Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässäkö duunarille makua tulevasta? – Luottamusmies paljasti kovan vaatimuslistan kesken syksyn tärkeimpien tes-neuvotteluiden

Siuntiolainen kuntapoliitikko ja luottamusmiesKristian Parviainen (sd.) on paljastanut Facebook-päivityksessään Teknologiateollisuus ry:n suunnitteleman tiukan leikkauslistan tämän syksyn tes-neuvotteluissa.

Parviaisen tietojen mukaan työnantajaliitto aikoo esittää leikkauslistaa toimihenkilöille.

Työnantajaliitto on kirjannut tavoitteekseen muun muassa kiky-sopimuksen jatkuvan alalla. Liitto suunnittelee kiky-päivien muuttuvan kolmeksi lauantaina pidettäväksi työpäiväksi. Helatorstai ja loppiainen muuttuisivat työpäiviksi.

Jos työnantajien tavoitteet toteutuisivat myös lomarahat puolittuisivat, sairaslomien palkkaa ja vuorotyölisiä sekä ylityölisiä leikattaisiin.

– Tämän takia tarvitaan ammattiliittoa. Ilman ammattiliittoa nuo vain ilmoitettaisiin työntekijöille, Parviainen kommentoi.

Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden väliset neuvottelut ovat tärkeitä, sillä ne ovat avaamaassaliittojen välistäneuvottelukierrosta. Vientiteollisuuteen syntyvien sopimuksen tulosta seurataan tarkasti, sillä ne ovatpohjana muiden liittojen neuvotteluille.

Työnantajapuolella on haluna muodostaa vientiteollisuuden sopimuksista pohja, jota seurattaisiin myös julkisen puolen sopimuksissa. Työntekijäpuolella tällaista ajattelua on vastustanut tiukemmin hoitajien ammattiliitto.

Paljastusta kommentoimyös työntekijöiden puolta pitävä ammattiliitto Pro.

Pron laskujen mukaan sen jäsenten vuosiansiot laskisivat 2 500–6 000 eurolla, jos nyt listatut heikennykset toteutuisivat. Kyse olisi esimerkiksi asiantuntijoiden ja työnjohtajien ansioista. Pron laskelmistakertoo Yle