Yle: Armeijan keskeyttämisen syynä on toisinaan kouluaikainen kiusaaminen – Ahdistus voi kasvaa, kun pakopaikkaa ei ole

Kuvituskuva. Arkisto/ Päivi Tuovinen

Anniina Virtanen

Noin yhdeksän prosenttia armeijan keskeyttäneistä varusmiehistä on kokenut usein koulukiusaamista, Ylen artikkelissa kerrotaan. Sen sijaan kaikki palvelukseen astuneista varusmiehistä noin viisi prosenttia oli kokenut koulukiusaamista.

Pääesikunnan koulutuspäällikkö prikaatikenraali Jukka Sonninen sanoo Ylelle, että on mietittävä, miten pärjätä niiden varusmiesten kanssa, jotka ovat koulukiusattuja ja mitä asialle voisi tehdä.

Vuosittain varusmiespalvelukseen astuu yli 20 000 varusmiestä. Noin 15 prosenttia siitä määrästä keskeyttää palveluksen eri syistä. Mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriöiden osuus on puolet keskeyttäneistä.

Kaartin jääkärirykmentin sosiaalikuraattori Jarmo Österlund kohtaa koulukiusaamiskokemuksia varusmiesten kanssa viikoittain.

Varusmiespalveluksessa kiusaamiskokemukset voivat nousta uudelleen pintaan. Esimerkiksi ryhmässä olo voi ahdistaa. Voi pelätä, että koulussa koettu tilanne tapahtuu uudestaan armeijassa. Etenkin, kun armeijassa ei ole yksityistä oleskelutilaa, jonne voisi paeta.

– Kouluaikana koti on ollut pakopaikkana, mutta täällä ei ole sitä. Koko ajan esillä oleminen herättää ahdistavan tunteen, että minulla ei ole oikeastaan missään taukoa täällä, Österlund kuvailee nuorten kokemuksia Ylelle.

Lue koko artikkeli Ylen sivuilta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ruotsissa koulukiusaamiseen puuttumista valvoo viranomainen – Asiantuntijat: Suomessa tilanne on katastrofaalinen 12.1.2019 10:14
  2. Kun lapsi kertoo koulukiusaamisesta, älä tee näin – "Monesti vanhempi saattaa ajatella helpottavansa" 9.8.2018 7:00

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut