Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tässäkö ratkaisu kotihoidon pysäköintiongelmiin? – Lähihoitaja testasi uutta menopeliä

Hakunilassa on kuluneen viikon aikana testattu menopeliä, jonka toivotaan sujuvoittavan kotihoidon hoitajien liikkumista. Kyseessä on kaksipaikkainen, nelipyöräinen, poljettava ja sähkömoottoriavusteinen polkupyörä, joka muistuttaa enemmän polkuautoa kuin perinteistä polkupyörää.

– Scouter on luokiteltu sähköpolkupyöräksi, jolloin ajaminen on sallittua kevyenliikenteenväylillä, kertoo Scouterin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Elina Viitanen

Sekä kaupunki että pyörän valmistaja keräävät kokemuksia ajokin sopivuudesta kotihoitoon.

Lähihoitaja Harri Torniainen on silminnähden innoissaan puikkelehtiessaan ajokilla Hakunilan kerrostalojen välissä.

– Hakunilassa kohteet sijoittuvat siten, että kevyenliikenteenväyliä käyttäen matka saattaa olla lyhyempi, kuin autolla kiertäen.

Parasta ajokissa on se, että sen voi pysäköidä asiakkaan rappukäytävän viereen polkupyörän tapaan. Aikaa ei tuhraannu parkkipaikan etsimiseen ja kävellen tapahtuviin siirtymiin.

Yleensä autolla liikkuva Torniainen arvioi hakevansa pysäköintipaikkaa noin kymmenen kertaa päivässä.

Aina asiakaskäynti ei suju ennakoidussa ajassa ja tuulilasissa odottaa maksulappu. Torniaiselle näin on käynyt kolmesti.

Sosiaali- ja terveystoimen kehittämisyksikön Sari Helenius toteaa, että Torniaisen mainitsemien hyötyjen lisäksi sähköavusteisen kulkuneuvon toivotaan helpottavan hoitajien rekrytointia. Monella nuorella lähihoitajalla ei ole ajokorttia. Sähköavusteisten ajoneuvojen kuljettaminen ei korttia vaadi. Päästöttömät siirtymät tukevat myös kaupungin tavoitetta kohti hiilineutraaliutta.

Nelipyöräisen hintahaarukka liikkuu 7 000–8 400 euron välillä. Eikö yksin liikkuva hoitaja pärjäisi kaksipyöräisellä?

Torniaisen mielestä nelipyöräisen etu on tilava "takapaksi", jonne mahtuu painava hoitolaukku ja lääkepussi. Valmistajan edustaja sanoo nelipyöräisen olevan turvallisempi, se ei kaadu.

Lokakuisen testiviikon ainoaksi epäilyksi jää, miten kylmää kyytiä Scouter tarjoaa hoitajille, kun ilma tästä vielä viilenee.