuden poliisitalon sijoittumista Jokiniemessä olevalle valtion omistamalle tontille selvitetään. Aikataulu varmistuu vasta rahoituksen varmistuttua, Senaatti-kiinteistöjen aluejohtaja Petri Turku toteaa.

Vaikka lopullisia rahoitus- tai rakentamispäätöksiä ei ole vielä olemassa, jotain aikatauluveikkausta uuden poliisitalon valmistumisesta on mahdollista tehdä.

–  Voimme arvioida nopeimman mahdollisen aikataulun sillä oletuksella, että päätökset ja koko projekti etenevät ongelmitta.

Milloin uusi poliisitalo voisi olla aikaisintaan valmis?

– Aikataulu voisi karkeasti arvioituna olla sellainen, että ensi vuosi hankesuunnitellaan, seuraava vuosi yleissuunnitellaan sekä valmistellaan rakentamisvaihetta ja sen jälkeen kaksi vuotta rakennetaan. Uusi mahdollinen poliisitalo voisi siis olla käytössä Jokiniemessä vuodenvaihteessa 2023/2024, Turku sanoo.