Satavuotias Messukeskus saa elämyksellisen taideteoksen – suunniteltu Instagram-kuvaamiseen sopivaksi

Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen ihaili Pasilan maisemia uusitun Holiday Inn -hotellin kuntosalin näköalaikkunasta. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Messukeskus on yksi Pasilan tärkeimmistä maamerkeistä. Sen ovista kulkee vuosittain jopa 1,2 miljoonaa ihmistä. Toistaiseksi messuhallin pääsisäänkäynti ei ole kuitenkaan erityisen valokuvauksellinen kohde. Tilanne saattaa muuttua lokakuun lopussa, kun Messuaukiolle kohoaa Timo Berryn suunnittelema taideteos.

– Instagram-kriteerit olivat tärkeitä teosta suunniteltaessa. Taideteos tulee olemaan toiminnallinen ja elämyksellinen, sanoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen

Taideteos on Messusäätiön lahja 100 vuotta täyttävälle Messukeskukselle.

Ensi vuosikymmenellä Messukeskuksen sisäänkäynnistä on tarkoitus tehdä vieläkin näyttävämpi. Asemakaava antaa mahdollisuuden muun muassa kattaa Messuaukio kokonaan.

Investointipäätöksiä tästä hankkeesta ei ole vielä tehty.

– Siitä pitäisi tulla vieraille wau-efekti. Haluamme nostaa tasoa, noin viisi vuotta toimitusjohtajana työskennellyt Vepsäläinen sanoo.

Messukeskuksen viereen nousevasta tornihotellista on puhuttu vuosien ajan, mutta sen toteuttamisesta ei ole tehty päätöksiä. Asemakaavaan sisällytetty Tornihotelli vilahtaa myös Vepsäläisen puheessa, mutta ajankohtaisempi asia on viime keväänä valmistuneen Holiday Inn -hotellin remontin valmistuminen. Yli 20 miljoonan euron investoinnissa hotellin ja sen ravintolamaailman ilme ja tekniikkaa sekä Messukeskuksen pääkeittiö uusittiin kokonaan.

Hotelli oli kiinni vuoden ja se näkyi asiakasmäärissä etenkin kesällä, jolloin liikematkustajat vaihtuvat lapsiperheisiin.

– Enemmänkin asiakkaita olisi mahtunut. Markkinointia täytyy tehdä enemmän, Vepsäläinen sanoo.

Talviaikaan Messukeskuksessa on totuttu siihen, että hotellissa on täyttä. Vepsäläisen mukaan Triplaan valmistuva hotelli on hyvä asia, koska se helpottaa Messukeskuksen asiakkaiden majoitusta.

– Aikaisemmin hotellikapasiteetti on ollut Helsingissä pullonkaula, jonka takia meidän on ollut vaikea saada isoimpia kansainvälisiä kongresseja. Jatkossa haluamme saada niitä lisää.

Messukeskuksen kansainvälisesti tunnetuimmat tapahtumat ovat Habitare ja Matka sekä liike-elämään keskittyvät Slush ja Nordic Business Forum. Vepsäläinen ei ole huolissaan, että Messukeskus menettäisi niitä.

– Vastaavaa paikkaa ei Suomesta löydy. Kovimmat kilpailijamme ovat muissa Pohjoismaissa. Meillä on Slushin osalta syvällinen kumppanuus, jossa myös Helsingin kaupunki on mukana. Tapahtumilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Business Finland on tutkinut, että kansainvälinen kongressivieras jättää kaupunkiin noin 1 500 euroa. Kongressikävijöiden määrällä on siis huomattava taloudellinen merkitys, sillä kansainvälinen kongressidelegaatti jättää Suomeen jopa viisi kertaa enemmän rahaa kuin lomaileva matkailija, Vepsäläinen kertoo.

Helsingin Kirjamessut rikkoi viime vuonna kävijäennätyksen. Neljän päivän aikana tapahtumassa kävi yli 85 000 ihmistä, joista joka viides oli ensikertalainen.

– Suunnittelimme ohjelmaa niin, että se houkuttelisi muun muassa nuoria kävijöitä sekä perheitä, Anni Vepsäläinen kertoo.

Myös Habitare-messuilla on tehty muutoksia.

– Aikaisemmin Habitare oli keskittynyt paljon huonekaluihin, mutta viime vuosina pääpaino on ollut muotoilussa.

Messujen lisäksi Messukeskus haluaa tulla tunnetuksi tapahtumapaikkana. Vepsäläinen sanoo, että viime vuoden Mamma Mia -musikaali keräsi 100 000 katsojaa. Ensi keväänä ensi-illan saa Queen-musikaali We Will Rock You.

– Tässä musikaalissa suomalaisilla tekijöillä on enemmän vapauksia. Mamma Miassa kaikki oli hyvin tarkasti määritelty etukäteen, eikä yksityiskohdissa joustettu.

Historia

Suomen messut perustettiin 19. lokakuuta 1919.

Ensimmäiset messut pidettiin kesällä 1920 Johanneksen kirkon kentällä.

Töölön messuhalli otettiin käyttöön vuonna 1935.

Nykyisellä paikalla Messukeskus avattiin vuonna 1975.

Kansainvälisistä nimistä Messukeskuksessa ovat esiintyneet muun muassa David Bowie, Frank Zappa, Dr. Feelgood, Pat Boone, Gary Moore, Suzanne Vega ja Armin van Buuren.

ETYK-kokous vuonna 1992, Suomen ensimmäinen EU-huippukokous 1999, ASEM-huippukokous 2006 ja ETYJ 2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajakylän neuvolan lakkauttaminen jälleen poliitikkojen kokouspöydällä
 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa
 3. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 4. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 5. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 12. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 3. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 9. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 13. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.