Teini tarvitsee tietoa rahasta – Nuorten mielestä kouluissa ei opeteta tarpeeksi taloustietoa

Elisa Rintanen ja Anni Kurittu ostavat usein omilla rahoillaan energiajuomia tai käyvät syömässä pikaruokaravintolassa. Nuoret sanovat taloutensa olevan kunnossa, mutta he toivovat lisää opetusta raha-asioissa. Jussi lopperi

toimitus

Rahasta puhuminen ei ole vaikeaa kouvolalaisille Anni Kuritulle, 17, ja Elisa Rintaselle, 16. Talousasiat ovat kuitenkin heidän mielestään monimutkaisia.

Lukion toisella vuosikurssilla opiskelevat Kurittu ja Rintanen käyvät parhaillaan yhteiskuntaopin kurssia, jonka aiheena on taloustieto. Tunneilla opitaan esimerkiksi kansantaloudesta, sijoittamisesta ja kansainvälisistä rahoitusmarkkinoista.

– Kurssilla käydään läpi yleisiä rahajuttuja mutta ei rahan käsittelyä oman elämän kautta, Kurittu kertoo.

Opiskelijoiden mukaan omien rahojen käyttöä sivuttiin yläkoulussa, mutta tietoa voisi saada enemmänkin.

– Monet muuttavat jo yläkoulun jälkeen itsekseen asumaan. Opastus rahankäytölle olisi tarpeellista, kun itsenäinen elämä herättää kysymyksiä, Rintanen toteaa.

Kurittu ja Rintanen turvautuvat ensisijaisesti vanhempiensa puoleen tai etsivät tietoa internetistä.

– Saimme netistä apua verokortin tilaamiseen, kun tarvitsimme sitä kesätöihin, nuoret kertovat.

Taloustaitojen perusteisiin kuuluu omaan talouteen liittyvien palveluiden ja vaihtoehtojen tunteminen ja ymmärtäminen, esimerkiksi käsitys omista tuloista ja menoista sekä laskujen maksaminen.

– On taito tehdä raha-asioihin liittyviä päätöksiä itsenäisesti, kertoo markkinoinnin professori Outi Uusitalo Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Tutkimusten mukaan nuorten taloustaidoissa on puutteita. Tämän vahvistaa myös Valkealan lukion yhteiskuntaopin opettaja Päivi Parkkonen.

–  Monien nuorten lähtötaso on matala. Esimerkiksi ymmärrystä oman perheen kustannuksista ei yleensä ole.

Talouden perusteita tulisi käydä läpi myös kodeissa.

– Taloustaidot ja tapa käyttää rahaa periytyvät vahvasti. Olemme vain aika huonoja puhumaan kotona rahasta lastemme kanssa, sanoo opettajien talouskoulutuksen asiantuntija Eija Seppänen viestintätalo Talous ja nuoret TATista.

Päivi Parkkosen mukaan nuoret ovat hyvin erilaisia. Hän kertoo lukiolaisesta, joka talousuutisia lukiessaan harmitteli, miksi hänellä ei ole kyseisen yrityksen osakkeita sijoitussalkussaan.

– Joillakin taas menevät korvat lukkoon heti, kun ryhdytään puhumaan talousasioista. Opetuksen pitäisi tarjota kaikille jotain uutta, Parkkonen kertoo.

Elisa Rintasella (vas.) ja Anni Kuritulla menee viikoittain rahaa energiajuomiin. Taloudellinen itsenäistyminen ei huoleta nuoria, vaan he uskovat taloustaitojensa olevan hyvillä kantimilla. Kuva: Jussi lopperi Jussi lopperi

Kurittu ja Rintanen kertovat omien talousasioidensa olevan kunnossa. Rahaa kuluu lähinnä kavereiden kanssa oleskellessa, esimerkiksi kun käydään syömässä tai ostetaan energiajuomia.

Kuritulla rahaa kuluu myös skootterin bensaan. Rintasella on oma hevonen, joka on opettanut vastuuta rahankäytöstä.

Nuorten mielestä talousasioiden ymmärtäminen on yksilöllistä.

– Jotkut ovat tottuneet saamaan aina kaiken, jolloin talousasiat eivät ole aina selkeitä, Rintanen pohtii.

Jos omaan talouteen liittyvät asiat ovat vieraita, nuori voi helposti ajautua tilanteeseen, ettei enää hallitse raha-asioitaan.

– Näin myös muu elämänhallinta ajautuu ongelmiin, Eija Seppänen kertoo.

Rintasen tai Kuritun lähipiirissä ei ole ollut talousvaikeuksissa olevia. Kumpikaan ei tosin tiedä, mihin rahaongelmiin joutuneen kaverin voisi ohjata.

– Tiedämme kuitenkin, ettei talousvaikeuksissa oleva ole mitenkään huonompi ihminen, Kurittu toteaa.

Kun nuori täyttää 18 vuotta, vastuun ottaminen omista raha-asioista korostuu. Menot pitäisi osata panna tärkeysjärjestykseen ja sopeuttaa kulutus käytössä oleviin tuloihin.

18-vuotias voi myös tehdä itsenäisesti sopimuksia, kuten avata puhelinliittymän tai pankkitilin.

– Siinä vaiheessa voi mennä sekaisin, kun menoja alkaakin olla mutta tuloja sen sijaan ei. Nuori saattaa huomata, etteivät rahat riitäkään laskujen maksamiseen, sanoo Tarkkafyrkka-hanketta vetävä Heikki Ruponen Suomen Asiakastiedosta.

Kurittua ja Rintasta ensi vuonna siintävä täysi-ikäisyys ei huoleta. Molemmat tietävät, että voivat turvautua vanhempiinsa, jos mieleen nousee kysymyksiä.

– Jos jatkan samaan malliin, niin pärjään hyvin. Mutta varmasti omat menot pitää budjetoida nykyistä tarkemmin, Kurittu pohtii.

Kirjoittaja: Susanna Vilpponen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.