Kun silmässä tanssii ja salamoi – Lasiaisen irtauma on yleinen, ikääntymiseen liittyvä ilmiö – Se on yleensä vaaraton mutta voi myös tehdä isoa vahinkoa.

Silmätautien erikoislääkäri Kustaa Hietala kertoo, että lasiaisen irtauma näkyy mikroskoopilla tehdyssä silmänpohjatutkimuksessa. Sillä voidaan varmistaa, ettei lasiaisen irtauma ole vaurioittanut verkkokalvoa. Jaana Kautto

toimitus

Oli torstai, kesäkuun 27. päivä, ja kello oli vähän yli kaksi iltapäivällä. Istuin työpisteelläni ja kirjoitin juttua.

Yhtäkkiä vasemmassa silmässäni alkoi tanssia mustia rihmoja.

Räpyttelin silmiäni ja välillä pidin niitä kiinni. Näköhäiriö ei hävinnyt minnekään. En sairasta migreeniä, mutta ensimmäinen ajatus oli, voiko migreeniin liittyvä näköhäiriö olla vain toisessa silmässä.

Rihmat olivat todella häiritseviä. Säikähdin. Sitten menin nettiin ja googletin. Oireille taisi löytyä selitys.

Kyse on yleisestä ikääntymiseen liittyvästä ilmiöstä, lasiaisen irtaumasta. Tavallisinta se on keski-iän ohittaneilla mutta voi vaivata myös nuorempia.

– Kaksi kolmasosaa ihmisistä saa lasiaisen irtauman jossain vaiheessa elämää. Se on yleisempi likitaitteisilla eli miinuslaseja käyttävillä, ja heillä se voi tulla noin kymmenen vuotta aiemmin, samoin kuin diabeetikoilla, kertoo Suomen Terveystalon silmätautien erikoisalajohtaja, ylilääkäri Matti Seppänen

Lasiaiseksi kutsutaan silmän sisällä olevaa geelimäistä hyytelöä. Se täyttää silmän sisäosan. Lasiaisen hyytelömäisyys muuttuu iän myötä aiempaa vesimäisemmäksi, minkä vuoksi lasiainen irtoaa usein verkkokalvolla olevista kiinnityskohdistaan.

– Ikääntymisen lisäksi muita syitä voivat olla lasiaisen tulehdukset, silmään kohdistuneet iskut ja silmäkirurgiset toimenpiteet, kuten kaihileikkaus, Seppänen mainitsee.

Silmässäni tanssivat rihmat olivat vähän niin kuin veden päällä kulkevia pitkäjalkaisia vesimittareita. Minulla ne olivat sysimustia, kuin mustetta.

Myöhemmin samana päivänä rihmat alkoivat väistyä. Tilalle tulivat valonvälähdykset. Omituisia olivat myös läpikuultavat madot, joita näkökentässäni kellui.

Seuraavaksi näkökenttään alkoi asettua himmeä kalvo.

Kaikki ajatukseni olivat silmässä ja sen tuntemuksissa. Välillä silmä tuntui kuivalta ja tiputtelin siihen kostuttavia tippoja. Näin hyvin, mutta lukeminen tuntui työläältä.

Lasiaisen irtauma ilmenee erilaisina näköhäiriöinä. Oireet voivat olla pelottavia, jos niitä on paljon ja ne ovat alkaneet äkillisesti.

– Kipua tai kirvelyä irtauma ei aiheuta, sanoo lääketieteen tohtori, silmätautien erikoislääkäri Kustaa Hietala jyväskyläläisestä Silmäterä Oy:stä.

Ensimmäinen oire on usein harsomainen samentuma. Silmässä voi liikkua myös hahtuvia eli ikään kuin langanpätkiä, roskia, matoja ja kärpäsiä – kaikkia näitä potilaat ovat kertoneet näkevänsä.

