Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kirjailijan työ voi olla jopa tylsää" – näin täräyttää dekkaristi Christian Rönnbacka, joka on tänä vuonna kirjoittanut myös aaveista ja stripparista

Kirjailija Christian Rönnbackalla on riittänyt kiirettä. Häneltä on ilmestynyt tämän vuoden aikana jo kolme teosta. Rönnbacka tunnetaan parhaiten dekkaristina, jonka luoma hahmo komisario Antti Hautalehto, on seikkaillut Sipoon ja Porvoon maisemissa nyt jo seitsemän kirjan verran.

Tämän syksyn aikana Rönnbacka on ollut esillä paitsi uusimman Hautalehto-dekkarinsa, myös kahden muun, toisistaan hyvin erilaisten kirjaprojektien takia.

Syyskuussa päivänvalon näki Aavedata, Aavetutkijan käsikirja, jonka Rönnbacka on tehnyt yhdessä Aaveiden jäljillä -tv-sarjasta tuttujen Jupe ja Marko Keskitalon kanssa. Syksyllä julkaistiin myös Rönnbackan kirjoittama teos suomalaisen stripparin, Irina Tundran elämästä.

– Aavedatan, Irina Tundran ja viime vuonna ilmestyneen Viskiretken tekeminen on ollut oikeastaan kuin lomalla olemista dekkarikirjailijan työstä. Tietokirjojen tekeminen on paljon hitaampaa ja haastavampaa kuin fiktion tekeminen, Rönnbacka toteaa.

Kirjailijan työ onkin Rönnbackan mukaan toisinaan puhdasta puurtamista, joka on kaukana illuusiosta kahvilassa istuskelevasta kynäniekasta.

– Usko pois, kirjailijan työ voi olla jopa tylsää jos kirjoittaa liian tutuista aiheista, hän sanoo.

Mielenkiintoiset työtehtävät ovat kuitenkin estäneet Rönnbackaa urautumasta. Poliisina ja vakuutusetsivänä työskennellyt kirjailija myöntää, että hänellä on usein monta projektia samanaikaisesti työn alla.

– Ennen Viskiretkeä päätin, että synnytän yhden uuden työidean päivässä. Sparraan näin itseäni ja ne ideat, jotka jäävät mielestäni viivan päälle, koeponnistan muilla. Jouduin kuitenkin äkkiä lopettamaan tämän systeemin, sillä kalenterini meni tukkoon jo heti ensimmäisten kustantajalle esittämieni ideoiden jälkeen.

Ennen kuusi vuotta sitten Keravalle tapahtunutta muuttoa, Rönnbacka ehti asua eri puolilla Sipoota yhteensä kymmenen vuoden ajan. Ei siis ole ihme, että elokuussa ilmestynyt uusin Hautalehto-dekkari Majakka, sijoittuu jälleen vahvasti Itäiselle Uudellemaalle.

– Sipoonlahti ja Kalkkiranta ovat muun muassa kirjan tapahtumapaikkoja, Rönnbacka paljastaa.

Isoa roolia näyttele luonnollisesti myös Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Söderskärin majakka, joka komeilee kirjan kansikuvassa.

– Olen siinä mielessä samanlainen kun Antti, että en nauti merestä. Lähdin kuitenkin kirjaa varten käymään Söderskärin majalla. Se oli rupunen reissu. Tuulta ja myrskyä. Vaikka meillä oli vaimon kanssa kaikki talvivaatteet päällä, kylmä tuli silti, Rönnbacka muistelee.

Rönnbacka kertoo ottaneensa tietoisen riskin pitäessään välivuoden tuoreimpien Hautalehto-dekkarien välissä. Syynä oli suomalaisesta viski-kulttuurista kertovan tietokirjan teko, joka kuljetti Rönnbackaa eri tislaamoihin ympäri maata.

– Tauossa on aina riskinä, että lukija pettyy ja möksähtää, jos kirjasarjaan tulee pidempi tauko. Onneksi tässä kävi päinvastoin. Majakka nousi syyskuun Mitä Suomi lukee -listan kahdeksannelle sijalle, hän iloitsee.