Mielipide: Lähimetsät on säilytettävä koululaisten ulkoilupaikkoina

toimitus

Kirjoittaja muistuttaa, että Rukinpyöränmetsä on paitsi tärkeä lähivirkistysalue myös nykyisellään Itä-Hakkilan koululle tärkeä opetukseen käytettävä alue.

Vantaan yleiskaavasuunnittelussa on otettava huomioon alueiden erityispiirteet ja tarpeet selvemmin asuntorakentamisen kerrosneliömetrien sijaan.

Lähiliikuntametsän kohtalo Itä-Hakkilassa on jälleen vahvasti esillä, kun Vantaalla päivitetään uutta yleiskaavasuunnitelmaa. Meneillään on asukaspalautteen käsittely ja mahdolliset muutokset yleiskaavaehdotukseen.

Koulun sekä päiväkodin tarvitsemaa ja päivittäin käyttämää kapeaa metsäsuikaletta halutaan väkisin rakentaa, vaikka perustelut säilyttämiselle ovat lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta vahvat.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan tammikuussa vetää Rukinpyöränmetsän rakentamisen Itä-Hakkilassa Vanhan Lahdentien varrella pois työsuunnitteluohjelmasta ja lopettaa suunnittelun.

Kaupunginhallitus taas päätti käyttää otto-oikeuttaan ja palauttaa kaavan työsuunnitelmaan. Tämän metsän osalta se on jo toinen kerta kun näin tehdään.

Edellistä yleiskaavaa tehdessä 2007 nämä samat asiat olivat Rukinpyörän osalta esillä ja silloisen kaupunginhallituksen päätös sinetöi metsän kohtalon. Valtuustossa tästä vielä äänestettiinkin.

Yleiskaavan 2007 hyväksymisen jälkeen tilanne alueella on muuttunut siltä osin, että Itä-Hakkilan koulu on jouduttu muuttamaan 6- luokkaisesta 1–4-luokkaiseksi. Koulu on niin täynnä, että tunteja täytyy pitää ulkona päivittäin. Rukinpyöränmetsä on lähin tähän tarkoitukseen sopiva alue ja onneksi ollut käytettävissä.

Perusteluina lautakunnan päätökseen tammikuussa olivatkin muun muassa Itä-Hakkilan koulun ja päiväkodin tarpeet viitaten kaupungin tekemään kyselyyn päiväkodeille ja kouluille, joissa Rukinpyöränmetsä on merkitty tärkeimmäksi lähiliikuntaan ja opetukseen käytettäväksi alueeksi.

Lisäksi Hakunilan kaavarungon yhteydessä merkittiin y-tontti läheiselle Kaskelan pientaloalueen pellolle päiväkotia ja kouluvarausta varten. Jos nämä rakennetaan, on Rukinpyörän metsä näidenkin oppilaiden ainoa lähiliikuntametsä.

Alue on voimassa olevassa asemakaavassa yhä puistoa, voimassa olevassa 2007 yleiskaavassa pientaloalueeksi ja suojaviheralueeksi merkitty.

Uudessa asemakaavaesityksessä oli myös kerrostaloja ja puisto-osuus olematon. Lautakunta ei pitänyt tämän alueen rakentamisen kiireellisyysluokkaa oikeana vaan Hakunilan kaavarungon mukaista muuta asuinrakentamista tärkeämpänä.

Lautakunta oli päätöksessään yksimielinen. Lasten ja nuorten ulkoilumahdollisuudet on turvattava vaikka rakennetaan tiiviisti. Myös muut tärkeinä pidetyt lähiliikuntametsät on huomioitava koko Vantaan alueella yleiskaavavalmistelussa kuten on luvattu.

Tarja Eklund kaupunginvaltuutettu (sd.) kaupunkisuunnittelulautakunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.