– Usein irtaumaan liittyy myös salamointi, erityisesti näkökentän laidalla. Eräiden tutkimusten mukaan sitä esiintyy noin puolella lasiaisirtaumapotilaista, Matti Seppänen arvioi.

Näköhäiriöt liikkuvat katseen mukana, ja niiden läpi näkee. Joskus häiriöitä on niin paljon, että ne häiritsevät näkemistä.

Lasiainen voi irtautua myös niin vähitellen, että se voi olla oireeton.

– Jos irtauma aiheuttaa oireita keskeiseen näkökenttään, silloin siihen kiinnittää huomiota. Näkökentän reunalla se voi jäädä huomaamattomaksi, ja joskus lasiaisen irtauma tulee ilmi vasta silmälääkärin rutiinitutkimuksessa, Seppänen toteaa.

Tältä silmä näyttää mikroskoopilla tutkittaessa. Kuva: Jaana Kautto Jaana Kautto

Luin kasapäin nettiartikkeleita lasiaisen irtaumasta. Arvelin, ettei välitöntä vaaraa ole. Jätin kuitenkin illalle suunnittelemani kuntosalin väliin, sillä olin lukenut, että rehkimistä kannattaa välttää.

Seuraavana aamuna oireet olivat ennallaan, vaikka niihin alkoi hieman jo tottua. Lähestyvä viikonloppu pani empimään. Menisinkö sittenkin silmälääkäriin vielä tänään?

Useimmiten lasiainen irtautuu ilman ongelmia.

Jos leijuvien hahtuvien lisäksi silmässä ei ole muita oireita, päivystykselliseen tutkimukseen ei ole tarvetta. Seppäsen mukaan silmä on kuitenkin hyvä käydä tutkituttamassa lähipäivinä.

– Silmän mikroskooppitutkimuksessa irtauma näkyy usein selkeästi, hän toteaa.

Sen sijaan tutkimuksiin on mentävä heti, jos näkökentässä on tumma yhtenäinen varjo, nokimaista sadetta, viivojen vääristymistä tai näkökyvyn alenemaa. Silloin kyse voi olla kiireellistä hoitoa vaativasta verkkokalvon repeämästä tai irtaumasta.

Pääsin vielä samana päivänä silmälääkärille. Ammattilaisen tutkimus vahvisti, että kyse oli lasiaisen irtaumasta. Huojentavaa oli, että verkkokalvo oli kunnossa.

Sain ohjeeksi välttää voimakasta ponnistelua seuraavat pari kolme viikkoa, etteivät lasiaisen liikkeet vaurioita verkkokalvoa.

Oireet helpottavat yleensä viikkojen tai kuukausien aikana. Samenemat vaalenevat ja painuvat alas eli pois näkökentästä.

Osalle näköhäiriöt jäävät kuitenkin elinikäiseksi vaivaksi.

– Se on harvinaisempaa, mutta valitettavasti lasiaishahtuva voi jäädä keskeiselle alueelle näkökenttään. Ajan mittaan näkökentässä olevaan hahtuvaan voi sopeutua, sillä usein toinen, paremmin näkevä silmä tulee hiukan hallitsevammaksi, Seppänen sanoo.

Täydellinen lasiaisen irtauma ei voi uusia. Jos lasiainen irtautuu osittain, irtautuminen voi jatkua myöhemmin ja oireet alkaa uudestaan.

Tätä juttua kirjoittaessani syyskuun puolivälissä silmänurkassani on edelleen himmeä kalvo, ja välillä myös madot näyttäytyvät. Alkuvaiheeseen verrattuna tilanne on kuitenkin paljon parempi.

Jään odottelemaan – onhan minulla vielä toinen silmä.

Kursivoidut kohdat ovat jutun kirjoittajan omia kokemuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 7. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 8. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 9. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 10. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 13. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 14. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 15. Taide on tuonut Vantaalla apua ahdistuneille nuorille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 9. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 13. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 14. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"
 15. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.