EU-kansanäänestyksestä tasan 25 vuotta – tässä Euroopan unionin hyödyt ja haitat

EU- ja ETA-alueiden ulkopuoliset ostajat tarvitsevat puolustusministeriön luvan kiinteistökauppoihin 1.1.2020 alkaen. Arkisto / Riitta Kumpulainen

Jari Pietiläinen

Euroopan unioni merkitsee 86 prosentille suomalaisista vapaata liikkuvuutta Euroopassa ja 76 prosentille vapautta asua, opiskella ja tehdä töitä toisissa Euroopan maissa, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan arvo- ja asennetutkimuksesta.

Eva selvitti EU:n merkitystä suomalaisille 14-osaisella kysymyssarjalla, johon sisällytettiin yhtäläinen määrä myönteisiä ja kielteisiä asioita.

— Suomalaisten mielestä EU:hun liittyy huomattavasti enemmän hyötyjä kuin haittoja. Suomalaisten EU- ja EMU-asenteet ovat nyt myönteisimmät koko jäsenyytemme aikana, toteaa Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Vapauden jälkeen toiseksi merkityksellisin asia EU-jäsenyydessä suomalaisille on vakaus, jota tarjoavat yhteinen valuutta euro, varmuus kuulumisesta länsimaiden joukkoon ja suuremman yhteisön tarjoama turvallisuus.

Vapauden ja vakauden ohella EU merkitsee monelle sen mukanaan tuomaa vaurautta. Lähes kahdelle kolmasosalle suomalaisista EU merkitsee sisämarkkinoita ja niiden tarjoamia taloudellisia hyötyjä.

Suomalaisten kuva EU:sta ei ole kuitenkaan pelkästään myönteinen. Suomalaisia huolettaa EU-maiden tukeminen, kansallisen itsemääräämisoikeuden kaventuminen ja hallitsematon maahanmuutto.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Tiedot kerättiin tammi-helmikuussa Taloustutkimuksen internet-paneelilla. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut