Saimaannorppia hukkuu kalanpyydyksiin joka vuosi, ja nyt kuolemille halutaan loppu uudenlaisella katiskalla – yksi pieni lisäosa ratkaisee

Saimaa-katiskojen tekeminen onnistuu Kaarina Tiaisen mukaan niin talkoissa, kuin yksinkin. Suomen luonnonsuojeluliitto

Lari Heikkinen

Norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustalkoot jatkuivat viime viikolla, kun katiskatalkoiden talvikausi pyörähti käyntiin Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumissa. Jatkossa talkoita tullaan järjestämään noin kerran kuukaudessa.

Katiskamalli sai alkuna luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskalastukseen. Saimaa-katiska on alun perin ammattikalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuva kaksinieluinen katiskamalli.

– Saimaa-katiska on kalapyydys, joka on tehty Saimaata varten, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen kertoo.

Hänen mukaansa tavallinen katiska on norpille ja kuutille surmanloukku. Saimaa-katiskan nielussa on turvalanka, joka estää nielun leviämisen, jolloin norpat eivät pääse sen sisään.

Tiaisen mukaan katiskatalkoot ovat saaneet hyvän vastaanoton. Talkoita on järjestetty niin avoimena, kuin myös esimerkiksi osakaskunnissa ja kouluissa.

Norppaturvallisen katiskan valmistaminen on mahdollista myös kotioloissa. Ohjeet ja lista rakentamiseen tarvittavista välineistä löytyvät Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.

Saimaannorppakoordinaattori kehottaa Saimaalla kalastavia korvaamaan verkot Saimaa-katiskalla.

– Katiska ei ole sama asia, mutta se on hyvä pyydys vapaa-ajankalastajalle. On pyydyksiä, jotka ovat vaarallisia ja jotka ovat turvallisia norpalle, Tiainen toteaa.

Jotta Saimaalla voi kalastaa turvallisin mielin, ilman pelkoa saimaannorppakuolemista täytyy kiinnittää huomio kalastusvälineisiin.

– Täytyy kalastaa välineillä, jotka eivät tapa tai vahingoita norppia. Verkkoja ei saa norppaturvalliseksi, Tiainen muistuttaa.

Hänen mukaansa ammattikalastuksen puolella käytetään paljon norppaturvallisia pyydyksiä kuten troolia, nuottaa ja norppaturvallisiksi kehitettyjä rysiä.

Saimaannorpan lisäksi Saimaassa elää muitakin uhanalaisia lajeja kuten järvilohi ja saimaannieriä, jotka kärsivät verkkokalastuksesta.

Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut kuusi kalapyydyksiin kuollutta norppaa. Tiaisen mukaan norppakuolemien määrä on todellisuudessa kahdesta kolmeen kertaan suurempi havaintoihin nähden.

Tänä vuonna saimaannorpan kanta-arviota ei ole vielä tehty. Tiainen arvioi, että kanta voi olla edelleen hitaassa kasvussa.

– Viimeisin arvio norppien määrästä on vajaa 400 yksilöä, tuskin kanta on paljoa muuttunut. Ei ole merkkejä, että kanta olisi laskenut, Tiainen kertoo.

Saimaa-katiska

Saimaa-katiskat saivat alkunsa luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen. Vähitellen syntyi Hyvä katiska -hanke. Hankkeen kärkiajatuksena on valmistaa hyvin pyytäviä, helppotekoisia ja norppaturvallisia katiskoita sekä jakaa tietoja ja vinkkejä katiskakalastuksesta Saimaan alueen asukeille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.