Vantaan 9.-luokkalaisille tulee ensi vuonna tunti lisää ruotsia – Vapaaehtoisen A2-kielen aloitusryhmiä pienennetään

Vantaa lisää ruotsia 9. luokkalaisille. Arkisto/Pauliina Salminen

Marika Lumme

Vantaan 9.-luokkalaiset opiskelevat ensi elokuusta lähtien ruotsia kaksi tuntia viikossa. Muutos koskee B1-kielenä ruotsia opiskelevia. Tällä hetkellä B1-kielenä ruotsia opiskelevilla yseillä on lukujärjestyksessä opetusta yksi viikkotunti.

Lisätunnin mahdollistaa Opetushallituksen kieliopetukseen kohdennettu 500 000 euron valtionosuuden lisäys, joka on tarkoitettu ensisijaisesti A1-kielen opetukseen 1. ja 2. luokalla. Vantaalla tämä kieli on englanti.

– Vantaa on jo tehnyt tämän omalla rahalla, joten voimme kohdentaa avustuksen ruotsin kielen ja vapaaehtoisen A2-kielten lisäämiseen, Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoo.

Kaupunki näkee ruotsin lisäämisen tärkeänä nuoren jatko-opintoja ajatellen. Vantaalla B1-kielenä ruotsia opiskelevilla on 6. ja 7. luokalla opetusta kaksi tuntia viikossa ja 8. luokalla tunti viikossa. Pääkaupunkiseudulla Helsingissä ja Espoossa ruotsia on 7., 8. ja 9. luokilla kaksi tuntia viikossa.

Opetuslautakunta päätti ruotsin lisäämisestä ysiluokkalaisille tiistaisessa kokouksessaan. Kaupunki esitti lautakunnalle myös, että A2-kielen opetus alkaisi jo 3. luokalta nykyisen nelosluokan sijaan. Kaupunki esitti lisäksi, että ruotsi tiputettaisiin pois A2-kielivalikoimasta. Tällä hetkellä A2 kieleksi voi Vantaalla valita ruotsin lisäksi espanjan, ranskan, saksan tai venäjän.

Opetuslautakunta sen sijaan ei halunnut tiputtaa ruotsia pois A2-kielivalikoimasta. Lautakunta teki oman esityksen ja äänesti lopulta asiasta. Lautakunta päätti, että ruotsi säilyy A2-kielenä ja se alkaa jatkossakin 4. luokalta. Sen sijaan A2-kielien aloitusryhmän kokoa lautakunta pienensi 14 oppilaasta 10 oppilaaseen.

– Mielestämme kaupungin esitys ruotsin tiputtamisesta A2-kielistä pois oli ristiriidassa kaupungin haluun lisätä ruotsia 9. luokkalaisille, kertoo Vantaan opetuslautakunnan puheenjohtaja Jan Edelmann (kok).

Opetuslautakunta päätti asiasta 10–3 tuloksin.

– Pienensimme aloitusryhmäkokoa, jotta useammalla on mahdollisuus opiskella A2-kieltä. Meillä on käytettävissä noin puolimiljoonaa euroa ja raha ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen.

Kalo arvelee, että aloitusryhmäkoon pieneneminen 10 oppilaaseen tuo tämän hetken arvion mukaan vuosittain 10–15 uutta kieliryhmää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.