Hyvä työllisyys ei auta vieraskielisiä: Osuus toimeentulotuensaajista on kivunnut jopa 42 prosenttiin

Perheryhmäkodissa sattui ikävä välikohtaus, jossa käräjäoikeus antoi tuomionsa. Kuvituskuva. Armi Suojanen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Parantunut talous- ja työllisyystilanne ei näytä parantaneen maahanmuuttajien taloudellista asemaa Suomessa. Tämä käy ilmi Kelan tilastoissa.

Pääkaupunkiseudulla toimeentulotukea maksetaan vieraskielisille suhteessa selvästi enemmän kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuville.

Yhteiskunnalta taloudellista tukea saavien maahanmuuttajien osuus on kasvanut eniten Espoossa ja Kauniaisissa, joissa viime vuonna toimeentuloa saavista 20 971 asukkaasta 42 prosenttia oli vieraskielisiä. Edellisvuonna heidän osuutensa oli 38,9 prosenttia.

Yleisimmin toimeentulotukea saivat viime vuonna vieraskielisistä arabiankieliset espoolaiset (1 520 henkilöä).

Vieraskielisten osuus Espoon ja Kauniaisten väestöstä on yhteensä noin 17 prosenttia. Heidän määränsä kasvaa ripeästi: viime vuonna vieraskielisten osuus kaupungin väestönkasvusta oli 74,8 prosenttia.

Myös Vantaalla vieraskielisten määrä kasvaa vauhdilla. Jo useamman vuoden koko Vantaan väestönkasvusta vieraskielisten osuus on ollut 70–80 prosenttia.

Kaikista toimeentulotukea saavista 23 646 asukkaasta vieraskielisten osuus oli viime vuonna 41 prosenttia, kun se edellisvuonna oli viisi prosenttiyksikköävähemmän eli 36 prosenttia.

Vieraskielisistä vantaalaisista yleisimmin toimeentulotukea saivat vuonna 2018 venäjänkieliset vantaalaiset (1 519 henkilöä). Vieraskielisten osuus Vantaan väestöstä on yhteensä noin 19 prosenttia.

Helsingissä vieraskielisten toimeentulotuen saajien osuus kasvoi viime vuonna viisi prosenttia, 36 prosenttiin edellisvuoden 31 prosentista.

Yhteensä Helsingissä sai toimeentulotukea viime vuonna 64 379 asukasta. Vieraskielisistä yleisimmin tukea saivat venäjänkieliset, yhteensä 3 608 asukasta.

Helsingin väkimäärä kasvoi viime vuonna 0,7 prosenttia. Vieraskielisten osuus kasvoi 3,7 prosenttiyksikköäja heidän osuutensa kaupungin väkiluvusta on nyt noin 16 prosenttia.

Yhteensä Suomessa sai toimeentulotukea viime vuonna 517 935 henkilöä. Heistä vieraskielisiä oli noin 15 prosenttia.

Vieraskielisten toimeentulotuen saajien määrä kasvoi viime vuonna valtakunnallisesti kymmenen prosenttiyksikköävuoden 2017 lukemista.

Suurimmat vieraskielisten ryhmät toimeentulotukipäätöksissä ovat Kelan tilastojen mukaan venäjän-, arabian-, somalin- ja vironkieliset.

Kieliryhmien keskinäistä vertailua hankaloittaa kuitenkin se, että vieraskielisistä toimeentuloasiakkaista yli kymmenen prosentin äidinkieltä ei ole tilastoitu.

Suomessa elää yhteensä lähes 400 000 ulkomaalaistaustaista henkilöä. Työmarkkinoilla he ovat usein altavastaajia, osoittaa Koneen säätiön rahoittama tuore tutkimus, jossa selvitettiin työnhaussa piilevää syrjintää.

Helsingin yliopiston sosiologian tutkijan Akhlaq Ahmad mukaan syrjintää tapahtuu Suomessa hyvin perustasolla, matalapalkkaisissa töissä.

– Jos on tarjolla työntekijä, jolla on suomenkielinen nimi, todennäköisesti hänet palkataan, summaa tutkimustuloksen Ylen haastattelussa

Hän todistaa väitteensä empiirisellä tutkimuksella: Ahmad lähetti vuosina 2016–2017 viisi tuhatta tekaistua työhakemusta, suomalaisilla ja ulkomaalaisilla nimillä.

Keksittyjen työnhakijoiden pätevyys ja kielitaito olivat hakemuksissa tasavertaiset, erottavana tekijänä oli vain etninen tausta.

Kokeilu osoitti, että sillä oli työnantajille suuri merkitys: suomalaisnimiset hakemukset saivat 390 haastattelukutsua, kun irakilaisten saldo oli 134 ja somalialaisten vain 99.

Myös sukupuolten välinen ero oli huomattava kaikissa ryhmissä. Ääripäät olivat suomalaisnaisten 500 työhakemuksella saadut 221 haastattelukutsua ja somalimiesten vastaavasti saamat 34 haastattelukutsua.

Edit 22.10.2019 klo 8.30. Korjattu prosentteja prosenttiyksiköiksi.

Vieraskieliset Suomessa

Suomessa asui vakituisesti vuoden 2018 lopussa 391 746 äidinkieleltään vieraskielistä henkilöä. Vieraskielisten osuus koko väestöstä on nyt noin seitsemän prosenttia.

Suurimmat vieraskielisten ryhmät olivat äidinkieleltään venäjää puhuvat, 79 225 henkilöä, viroa puhuvat, 49 691 ja arabiaa puhuvat, 29 462.

Maakunnittain tarkasteltuna vieraskielisten osuus oli vuoden 2018 lopussa korkein Uudenmaan maakunnassa, 13 prosenttia väestöstä ja pienin Etelä-Pohjanmaalla, kaksi prosenttia.

Kunnittain tarkasteltuna vieraskielisten osuus väestöstä oli korkein Vantaalla, 19 prosenttia, Espoossa, 17 prosenttia ja Helsingissä, 16 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 2. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 3. Vantaalainen Nora, 22, tuli koronan pakottamana Intiasta ja ohjaa nyt joogaa omasta huoneesta
 4. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 5. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani
 6. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 7. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 8. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 9. Helsingin legendaariseen Primulan kulmaan aukeaa tanskalainen irkkuravintola
 10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 13. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 14. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 2. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 3. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani
 4. Reipas rakentaminen näkyy Vantaalla asuntojen arvonkehityksessä – "Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin"
 5. Vantaalainen Nora, 22, tuli koronan pakottamana Intiasta ja ohjaa nyt joogaa omasta huoneesta
 6. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 7. Mielipide: On sulaa hulluutta olla käyttämättä Tuomelan koulua opetuskäytössä – "Moni kunta pitäisi tervettä koulurakennusta kullan arvoisena"
 8. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 9. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 10. Hänninen 5.8.
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 13. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Suosikkisaippua katosi kaupoista – kohta 50 vuotta samaa palasaippuaa käyttänyt Timo: "Ei ne toiset ole samanlaisia"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.