Saimaannorppia hukkuu kalanpyydyksiin joka vuosi, ja nyt kuolemille halutaan loppu uudenlaisella katiskalla – yksi pieni lisäosa ratkaisee

Saimaa-katiskojen tekeminen onnistuu Kaarina Tiaisen mukaan niin talkoissa, kuin yksinkin. Suomen luonnonsuojeluliitto

Lari Heikkinen

Norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustalkoot jatkuivat viime viikolla, kun katiskatalkoiden talvikausi pyörähti käyntiin Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumissa. Jatkossa talkoita tullaan järjestämään noin kerran kuukaudessa.

Katiskamalli sai alkuna luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskalastukseen. Saimaa-katiska on alun perin ammattikalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuva kaksinieluinen katiskamalli.

– Saimaa-katiska on kalapyydys, joka on tehty Saimaata varten, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen kertoo.

Hänen mukaansa tavallinen katiska on norpille ja kuutille surmanloukku. Saimaa-katiskan nielussa on turvalanka, joka estää nielun leviämisen, jolloin norpat eivät pääse sen sisään.

Tiaisen mukaan katiskatalkoot ovat saaneet hyvän vastaanoton. Talkoita on järjestetty niin avoimena, kuin myös esimerkiksi osakaskunnissa ja kouluissa.

Norppaturvallisen katiskan valmistaminen on mahdollista myös kotioloissa. Ohjeet ja lista rakentamiseen tarvittavista välineistä löytyvät Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.

Saimaannorppakoordinaattori kehottaa Saimaalla kalastavia korvaamaan verkot Saimaa-katiskalla.

– Katiska ei ole sama asia, mutta se on hyvä pyydys vapaa-ajankalastajalle. On pyydyksiä, jotka ovat vaarallisia ja jotka ovat turvallisia norpalle, Tiainen toteaa.

Jotta Saimaalla voi kalastaa turvallisin mielin, ilman pelkoa saimaannorppakuolemista täytyy kiinnittää huomio kalastusvälineisiin.

– Täytyy kalastaa välineillä, jotka eivät tapa tai vahingoita norppia. Verkkoja ei saa norppaturvalliseksi, Tiainen muistuttaa.

Hänen mukaansa ammattikalastuksen puolella käytetään paljon norppaturvallisia pyydyksiä kuten troolia, nuottaa ja norppaturvallisiksi kehitettyjä rysiä.

Saimaannorpan lisäksi Saimaassa elää muitakin uhanalaisia lajeja kuten järvilohi ja saimaannieriä, jotka kärsivät verkkokalastuksesta.

Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut kuusi kalapyydyksiin kuollutta norppaa. Tiaisen mukaan norppakuolemien määrä on todellisuudessa kahdesta kolmeen kertaan suurempi havaintoihin nähden.

Tänä vuonna saimaannorpan kanta-arviota ei ole vielä tehty. Tiainen arvioi, että kanta voi olla edelleen hitaassa kasvussa.

– Viimeisin arvio norppien määrästä on vajaa 400 yksilöä, tuskin kanta on paljoa muuttunut. Ei ole merkkejä, että kanta olisi laskenut, Tiainen kertoo.

Saimaa-katiska

Saimaa-katiskat saivat alkunsa luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen. Vähitellen syntyi Hyvä katiska -hanke. Hankkeen kärkiajatuksena on valmistaa hyvin pyytäviä, helppotekoisia ja norppaturvallisia katiskoita sekä jakaa tietoja ja vinkkejä katiskakalastuksesta Saimaan alueen asukeille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.