Taitokeskus joutuu muuttamaan, mutta haluaa pysyä Hakunilassa – Sopivat tilat olisivat purettavaksi suunnitellussa Hevoshaan koulussa

Käsityöharrastaja Kati Tyystjärvi, taitokeskus Hakunilan ohjaaja Eliisa Tikkanen ja Vantaan aikuisopiston käsityön suunnittelijaopettaja Ulla Särkinen haluavat säilyttää käsityöntekijöiden ”kodin” Hakunilassa. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kangaspuut paukkuvat taitokeskus Hakunilan Kutomossa varhaisaamusta jopa yömyöhään ja myös viikonloppuisin. Eivätkä pyhät tai kesä tee siinä poikkeusta.

Taito Etelä-Suomeen kuuluva taitokeskus Hakunila toimii Oritiellä 1970-luvun lopulla valmistuneessa, entisessä liiketilassa. Siellä annetaan myös käsityön taiteen perusopetusta koululaisille ja pidetään erilaisia käsityökursseja sekä -pajoja.

Taitokeskuksen kanssa samoissa tiloissa kutovat myös Vantaan aikuisopiston kurssilaiset. Rakennuksen toisessa päässä paistetaan pizzoja.

Taitokeskuksen ohjaaja Eliisa Tikkanen sanoo, että kävijöiden ikähaitari on 7-vuotiaista 85-vuotiaisiin. Käsityön harrastajia käy myös muualta kuin Hakunilasta ja toisaalta Vantaalta.

Sukupolvet kohtaavat taitokeskuksessa luontevasti. Käsityöt kiinnostavat myös nuoria aikuisia.

– Aikuisopiston mattokurssin kymmenestä osallistujasta kolme oli syntynyt 1990-luvulla, kertoo opiston käsityön suunnittelijaopettaja Ulla Särkinen

Taito Etelä-Suomen motto ”Onni elää käsityössä” tuntuu konkretisoituvan Hakunilassa. Paikan merkitys käy selväksi.

– Tämä on henkireikä ja täällä on ihana tunnelma, ylistää hakunilalainen Elli Koivukangas, joka kävi jo taitokeskuksen edeltäjässä käsityökeskuksessa Kimokujalla yli 40 vuotta sitten.

– Täällä voi olla oma itsensä, yli 80-vuotias Koivukangas jatkaa.

Nyt taitokeskuksen toimintaa uhkaa kuitenkin tilan menetys, sillä kiinteistölle laaditaan kaavamuutosta ja rakennus puretaan asuntojen tieltä.

Käsityöharrastaja Kati Tyystjärvi toteaa ihmisten ymmärtävän, että asuntoja pitää rakentaa, mutta heitä huolettaa, mistä taitokeskus saa uudet tilat.

– Ongelma on, että Hakunilassa ei ole tiloja, Tyystjärvi huokaa.

Hakunilassa ei ole tiloja edes kulttuuritapahtumien järjestämiseen saati yhteensä 25 kangaspuiden sijoittamiseen pysyvästi. Kangaspuut eivät ole mitään pop up -välineitä, sillä käsityöt eivät valmistu yhdessä illassa.

Nykyisin tilaa on runsaat 300 neliömetriä, mutta sitä voisi olla enemmänkin.

– Aikuisopistolla olisi tarvetta lisätilalle. Meidän kudontakurssit ovat aina täynnä ja ihmisiä jää jonoon, Särkinen sanoo.

Tikkanen, Tyystjärvi ja Särkinen ovat keksineet jo ratkaisun tilaongelmaan, mutta sen toteutuminen ei näytä lupaavalta. Heidän mielestään tyhjillään oleva Hevoshaan koulu sopisi hyvin käsitöiden valtakunnaksi, Taitotaloksi. Sinne mahtuisi muutakin, kuten kaupungin kaavailema asukastila.

Hevoshaan koulua ollaan kuitenkin purkamassa. Vantaan tilakeskuksen toimitilapäällikkö Pasi Salo kertoo, että koulusta on jo katkaistu lämmitys ja vesi. Koulun bruttopinta-ala on lähes 4 700 neliömetriä.

Salo arvioi, että koulun purkaminen maksaa noin 250 000 euroa.

Naistrion mukaan pahinta olisi, jos taitokeskus muuttaisi kokonaan pois Hakunilasta.

– Ei saa tehdä sellaista, se olisi ihan kamalaa, Koivukangas suree.

– Kaikkea ei pitäisi keskittää Tikkurilaan ja Myyrmäkeen, tähdentää sotunkilainen valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Tyystjärvi (vas.).

Aiheeseen liittyvää

 1. Hakunilan täydennysrakentaminen jatkuu – Heporinteeseen 140 asuntoa
  22.9.2019 9:00
 2. "Hakunilassa ystävään voi oikeasti luottaa" – Juurillaan edelleen viihtyvä Kube tarjoilee Hakunila-päivässä vastajulkaistua musiikkiaan
  8.9.2019 8:05
 3. Kuva: Satoja uusia asuntoja Hiirakkokujan alueelle Hakunilaan – "Lähiön kehittämisessä ei riitä pelkkä yhteisöllisyyden lisääminen"
  17.8.2019 8:20
 4. Hakunilan niitylle halutaan ekokoteja – Hevoshaan koulu puretaan asuinalueen tieltä
  22.3.2017 6:20
 5. Hevoshaan ja Tuomelan kouluja puolustaneille tappio – KHO hylkäsi valitukset
  15.3.2017 13:30
 6. Hevoshaan koulusta tuli kiistakapula Vantaalla
  31.8.2016 6:10

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut