Mielipide: Lähimetsät on säilytettävä koululaisten ulkoilupaikkoina

toimitus

Kirjoittaja muistuttaa, että Rukinpyöränmetsä on paitsi tärkeä lähivirkistysalue myös nykyisellään Itä-Hakkilan koululle tärkeä opetukseen käytettävä alue.

Vantaan yleiskaavasuunnittelussa on otettava huomioon alueiden erityispiirteet ja tarpeet selvemmin asuntorakentamisen kerrosneliömetrien sijaan.

Lähiliikuntametsän kohtalo Itä-Hakkilassa on jälleen vahvasti esillä, kun Vantaalla päivitetään uutta yleiskaavasuunnitelmaa. Meneillään on asukaspalautteen käsittely ja mahdolliset muutokset yleiskaavaehdotukseen.

Koulun sekä päiväkodin tarvitsemaa ja päivittäin käyttämää kapeaa metsäsuikaletta halutaan väkisin rakentaa, vaikka perustelut säilyttämiselle ovat lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta vahvat.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan tammikuussa vetää Rukinpyöränmetsän rakentamisen Itä-Hakkilassa Vanhan Lahdentien varrella pois työsuunnitteluohjelmasta ja lopettaa suunnittelun.

Kaupunginhallitus taas päätti käyttää otto-oikeuttaan ja palauttaa kaavan työsuunnitelmaan. Tämän metsän osalta se on jo toinen kerta kun näin tehdään.

Edellistä yleiskaavaa tehdessä 2007 nämä samat asiat olivat Rukinpyörän osalta esillä ja silloisen kaupunginhallituksen päätös sinetöi metsän kohtalon. Valtuustossa tästä vielä äänestettiinkin.

Yleiskaavan 2007 hyväksymisen jälkeen tilanne alueella on muuttunut siltä osin, että Itä-Hakkilan koulu on jouduttu muuttamaan 6- luokkaisesta 1–4-luokkaiseksi. Koulu on niin täynnä, että tunteja täytyy pitää ulkona päivittäin. Rukinpyöränmetsä on lähin tähän tarkoitukseen sopiva alue ja onneksi ollut käytettävissä.

Perusteluina lautakunnan päätökseen tammikuussa olivatkin muun muassa Itä-Hakkilan koulun ja päiväkodin tarpeet viitaten kaupungin tekemään kyselyyn päiväkodeille ja kouluille, joissa Rukinpyöränmetsä on merkitty tärkeimmäksi lähiliikuntaan ja opetukseen käytettäväksi alueeksi.

Lisäksi Hakunilan kaavarungon yhteydessä merkittiin y-tontti läheiselle Kaskelan pientaloalueen pellolle päiväkotia ja kouluvarausta varten. Jos nämä rakennetaan, on Rukinpyörän metsä näidenkin oppilaiden ainoa lähiliikuntametsä.

Alue on voimassa olevassa asemakaavassa yhä puistoa, voimassa olevassa 2007 yleiskaavassa pientaloalueeksi ja suojaviheralueeksi merkitty.

Uudessa asemakaavaesityksessä oli myös kerrostaloja ja puisto-osuus olematon. Lautakunta ei pitänyt tämän alueen rakentamisen kiireellisyysluokkaa oikeana vaan Hakunilan kaavarungon mukaista muuta asuinrakentamista tärkeämpänä.

Lautakunta oli päätöksessään yksimielinen. Lasten ja nuorten ulkoilumahdollisuudet on turvattava vaikka rakennetaan tiiviisti. Myös muut tärkeinä pidetyt lähiliikuntametsät on huomioitava koko Vantaan alueella yleiskaavavalmistelussa kuten on luvattu.

Tarja Eklund kaupunginvaltuutettu (sd.) kaupunkisuunnittelulautakunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.